Trenum säljer till Fortifikationsverket för 1,8 miljarder

Två fastigheter för polisiär verksamhet i Sörentorp, Solna som Balder har förvaltat sedan 2014 säljs nu till Fortifikationsverket. Tillträde sker 1 juli 2022 och polismyndigheten är fortsatt hyresgäst. Priset är 1,8 miljarder kronor. För säljaren handlar det om en miljardvinst. Det är köparens tredje storförvärv i Solna på några veckor.

CBRE var rådgivare till köparen.

Grannfastigheterna Solna Ulriksdal 2:1 och Sollentuna Helenelund 7:1 i Sörentorp utgör cirka 87 hektar mark och hyrs sedan många år av polismyndigheten. Hyresavtalet omfattar mark och ett 40-tal byggnader på sammanlagt cirka 48.000 kvm.

Balder har förvaltat fastigheterna sedan 2014, först i jv med Peab under bolagsnamnet Centur – som köpet fastigheten från Niam för 675 miljoner kronor.

2016 övergick fastigheten till Trenum, som är ett jv mellan Balder och Tredje AP-fonden. Bolaget har haft planer på bostadsutveckling, men eftersom polisen förlängt hyresavtalet har projektplanerna nedprioriterats.

Polismyndigheten har varit ständig hyresgäst genom åren och det är för deras verksamhet som Fortifikationsverket förvärvar de båda fastigheterna. Köpeskillingen är 1,8 miljarder kronor och tillträde sker 1 juli 2022.

Alltså 167 procent upp i fastighetsvärde på åtta år.

– Mot bakgrund av Fortifikationsverkets intresse för våra fastigheter, som en del av Sveriges satsning på ökat totalförsvar och polisiär verksamhet, föll sig en försäljning naturlig för oss, säger Erik Selin, vd på Balder.

Finansmarknadsminister Max Elger kommenterar förvärvet:

– Regeringens första prioritering är att knäcka gängen. Här spelar Polismyndigheten en central roll. Regeringen ger därför grönt ljus åt en investering om 1,8 miljarder kronor i en fastighet som banar väg för att stärka polisens verksamhet.

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och ser till att totalförsvaret har väl fungerande mark, anläggningar och lokaler för sin verksamhet. Fortifikationsverket äger regementsbyggnader, kontor, träningsanläggningar, verkstäder, skjutbanor, hamnar, flygplatser, anläggningar under jord och den mark som Försvarsmakten övar på.

Fortifikationsverket har de senaste veckorna gjort två stora förvärv i Solna, dels vid Karlbergs slott från JM, dels i Bergshamra från Nyfosa.

Fastighetsköpet i Berghamra har ett underliggande fastighetsvärde om 400 miljoner kronor (inklusive övriga investeringar blir det totalt 900 miljoner.

Förvärvet från JM vid Karlbergs slott kostade det statliga bolaget 2,4 miljarder kronor. Det man köpte där var tänkt att bli JM:s nya huvudkontor.

De tre förvärven har alltså ett totalt underliggande fastighetsvärde om 4,6 miljarder kronor. Totalt förvärvad lokalyta är hela 78.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan