Förfallna symbolhus

Malin Siwe är välkänd journalist som kritiskt analyserar och debatterar samhällsfrågor. Hon har varit anställd vid flera av landets ledande affärstidningar. Sedan fyra år tillbaka är hon ledarskribent på Expressen och medverkar även med krönikor ibland annat tidningen Fokus samt hos Fastighetsvärlden.

Visa faktaruta

Förmodligen har fler svenskar varit i Hanoi än i Ha-Neu, trots att den senare staden ligger så mycket närmre. Första spadtaget till ”kemiarbetarnas social-istiska stad” togs i juli 1964. I början på 1980-talet bodde bortåt 95.000 människor i Plattenbauten i hus som hette block det ena eller andra. Block 10 var störst: 380 meter långt, 11 våningar med 2.500 boende.

Halle Neustadt är inte längre än egen stad utan en del av Halle (Saale), störst i förbundslandet Sachsen-Anhalt. Hela Halle har, som så många östtyska kommuner tappat nästan en tredjedel av sin befolkning 25 år efter murens fall. Folk har dragit till västra Tyskland där jobben finns.  Men det är Ha-Neu som förlorat mest, stadsdelen nere under 45.000. Inte undra på. De flesta av våra miljon-programsområden ter sig varmt välkomnande i jämförelse.

Många hus i Ha-Neu har renoverats, andra har rivits. De fem ”Hötorgsskraporna” i centrum, en gång stolta signaturbyggnader för staden, är nu symbolen för förfallet. En är dassigt renoverad och hyser förvaltningen för långtidsarbetslösa, de andra fyra står tomma, balkonger är borttagna av säkerhetsskäl. Först nästa år ska staden besluta vad man ska göra med eländet.

I Sverige är de stora miljonprogrammen inte avfolkade, tvärtom är de överbefolkade enligt dagens standardnormer. Men uppgiften att renovera i stor skala är densamma som i stora delar av Östeuropa. Och där har man gjort väldigt mycket redan.

Svenska bostads- och byggföretag borde åka dit på studieresor.

Där finns byggtekniska lärdomar att göra, och sådana som handlar om stadsplanering och boendetrivsel. Som att ett nybyggt, totalt avvikande, stort hus i centrum kan skapa stolthet.

Salig Hundertwasser kan inte längre anlitas – som för Grüne Zitadelle i förortslimpornas innerstad Magdeburg – men de räta blockens enhetsterror kan med fördel brytas med något skevt och underligt.

Fler Krönikor

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Tillbaka till förstasidan