Krönikor

Möjlig revansch för söder om söder?

Per-Arne Rudbert är sedan 1999 VD för Humlegården som kontrollerar fastigheter för 25 miljarder kronor. Bolaget stod för fjolårets största uthyrning genom att locka Swedbanks huvudkontor till Sundbyberg. Bonus om Rudbert: Han har varit ekonomidirektör vid Pripps Bryggerier, Stockholm.

Visa faktaruta

Under mitten av 1980-talet arbetade jag i Sätra. Då var det en rätt livaktig företagsetablering där. Bland annat hade elektronikföretaget Canon sin svenska verksamhet där, i ett nybyggt och ganska futuristiskt kontor.

I Skärholmens centrum fanns förutom handel en del kontorsetableringar. Jag kommer ihåg Systembolaget i Skärholmen som en riktig pärla. På den tiden kvoterades alla leveranser av lite mer sällsynta viner till samtliga systembolag i Sverige. I Skärholmen var inte åtgången så stor av de dyrare sorterna och jag kommer fortfarande ihåg hur förvånande glad jag blev när jag kunde köpa några bra viner på rea.

Idag är förstås Systembolaget kvar men övriga kontorsetableringar har till stor del försvunnit. Det har hänt rätt mycket på 30 år.

Under 80-talet påbörjades också byggandet av arenan Globen och kontoren omkring. Initialt var det vissa problem, därefter kom etableringarna igång. Sedermera har en del företag flyttat från området. Men sedan dess har det inte hänt så mycket, utan snarare har utvecklingen gått bakåt. Frågan är förstås vad kommer att ske framgent.

Kommer många att fortsätta pendla från södra delarna av Stockholmsområdet till de norra delarna eller kommer vi att se fler kontorsetableringar söder om söder?

Om man ber analysföretag att uttala sig i frågan så säger exempelvis Evidens att det är ett antal faktorer som avgör hur framgångsrik etableringen blir.

För det första är det viktigt att det finns en trafiknod avseende spårbunden trafik. Den största nod av alla inom Stockholmsområdet, nämligen Centralstationen, finns i innerstan. Här ser vi en positiv påverkan inte bara på närområdet utan hela innerstan. Området kring Liljeholmen med tvärbanan och tunnelbana har haft positiv utveckling. Norr om stan kommer västra Solna och Sundbyberg att vara den nod i Stockholmsområdet som har koppling mellan tunnelbanan, pendeltåg, fjärrtåg och tvärbanan under 2013. Där kan man också förvänta sig en bra utveckling.

För det andra har storleken på området betydelse. Större områden växer snabbare, inte bara areamässigt men även procentuellt. Ett stort antal människor ger även en bas för ett bra serviceutbud. Storleken i sig på området är alltså viktigt av flera anledningar.

Om man applicerar analysen på området Sätra så ser man att inga av de viktiga förutsättningarna finns. För Globenområdet, där det finns nod och bra vägtrafikkopplingar med Nynäshamnsvägen och södra länken, borde det vara en positiv utveckling. Det som talar mot området är att det inte tillräckligt stort. När det blir ledig mark efter att Söderstadion har rivits skulle dock kunna ge en lösning på det problemet.

Så svaret på frågan om det blir revansch, är nja. Jag tror att det generellt sett blir svårt för söderorterna att konkurrera, utom möjligen för vissa specifika områden.

Nu till något helt annat.

Jag var nere och åkte skidor i Alperna under nyårshelgen. När vår dotter gick i skidskola för 15 år sedan var hon och hennes kusin de enda som åkte med hjälm. Exempelvis i Italien är det idag lag på att alla barn under 14 år ska ha hjälm. Bland vuxna är hjälmfrekvensen över 90 procent.

Själv var jag förr tveksam till att använda hjälm, jag tyckte att det var obekvämt och att den egentligen inte behövdes. Faller man så faller man som regel åt sidan och en annan del av kroppen tar då stryk, men knappast huvudet. Så inträffade fallet. Jag åkte i ganska brant backe, högra skidan löste ut och jag ramlade framåt på höger skida – ganska ovanligt fall. Jag träffades av skidkanten i tinningen. Nu har jag hjälm, men hade jag inte haft den så hade jag troligen fått en ordentlig hjärnskakning, om inte värre. Alltså, säkerheten är viktig och den bör vi inte göra avkall på.

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan