JM:s kontorsprojekt K1. Illustration: TMRW

JM säljer för hela 2,4 mdr till Fortifikationsverket i snabb affär

JM har tecknat avtal med Fortifikationsverket om försäljning av kontorsprojektet K1 Karlbergs Strand i Solna. Affären uppgår till 2,4 miljarder kronor. Det var dit JM skulle flytta sitt eget huvudkontor, men nu blir det alltså Försvarsmakten som tar över allt – och som dessutom har verksamhet i närområdet.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren. CBRE var rådgivare till köparen. Även Foyen var rådgivare till köparen.

Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det Försvarsmaktens utökade lokalbehov till följd av det förändrade omvärldsläget som ligger bakom den snabba affären. Processen ska ha gått nästan blixtsnabbt – det har inte funnits några andra aktörer inblandade.

– Efter regeringsbeslut har vi möjlighet att erbjuda bra förutsättningar för Försvarsmaktens verksamhet i Stockholmsområdet. Förvärvet innebär moderna, flexibla och yteffektiva lokaler som kan anpassas efter Försvarsmaktens behov, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson.

Fastigheten, som innehåller 20.000 kvm lokaler, är under uppförande, med planerat tillträde under det första kvartalet 2025 då den beräknas vara färdigställd.

Förvärvet är villkorat av regeringsbeslut och likvid erhålls vid tillträde.

Fortifikationsverket har behov av att ta hela fastigheten i anspråk. K1 Karlbergs Strand är därmed inte längre aktuellt som nytt huvudkontor för JM. FV har tidigare berättat att JM avsåg att själva använda 12.300 kvm lokaler i fastigheten och hyra ut 7.700 kvm till externa hyresgäster. Marknadsföringsarbetet av de externa ytorna var tänkt att gå igång på allvar under hösten 2022.

– Vi är stolta över att kunna bistå Fortifikationsverket med en kontorsfastighet som kommer att kännetecknas av utomordentligt fint utformade och flexibla kontorslokaler, säger Mikael Åslund, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

JM har idag sitt huvudkontor i norra delen av Frösunda, Solna, i en fastighet som ägs av Vasakronan.

Karlbergs slott ägs även det av Fortifikationsverket.

Alldeles bredvid JM:s projekt finns Karlberg slott som innehåller Militärhögskolan Karlberg. Karlbergs slott har anor från 1630-talet. Karlberg har varit ett lärosäte för officerare sedan år 1792 då Krigsakademien inrättades. På Karlberg bedriver Försvarshögskolan grundläggande utbildning för kadetter på officersprogrammet. Totalt utbildas ca 200 kadetter per år. Omkring 200 officerare och civila anställda arbetar där. Fastigheten ägs av Fortifikationsverket.

Enligt den ursprungliga planen. Karta: Fastighetsvärlden/Google.
Av byggnadens totalyta om 20.000 kvm har JM räknat med att hyra ut cirka 7.700 kvm till externa hyresgäster.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan