Enklare regler, tack!

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen billigare. Dels för att skotta fram nya lägenheter i gamla hus.

I London byggdes källare om till bostäder för länge sedan. Folk har prioriterat relativ bostadskostnad i centralt läge framför dagsljus på långt pendelavstånd.

Samma sak borde kunna ske i Sverige. Men då får man låta idealet om fönsteryta motsvarande 10 procent av golvytan fara all världens väg. För att inte tala om idéerna om god tillgång till direkt dagsljus fem timmar om dagen i alla rum.

De flesta flyktingar som just fått uppehållstillstånd skulle säkert föredra en mörk lägenhet hyggligt centralt i en stad i stället för att sitta kvar i de trånga rummen på förläggningarna i avfolkningsnejder. Studenter och de som fått första jobbet skulle nog också gärna avstå några fönster för att slippa soffluffa.

Och varför i himlens namn ska man behöva bygglov för att dela upp en villa till tre bostäder när det inte behövs för två?

Den som vill bygga på en våning, för uthyrning, på villan
bör mötas med applåder och avgiftsfrihet av kommunen. Inte av kalla handen med hänvisning till områdets typiska karaktär. Den villaägare som vill bygga om sin övervåning till en lägenhet med egen ingång ska inte mötas av invändningen att en ny yttertrappa förvanskar fastigheten.

Bostadsbristen är akut. Nybyggen kan inte täcka hela behovet, de är dyra och planprocesserna tar tid. Därför måste politiker och tjänstemän göra det lättare att få ut er bostäder i husen som redan nns i central- orterna med liv i. Nu.

Det är bättre om skolbarnen kan göra sina anteckningar från källarhålet än att de inte kan göra sina läxor alls hemma för att de sover i skift hos släkten i Tjärna ängar. För att tala med Dostojevskij och Göran Greider.

malin-siwe-sign-ny

Fler Krönikor

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Krönika

I kölvattnet av Rikshem

Lennart Sten

När jag var liten lärde jag mig vad som var rätt och fel av min mamma. Sedan utbildade jag mig …

Krönika

Ett Saltsjöbadsavtal om staden

Jerker Söderlind

För att få en levande diskussion om villkoren för stadsbyggnad behöver samtalsklimatet förändras från ”idiotförklaring av motståndare” till ”konstruktiv aktivitet”.

Tillbaka till förstasidan