Trenum säljer till Fortifikationsverket för 1,8 miljarder

Två fastigheter för polisiär verksamhet i Sörentorp, Solna som Balder har förvaltat sedan 2014 säljs nu till Fortifikationsverket. Tillträde sker 1 juli 2022 och polismyndigheten är fortsatt hyresgäst. Priset är 1,8 miljarder kronor. För säljaren handlar det om en miljardvinst. Det är köparens tredje storförvärv i Solna på några veckor.

CBRE var rådgivare till köparen.

Grannfastigheterna Solna Ulriksdal 2:1 och Sollentuna Helenelund 7:1 i Sörentorp utgör cirka 87 hektar mark och hyrs sedan många år av polismyndigheten. Hyresavtalet omfattar mark och ett 40-tal byggnader på sammanlagt cirka 48.000 kvm.

Balder har förvaltat fastigheterna sedan 2014, först i jv med Peab under bolagsnamnet Centur – som köpet fastigheten från Niam för 675 miljoner kronor.

2016 övergick fastigheten till Trenum, som är ett jv mellan Balder och Tredje AP-fonden. Bolaget har haft planer på bostadsutveckling, men eftersom polisen förlängt hyresavtalet har projektplanerna nedprioriterats.

Polismyndigheten har varit ständig hyresgäst genom åren och det är för deras verksamhet som Fortifikationsverket förvärvar de båda fastigheterna. Köpeskillingen är 1,8 miljarder kronor och tillträde sker 1 juli 2022.

Alltså 167 procent upp i fastighetsvärde på åtta år.

– Mot bakgrund av Fortifikationsverkets intresse för våra fastigheter, som en del av Sveriges satsning på ökat totalförsvar och polisiär verksamhet, föll sig en försäljning naturlig för oss, säger Erik Selin, vd på Balder.

Finansmarknadsminister Max Elger kommenterar förvärvet:

– Regeringens första prioritering är att knäcka gängen. Här spelar Polismyndigheten en central roll. Regeringen ger därför grönt ljus åt en investering om 1,8 miljarder kronor i en fastighet som banar väg för att stärka polisens verksamhet.

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och ser till att totalförsvaret har väl fungerande mark, anläggningar och lokaler för sin verksamhet. Fortifikationsverket äger regementsbyggnader, kontor, träningsanläggningar, verkstäder, skjutbanor, hamnar, flygplatser, anläggningar under jord och den mark som Försvarsmakten övar på.

Fortifikationsverket har de senaste veckorna gjort två stora förvärv i Solna, dels vid Karlbergs slott från JM, dels i Bergshamra från Nyfosa.

Fastighetsköpet i Berghamra har ett underliggande fastighetsvärde om 400 miljoner kronor (inklusive övriga investeringar blir det totalt 900 miljoner.

Förvärvet från JM vid Karlbergs slott kostade det statliga bolaget 2,4 miljarder kronor. Det man köpte där var tänkt att bli JM:s nya huvudkontor.

De tre förvärven har alltså ett totalt underliggande fastighetsvärde om 4,6 miljarder kronor. Totalt förvärvad lokalyta är hela 78.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Vasakronan hyr ut 3.700 kvm

Fylls på efter jätteuthyrningen.

Hummel är ny vd på CBRE

Tagit över direkt. Tidigare vd:n slutade efter redan ett halvår.

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Tillbaka till förstasidan