Krönikor

Samarbeta för billigare bostäder

Häromdagen möttes jag återigen av den eviga frågan. Frågan som dyker upp på alla konferenser, seminarier, i debattartiklar, rundabordssamtal, osv, osv… listan kan göras hur lång som helst.

   Frågan som vi samhällsutvecklare och samhällsbyggare ständigt ställs inför… Hur kan vi åstadkomma en jämn och hög bostadsproduktion över tiden?

   Vi kan drömma och vi kan ha storartade visioner om ultramoderna stadsmiljöer med skyskrapor och häftiga referensprojekt, men i slutändan är det något helt annat vi behöver fokusera på om vi ska kunna skapa de boendemiljöer som våra 90-talister, den största generationen sedan 40-talet, snart efterfrågar.

   Vi måste klara av att skapa miljöriktiga och bra bostadsmiljöer som folk har råd att bo i och vägen dit handlar om förnyelse både konceptuellt och kvalitetsmässigt. I den processen måste man bättre förstå vad som är kostnadsdrivande i själva planeringen och utförandet av projekten.

   Tyvärr handlar diskussionen kring nya bostäder nästan uteslutande om höga byggkostnader och ”sega gubbar”. Som bostadsutvecklare kan jag konstatera att världen inte är så enkel då det finns många fler faktorer som påverkar slutkostnaden mer än själva produktionen.

   Vi behöver börja bygga bra genomtänkta bostäder i produktform på industriellt fungerande plattformar. Det handlar alltså inte om att skapa nya miljonprogram utan om en effektivare totalprocess. I grund och botten måste vi förstå att om vi bara planerar för unika produkter där erfarenhet och återupprepning ej går att utnyttja fullt ut, så är det som om vi försöker bygga Ferraris till Audi kostnader. Det blir varken bra eller samhällsekonomiskt hållbart. Liknelsen med bilindustrin är inte tagen ur luften. Det är få som har råd med en Mercedes medan volymen finns hos Toyota, Skoda, Ford eller andra märken.

   I vår egen verksamhet har vi kunnat konstatera att om vi är genomtänkta och planerade från ide till slutprodukt så kan vi åstadkomma klart lägre kostnader. Exempel pa detta har vi  både från Sverige (Folkboendet, Umeå) och från vår tyska bostadsproduktion.

   Om vi skall vara självkritiska så har branschen inte varit tillräckligt duktiga med få ihop eller aktivt bidra till den totala utvecklingsprocessen av bostäderna. Problemet är att bygg är bara en del av processen där utvecklare, politiker och stadsplanerare har en lika stor eller större påverkan på slutprodukten. Vi behöver utveckla processen, samarbetet över gränser och skapa förståelse kring kostnadsdrivare så att vi gemensamt kan undvika dem – Tidigt i processen.

   Låt oss börja planera bra bostadsområden där vi redan från början definierar vilka kostnadsdrivare vi skall undvika, som exempelvis helt unika hus. Varje nytt område kan innehålla ett antal unika hus men om vi skall få ner kostnaderna behöver flertalet vara baserade på produkt och plattformstänk.

   Vi arbetar aktivt med dessa frågor och vet att många i branschen gör det samma. Låt oss gemensamt utveckla samverkansprocesser och finna nya standarder som kan underlätta vägen mot lägre produktionskostnader och förhoppningsvis en jämnare produktionsvolym över tiden.

Peter Wågström

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan