Jens Johansson, VD Real Competence

FV-Expert: HR

Gigitalisering

I samarbete med Real Competence

Gig-ekonomi är en direkt översättning av gig-economy och är en tydlig trend som, lite i det tysta, håller på att rita om kartan på arbetsmarknaden också i Sverige. Gig-ekonomin innebär i korthet en miljö som karakteriseras av tillfälliga och ofta kortvariga uppdrag. Ibland kombineras flera parallella uppdrag på deltid. Framväxande tjänster för konsultförmedling gör att man kan se detta som en del av delningsekonomin. Tänk Über eller AirBnB för andra branscher, tex fastighetsbranschen.

Gig data
Gig-ekonomin växer i symbios med den ökande digitaliseringen och de är kanske två av de starkaste trenderna idag. Redan om två år bedöms 43% av arbetarna i USA vara gigare. Detta innebär att gig förekommer på alla nivåer och platser i samhället och gigarna ser därmed väldigt olika ut. Gigarna blir fler och får enligt konsultfirman McKinsey dessutom mer att göra. 71% av gigarna hade högre beläggning 2017 jämfört med 2016.

När vi startade Real Competence år 2000 var en gigare synonym med ”Nisse från Manpower”. Vi uppfattades som halvgalna som i det läget försökte hyra ut auktoriserade fastighetsvärderare. Bilden har förändrats dramatiskt sedan dess och numera kan allt från vd till administratör vara gigare.

Gigekonomin har fått fotfäste i alla generationer och vi ser i fastighetsbranschen ett ökande antal seniora personer som lämnar prestigefyllda anställningar för att pröva vingarna som gigare. Orsakerna till detta är många men vår uppfattning är att det ofta handlar om att uppnå bättre balans mellan arbetsliv och privatliv, större flexibilitet eller att öka sin intjäning genom att kunna fokusera sin tid på det man är bäst på. Enligt en studie utförd av konsultföretaget McKinsey är de personer som väljer att vara gigare lyckligare som gigare, än i en traditionell 9–5-roll.

Generation Y – Milleniegenerationen
År 2025 kommer 75% av arbetskraften att utgöras av den så kallade Millenniegenerationen. Dessa är födda tidigt 80-tal till tidigt 00-tal och är uppväxta med tillgång till datorer och mobiler. De har mindre respekt för auktoriteter än tidigare generationer, byter jobb oftare och är kreativa och entreprenöriella, åtminstone enligt dem själva. De förväntar sig full transparens och ärlighet av företagen, anser att värderingar är viktigare än lön och vill jobba för företag som är innovativa och framgångsrika utan att vara giriga. De vill kunna känna stolthet för sin arbetsgivare. De anses dessutom ha en hög sannolikhet att vilja jobba som gigare.

Industrisemestern, guldklockan och hoppjerkan, vart tog ni vägen?
Utöver att teknikutvecklingen numera på allvar medger distansarbete så driver ändrade preferenser på utvecklingen. Övergången från industrisamhälle till servicesamhälle har gjort att arbetslivet numera ser annorlunda ut. Enligt dr Tomas Chamorro-Premuzic var idealet tidigare att jobba för stora företag som Deloitte, GE, JP Morgan med flera. I början av 2000-talet ändrades detta och techbolag som Apple, Google och Facebook blev toppdestinationerna. Dessa giganter har därefter tappat sin stjärnglans och ses numera som giriga storbolag som tappat sin forna kreativitet och attraktionskraft. Företagens transparens och värderingar återkommer ofta som viktiga parametrar, framförallt för Milleniegenerationen. Arbetslivet tenderar också att bli mer flexibelt och dynamiskt och man är mindre trogen såväl banken som arbetsgivaren. Arbetstid och fritid disponeras mer individuellt och personliga preferenser styr när, hur och var man förlägger sitt arbete.

Negativa aspekter
Vilka är då nackdelarna med att vara gigare? Det man direkt tänker på är att man inte har den trygghet som en fast anställning innebär. Man har inte heller en chef eller kollegor att få vägledning av eller att dryfta problem med. Det kan också kännas svårt att kombinera ett pågående uppdrag med löpande administration och marknadsföring. Man måste också själv ta ansvar för försäkringar, pensionsavsättningar, bokföring, avtalstecknande med mera. Uppdragsgivaren kommer också behöva lägga mer tid på att knyta till sig de resurser och den kompetens man behöver i varje situation.

Samhällsekonomiskt tror jag att vi trots generellt högre avkastning på arbetad tid också kan komma att se lägre skatteintäkter. Många gigare hade legat över brytpunkten för statlig inkomstskatt men kan nu istället välja att spara pengarna i bolaget, göra egna investeringar eller ta ut en del som lågbeskattad aktieutdelning. 3:12-reglerna begränsar dessa möjligheter men skatten kommer hursomhelst med största sannolikhet att skjutas framåt i tiden. Pengar i dag är som bekant bättre än pengar i morgon, vilket även gäller skatteintäkter. I ett längre perspektiv kommer detta dock att vägas upp av ett långsiktigt mer hållbart arbetsliv där individen tar ansvar för sin situation, har bättre balans, färre sjukdagar och orkar jobba fler år. Det kommer att ge mer skatt och lägre utgifter sett över tiden.

