FV-Expert: Retail

Din e-middag är snart serverad

I samarbete med Nordier Property Advisors

Det diskuteras flitigt om e-handel och butiksdöd. Debatten har dock missat en viktig kanal inom e-handel när de talar om butiksdöden; Food & Beverage, och närmare bestämt hemleverans av restauranglagad mat. Denna ”dolda” marknad inom matleverans omsätter i dagsläget 35 miljarder dollar per år, globalt. Enligt en rapport från investmentbanken UBS prognostiseras denna omsättning att år 2030 ligga på 365 miljarder dollar per år. Notera i sammanhanget att denna prognos togs fram innan pandemin, kanske föremål för revidering? I Sverige hade vi en total omsättning på restaurangmarknaden under 2019 på strax över 140 miljarder kr, inkl. moms. 48 procent av maten som köptes från en restaurang under middagstimmarna var take-away. Innan pandemins intåg på svensk mark hade vi aldrig någonsin i Sverige sett så många nya koncept inom Food & Beverage på den svenska marknaden. Men vad drev denna utveckling, och vad kan vi förvänta oss framgent?

Fastighetsägarna till köpcentrum har under de senaste åren fått lära sig den hårda vägen att det krävs ett ökat fokus på hyresgästmixen än tidigare; ytterligare diversifiering av hyresgästmixen adderade besöksanledningar för kunderna, vilket drev besöksantal till platsen. Tidigare butiksytor i anslutning till köpcentrum har i större utsträckning omvandlats till alternativa användningsområden, där just Food & Beverage tagit en allt högre andel av den totala uthyrningsbara arean. Nya koncept och kedjor såg möjligheter till etableringar, och marknaden blomstrade.

Foodora, Uber Eats, Wolt. Chansen är stor att du har sett någon av dessa loggor. Hela världens kök finns tillgängligt med en touch-tryckning på din smartphone. Detta är en marknad som har haft en explosiv utveckling sedan start. Tillväxten sker över hela Sverige men särskilt i Stockholm.

”Cloud Kitchen” eller ”Ghost Kitchen” är redan ett etablerat fenomen i London och New York sedan ett decennium tillbaka. Bakgrunden till detta är att kreativa fastighetsägare omvandlade tidigare svåruthyrda lokaler till ett större antal tillagningskök. Här hyr sedan restauranger in sig, för deras tillagning av mat. Maten transporteras sedan till konsumenten via budverksamheter. Vi ser en liknande trend på marknaden i Sverige, några få aktörer har vågat satsa än så länge, men fler kommer det att bli.

Redan innan COVID -19 stod restaurangbranschen inför en digitaliseringsprocess. Med tillkommande restriktioner från Folkhälsomyndigheten samt Sveriges regering, där budskapet är att man skall undvika alla icke nödvändiga besök inom både butik samt restaurang, är jag beredd att sticka ut hakan och hävda att sviterna av COVID -19 påskyndar denna digitalisering. Framtidens restaurangsupplevelser kommer i en högre utsträckning att levereras av virtuella restauranger. Intåget av det nya restaurangfenomenet i Sverige är tacksamt för fastighetsägare med svåruthyrda lokaler. De fastighetsägare som tidigt är insiktsfulla och kreativa i sin nyuthyrning kommer vara vinnarna när restaurangbranschen ställer om.

Vad kommer du att beställa till middag?

Fler FV-Expert

FV-Expert: Karriär

Ditt nätverk kan bli avgörande

I samarbete med Croisette Real Estate Partner

I minst ett decennium har vi pratat kompetensbaserad rekrytering, man MÅSTE rekrytera kompetensbaserat! Eller måste man? Men kanske det mest …

FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Fortsatt högt tryck

I samarbete med Boardtalk

Många experter verkar vara överens om att inflation, stigande räntor och det utdragna kriget i Ukraina kommer att driva ekonomin …

FV-Expert: Transaktion

Nytänd hunger för affärer

I samarbete med Novier

Många frågetecken som skapade osäkerhet i våras har börjat att rätas ut och hösten inleds med optimism, en större tydlighet och trygghet i att göra affärer. På Novier – 360 Real Estate Advisors väntar vi oss många transaktioner inom en snar framtid.

FV-Expert: Finansiering

Svenska uppstickaren vann efter jämförelse

I samarbete med Aros Kapital

För snabbväxande företag kan valet av samarbetspartner när det gäller finansiering vara skillnaden mellan succé och fiasko. När det norska trämodifieringsföretaget Kebony gjorde noggranna jämförelser slog det svenska kreditmarknadsbolaget Aros Kapital storbankerna på fingrarna inom flera områden.

FV-Expert: Projekt

Full kontroll hela vägen

I samarbete med Forsen

Byggbranschen är väldigt lokal, även för rikstäckande företag. När du handlar upp entreprenörer är det därför A och O att ha koll på hemmamarknaden – inte minst i oroliga tider. Och i Norra Sverige är det ett extremt tryck just nu.

FV-Expert: Hållbarhet

Så skapas morgondagens innovationer

I samarbete med Skanska

Innovationer för klimatet är ett brinnande aktuellt och viktigt ämne. Hur kan vi som samhällsaktörer öka innovationstakten för att lösa energibristen och samtidigt nå klimatmålen?

FV-Expert: Förvaltning

Extern förvaltning skapar långsiktiga värden

I samarbete med Novier

Nya regelverk, hållbarhetskrav, digitalisering, alltmer komplexa system och högt ställda krav från hyresgäster kräver i allt högre grad specialistkompetenser i förvaltningen. I en tid när rätt kompetens är en bristvara kan extern förvaltning vara den bästa lösningen.

FV-Expert: Samhällsfastigheter

Hög tid att höja lägstanivån rejält

I samarbete med Sehlhall

Efterfrågan på samhällsfastigheter överstiger utbudet, och konkurrensen om objekt har aldrig varit högre. Mycket talar således för att branschens konsolidering kommer att fortsätta, samt att avkastningskraven för omsorgsfastigheter fortsätter att vara låga.

FV-Expert: Juridik

Stämpelskatt vid förvärv genom fastighetsbildning?

I samarbete med AG Advokat

Lantmäteriet lämnade den 31 mars 2022 ett lagstiftningsförslag avseende generell stämpelskatteplikt vid förvärv av fast egendom genom fastighetsbildning.

FV-Expert: Kontor

Rise and shine – Göteborg 2.0

I samarbete med Colliers

Göteborg är en stad i snabb förändring. En klassisk industristad som accelererar in i framtiden.

FV-Expert: Juridik

Risker med försenat slutbesked på tillträdesdagen

I samarbete med Brick Advokat

I ett hyresavtal är tillträdesdagen ett viktigt avtalsvillkor. Genom det villkoret uppkommer en skyldighet för hyresvärden att leverera lokalen till hyresgästen på tillträdesdagen. Misslyckas hyresvärden i sitt åliggande hotar juridiska konsekvenser.

FV-Expert: Kontor

Intresset för ”gröna” kontor har ökat markant

I samarbete med Novier

Restriktionerna är numera historia och därmed har samhället tagit flertalet kliv för att återgå till det nya normala. Det innebär att en rad företag just nu ser över sina kontorsbehov.

FV-Expert: Hållbarhet

Vi måste minska våra fastigheters energiförbrukning – från och med igår

I samarbete med Nuuka Solutions

IPCC-rapporten som släpptes den 28 februari försvann bakom nyheten om den ryska invasionen av Ukraina. Den omfattande rapporten om klimatförändringar …

FV-Expert: Finansiering

Långsiktigt samarbete ger effekt och kontroll

I samarbete med Aros Kapital

Sjöson har haft en imponerande tillväxtresa och Aros har haft möjlighet att vara med under den här resan. Vi är lite nyfikna på hur de har uppfattat oss som samarbetspartner under de här åren.

Tillbaka till förstasidan