FV-Expert: Retail

Din e-middag är snart serverad

I samarbete med Nordier Property Advisors

Det diskuteras flitigt om e-handel och butiksdöd. Debatten har dock missat en viktig kanal inom e-handel när de talar om butiksdöden; Food & Beverage, och närmare bestämt hemleverans av restauranglagad mat. Denna ”dolda” marknad inom matleverans omsätter i dagsläget 35 miljarder dollar per år, globalt. Enligt en rapport från investmentbanken UBS prognostiseras denna omsättning att år 2030 ligga på 365 miljarder dollar per år. Notera i sammanhanget att denna prognos togs fram innan pandemin, kanske föremål för revidering? I Sverige hade vi en total omsättning på restaurangmarknaden under 2019 på strax över 140 miljarder kr, inkl. moms. 48 procent av maten som köptes från en restaurang under middagstimmarna var take-away. Innan pandemins intåg på svensk mark hade vi aldrig någonsin i Sverige sett så många nya koncept inom Food & Beverage på den svenska marknaden. Men vad drev denna utveckling, och vad kan vi förvänta oss framgent?

Fastighetsägarna till köpcentrum har under de senaste åren fått lära sig den hårda vägen att det krävs ett ökat fokus på hyresgästmixen än tidigare; ytterligare diversifiering av hyresgästmixen adderade besöksanledningar för kunderna, vilket drev besöksantal till platsen. Tidigare butiksytor i anslutning till köpcentrum har i större utsträckning omvandlats till alternativa användningsområden, där just Food & Beverage tagit en allt högre andel av den totala uthyrningsbara arean. Nya koncept och kedjor såg möjligheter till etableringar, och marknaden blomstrade.

Foodora, Uber Eats, Wolt. Chansen är stor att du har sett någon av dessa loggor. Hela världens kök finns tillgängligt med en touch-tryckning på din smartphone. Detta är en marknad som har haft en explosiv utveckling sedan start. Tillväxten sker över hela Sverige men särskilt i Stockholm.

”Cloud Kitchen” eller ”Ghost Kitchen” är redan ett etablerat fenomen i London och New York sedan ett decennium tillbaka. Bakgrunden till detta är att kreativa fastighetsägare omvandlade tidigare svåruthyrda lokaler till ett större antal tillagningskök. Här hyr sedan restauranger in sig, för deras tillagning av mat. Maten transporteras sedan till konsumenten via budverksamheter. Vi ser en liknande trend på marknaden i Sverige, några få aktörer har vågat satsa än så länge, men fler kommer det att bli.

Redan innan COVID -19 stod restaurangbranschen inför en digitaliseringsprocess. Med tillkommande restriktioner från Folkhälsomyndigheten samt Sveriges regering, där budskapet är att man skall undvika alla icke nödvändiga besök inom både butik samt restaurang, är jag beredd att sticka ut hakan och hävda att sviterna av COVID -19 påskyndar denna digitalisering. Framtidens restaurangsupplevelser kommer i en högre utsträckning att levereras av virtuella restauranger. Intåget av det nya restaurangfenomenet i Sverige är tacksamt för fastighetsägare med svåruthyrda lokaler. De fastighetsägare som tidigt är insiktsfulla och kreativa i sin nyuthyrning kommer vara vinnarna när restaurangbranschen ställer om.

Vad kommer du att beställa till middag?

Fler FV-Expert

FV-Expert: Byggprojektledning

Projektledning i tidiga skeden

I samarbete med Forsen

Hur långt ska jag gå? Det är något av en nyckelfråga vid tidiga skeden – att å ena sidan säkerställa att det inte dyker upp obehagliga överraskningar i sena skeden, men å andra sidan inte lägga för stora resurser på ett projekt som i värsta fall kanske inte ens blir av.

FV-Expert: Bostäder

Framtidens boende är klimatneutralt

I samarbete med Skanska

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken.

