Trenum säljer till Fortifikationsverket för 1,8 miljarder

Två fastigheter för polisiär verksamhet i Sörentorp, Solna som Balder har förvaltat sedan 2014 säljs nu till Fortifikationsverket. Tillträde sker 1 juli 2022 och polismyndigheten är fortsatt hyresgäst. Priset är 1,8 miljarder kronor. För säljaren handlar det om en miljardvinst. Det är köparens tredje storförvärv i Solna på några veckor.

CBRE var rådgivare till köparen.

Grannfastigheterna Solna Ulriksdal 2:1 och Sollentuna Helenelund 7:1 i Sörentorp utgör cirka 87 hektar mark och hyrs sedan många år av polismyndigheten. Hyresavtalet omfattar mark och ett 40-tal byggnader på sammanlagt cirka 48.000 kvm.

Balder har förvaltat fastigheterna sedan 2014, först i jv med Peab under bolagsnamnet Centur – som köpet fastigheten från Niam för 675 miljoner kronor.

2016 övergick fastigheten till Trenum, som är ett jv mellan Balder och Tredje AP-fonden. Bolaget har haft planer på bostadsutveckling, men eftersom polisen förlängt hyresavtalet har projektplanerna nedprioriterats.

Polismyndigheten har varit ständig hyresgäst genom åren och det är för deras verksamhet som Fortifikationsverket förvärvar de båda fastigheterna. Köpeskillingen är 1,8 miljarder kronor och tillträde sker 1 juli 2022.

Alltså 167 procent upp i fastighetsvärde på åtta år.

– Mot bakgrund av Fortifikationsverkets intresse för våra fastigheter, som en del av Sveriges satsning på ökat totalförsvar och polisiär verksamhet, föll sig en försäljning naturlig för oss, säger Erik Selin, vd på Balder.

Finansmarknadsminister Max Elger kommenterar förvärvet:

– Regeringens första prioritering är att knäcka gängen. Här spelar Polismyndigheten en central roll. Regeringen ger därför grönt ljus åt en investering om 1,8 miljarder kronor i en fastighet som banar väg för att stärka polisens verksamhet.

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och ser till att totalförsvaret har väl fungerande mark, anläggningar och lokaler för sin verksamhet. Fortifikationsverket äger regementsbyggnader, kontor, träningsanläggningar, verkstäder, skjutbanor, hamnar, flygplatser, anläggningar under jord och den mark som Försvarsmakten övar på.

Fortifikationsverket har de senaste veckorna gjort två stora förvärv i Solna, dels vid Karlbergs slott från JM, dels i Bergshamra från Nyfosa.

Fastighetsköpet i Berghamra har ett underliggande fastighetsvärde om 400 miljoner kronor (inklusive övriga investeringar blir det totalt 900 miljoner.

Förvärvet från JM vid Karlbergs slott kostade det statliga bolaget 2,4 miljarder kronor. Det man köpte där var tänkt att bli JM:s nya huvudkontor.

De tre förvärven har alltså ett totalt underliggande fastighetsvärde om 4,6 miljarder kronor. Totalt förvärvad lokalyta är hela 78.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan