Trenum säljer till Fortifikationsverket för 1,8 miljarder

Två fastigheter för polisiär verksamhet i Sörentorp, Solna som Balder har förvaltat sedan 2014 säljs nu till Fortifikationsverket. Tillträde sker 1 juli 2022 och polismyndigheten är fortsatt hyresgäst. Priset är 1,8 miljarder kronor. För säljaren handlar det om en miljardvinst. Det är köparens tredje storförvärv i Solna på några veckor.

Annons

CBRE var rådgivare till köparen.

Grannfastigheterna Solna Ulriksdal 2:1 och Sollentuna Helenelund 7:1 i Sörentorp utgör cirka 87 hektar mark och hyrs sedan många år av polismyndigheten. Hyresavtalet omfattar mark och ett 40-tal byggnader på sammanlagt cirka 48.000 kvm.

Balder har förvaltat fastigheterna sedan 2014, först i jv med Peab under bolagsnamnet Centur – som köpet fastigheten från Niam för 675 miljoner kronor.

2016 övergick fastigheten till Trenum, som är ett jv mellan Balder och Tredje AP-fonden. Bolaget har haft planer på bostadsutveckling, men eftersom polisen förlängt hyresavtalet har projektplanerna nedprioriterats.

Polismyndigheten har varit ständig hyresgäst genom åren och det är för deras verksamhet som Fortifikationsverket förvärvar de båda fastigheterna. Köpeskillingen är 1,8 miljarder kronor och tillträde sker 1 juli 2022.

Alltså 167 procent upp i fastighetsvärde på åtta år.

– Mot bakgrund av Fortifikationsverkets intresse för våra fastigheter, som en del av Sveriges satsning på ökat totalförsvar och polisiär verksamhet, föll sig en försäljning naturlig för oss, säger Erik Selin, vd på Balder.

Finansmarknadsminister Max Elger kommenterar förvärvet:

– Regeringens första prioritering är att knäcka gängen. Här spelar Polismyndigheten en central roll. Regeringen ger därför grönt ljus åt en investering om 1,8 miljarder kronor i en fastighet som banar väg för att stärka polisens verksamhet.

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och ser till att totalförsvaret har väl fungerande mark, anläggningar och lokaler för sin verksamhet. Fortifikationsverket äger regementsbyggnader, kontor, träningsanläggningar, verkstäder, skjutbanor, hamnar, flygplatser, anläggningar under jord och den mark som Försvarsmakten övar på.

Fortifikationsverket har de senaste veckorna gjort två stora förvärv i Solna, dels vid Karlbergs slott från JM, dels i Bergshamra från Nyfosa.

Fastighetsköpet i Berghamra har ett underliggande fastighetsvärde om 400 miljoner kronor (inklusive övriga investeringar blir det totalt 900 miljoner.

Förvärvet från JM vid Karlbergs slott kostade det statliga bolaget 2,4 miljarder kronor. Det man köpte där var tänkt att bli JM:s nya huvudkontor.

De tre förvärven har alltså ett totalt underliggande fastighetsvärde om 4,6 miljarder kronor. Totalt förvärvad lokalyta är hela 78.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Catena säljer för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

FV Quiz

FV Quiz: Krisande bolagen?

Vad kan du om bolagen som hamnat i problem?

Tillbaka till förstasidan