FV-Expert: Juridik

Heta samhällsfastigheter – attraktivt men snårigt?

I samarbete med Lindahl

Trygga offentliga hyresgäster med god betalningsförmåga lockar investeringar från privata fastighetsägare. Även för det offentliga finns det fördelar. Hyresgästen slipper den initiala investeringskostnaden, ökar flexibiliteten och ges möjlighet att hitta samarbetsfördelar med det privata.

FV-Expert: Bostad

Hyresrätter konkurrerar ut bostadsrätter

I samarbete med Angermann

Pandemin resulterade inte i en inbromsning av marknaden som många befarade, utan snarare en katalysator för ökande prisnivåer på den svenska fastighetsmarknaden i jakten på attraktiva investeringar.

FV-Expert: Kontor

Kontorskoncept post Corona

I samarbete med Colliers

Ch-ch-ch-ch-changes – Turn and face the strange, sjöng David Bowie för redan 50 år sedan. Sedan har mycket hänt och …

FV-Expert: Juridik

Hållbara transaktioner

I samarbete med AG Advokat

Byggnader står för en betydande del av energiförbrukningen och växthusgasutsläppen i samhället. En avsevärd del av fastighetsbeståndet är äldre och …

FV-Expert: Äldrebroende

Hur vill du bo när du blir äldre?

I samarbete med Eirhem AB

Det är en fråga som vi på Eirhem ställer oss ofta. Hur skulle vi själva vilja bo när vi blir äldre? Kanske vill man helst bo kvar hemma. Men när det inte längre går. Åldrandet berör oss alla. Är vi inte redan där själva har de flesta av oss närstående som är det.

FV-Expert: Uthyrning

Ny lösning för kontoret – rätt koncept i rätt tid

I samarbete med NORNORM

Den omvälvande förändringen av hur vi arbetar, påskyndad av pandemin, kan innebära nya affärsmöjligheter för fastighetsägare. En av dem är att differentiera och kundanpassa erbjudandet med nyckelfärdiga, möblerade kontor. Ett enkelt sätt att göra det är genom att prenumerera på kontorsmöbler. Det ger på ett hållbart sätt full flexibilitet att anpassa kontoret efter företags växlande behov.

FV-Expert: Värdering

Har avkastningskraven nått botten?

I samarbete med Croisette Real Estate Partner

Sedan 2014 har vi haft en styrränta på 0% eller lägre vilket haft en enorm påverkan på investeringsbeteendet i Sverige …

FV-Expert: Hotell

Hotellfastigheter – tid för strategiska beslut?

I samarbete med Annordia AB

Återhämtningen på hotellmarknaden har börjat. Den dramatiska minskningen av resandet som följde i pandemins spår innebar ett historiskt tapp i …

FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Det blir aldrig som man trott

I samarbete med Boardtalk

Det är mycket som inte blivit som man befarade de där veckorna i mars och april förra året när Corona …

FV-Expert: Hållbarhet

Så får ni en mer hållbar och trygg vattenförbrukning – och sparar pengar på vägen

I samarbete med Smartvatten

10 miljarder kronor. Så mycket kostar vattenskador samhället per år. Smartvatten erbjuder en lösning som är lika enkel som genial. Inte bara kan du agera på eventuella vattenläckor direkt, du kan även stoppa vattensvinnet som gör att du bokstavligen spolar ner pengar i avloppet.

FV-Expert: Investeringar i Finland

Finska bostäder är en attraktiv investering

I samarbete med Trevian Asset Management

Sverige och Finland är varandras viktigaste bilaterala partners. Ur ett investeringsperspektiv är förhållandet särskilt betydande: Sverige är Finlands överlägset största …

FV-Expert: Uthyrning

Hyr ut snabbare och mer hållbart utan dyra investeringar

I samarbete med NORNORM

Det senaste årets har präglats av osäkerhet vilket fått företag att ompröva såväl affärsmodeller, strategier och skjuta större investeringar på …

Tillbaka till förstasidan