Det finns dock situationer där styrkeförhållandet mellan individen och företaget är mer ojämnt och där individen inte självmant valt att bli gigare. I dessa fall kan upplägget komma att leda till sämre välbefinnande och eventuellt också en lägre avkastning på arbetad tid.

Vad händer nu?
Gig-ekonomin är lika lite den fluga som internet troddes vara. Den är definitivt här för att stanna. Oavsett konjunkturläge kommer det finnas behov av duktiga personer som kontrakteras för just det de är bäst på och i den omfattning de behövs vilket leder till ett totalt sett effektivare resursutnyttjande. Arbetslivet har blivit den scen man pratade om för femton år sedan och fler och fler vill vara med och fylla den med innehåll. De som är de intressanta frågorna för var och en av oss som är på arbetsmarknaden att fundera på: Vad är jag bäst på? Vad vill jag bidra med? Vad vill jag åstadkomma? Hur mycket vill jag jobba? Vilket värde har min arbetsinsats och hur kan jag ta betalt? Vilka vill jag samarbeta med – människor och företag – och på vilket sätt? Svaren kommer att variera över tid, med stigande ålder och erfarenhet och i olika livssituationer.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Skatt

Hur mycket ökar taxeringsvärdena 2025?

I samarbete med Svalner
Nästa år sätts nya taxeringsvärden för hyreshus och industrienheter. Det är hög tid att aktivt arbeta med frågan för att ...

FV-Expert: Solenergi

Gynnsamt läge för solceller efter prisras

I samarbete med EnergiEngagemang
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna. Samtidigt har priserna på solpaneler rasat. Tajmingen är därför ...

FV-Expert: Transaktion

Därför vänder transaktionsmarknaden 2024

I samarbete med Novier

Efter de senaste årens stiltje ser vi nu tydliga tecken på att transaktionsmarknaden håller på att vakna till liv. Flera faktorer pekar på att aktiviteten kommer att accelerera under 2024.

FV-Expert: Juridik

Utländska direktinvesteringar i fastigheter

I samarbete med AG Advokat

Säkerhetsfrågorna är högt upp på agendan och med en ny lag om utländska direktinvesteringar på plats behöver fastighetsbranschen snabbt ta till sig hur den berör olika transaktioner.

FV-Expert: Facility Management

Låt förvaltning och teknik samverka på riktigt

I samarbete med CBRE GLOBAL WORKPLACE SOLUTIONS (GWS)

Tekniska framsteg spelar en avgörande roll i dagens snabbrörliga fastighetsbransch. Genom automatisering och digitalisering transformeras industrin med smarta lösningar för drift, säkerhet och effektiviserade arbetsflöden. Denna artikel demonstrerar CBRE verksamhet och deras applicering av dessa verktyg som kan hjälpa er fastighet att optimera framtidens tekniska fastigheter

FV-Expert: Marknadsföring

Ny tjänst – marknadsföring till en fast kostnad

I samarbete med Property Passion
Fastighetsbranschen befinner sig just nu i mer osäkra tider där sälj och marknad ofta skalas bort. För tolv år sedan ...

FV-Expert: Projektledning

Grön kompetens kvalitetssäkrar projektet

I samarbete med Forsen
Gör rätt från början! Det är en självklar sanning inom de flesta områden. Och när man jobbar med parker och ...

FV-Expert: Kontorslokaler

Läge att se över hyresavtalen

I samarbete med Niras
För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till ...

FV-Expert: Besiktning

Dags att styra upp besiktningsmarknaden

I samarbete med SBR Byggingenjörerna
De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Överlåtelsebesiktningen ska upplysa en köpare om fastighetens fysiska skick. ...

FV-Expert: Fastighetsinformation

Bättre energidata ger bättre fastighetsaffärer

I samarbete med Värderingsdata
Har du tillräcklig kunskap och insikt om dina fastigheters energiprestanda och dess betydelse? Den svenska fastighetssektorn är en av de ...

FV-Expert: Juridik

Vad kostar det att säga upp en lokalhyresgäst?

I samarbete med AG Advokat

Du som fastighetsägare behöver ha godtagbara skäl för att säga upp en hyresgäst. Föreligger inte sådana skäl kan det bli …

FV-Expert: Hotellfastigheter

Hotell är tillbaka, men bankerna har inte checkat in

I samarbete med Colliers

Mycket tyder på att hotellbranschen kommer att fortsätta prestera väl och erbjuda en attraktiv riskjusterad avkastning jämfört med andra segment inom fastighetssektorn.

FV-Expert: Skatt

Avskrivningsoptimering – frigör resurser

I samarbete med Svalner

Fastighetsmarknaden har den senaste tiden präglats av ett trevande marknadsläge. I stunder då det är svårare att få ihop kalkylen för nya investeringar kan det vara intressant att titta närmare på kostnadssidan i den egna verksamheten.

FV-Expert: Förvaltning

Har du klimatsäkrat din fastighet?

I samarbete med Novier
Klimatrisker har länge varit en förbisedd fråga när det gäller fastigheter. Men nu ökar medvetenheten bland fastighetsägarna – allt fler ...
Tillbaka till förstasidan