Krönikor

En socialists vedermödor

Det är mycket man som socialist fått stå ut med på senare år; till exempel demonstrationer mot fastighetsskatten. I själva verket borde ju den snarare höjas så att den åtminstone närmade sig den nivå den ligger på i exempelvis USA. Men allt som rör boendet rör vid själva nerven i den politiska maktbalansen i ett samhälle.
På trettio- och fyrtiotalen bröt den sociala bostadspolitiken fram och fick ett enormt symboliskt värde, eftersom svensk bostadsstandard ännu var bland de sämsta i Europa: Sågspånet i arbetarbostäderna hade snabbt sjunkit ihop och överallt var det dragigt. Syftet med den sociala bostadspolitiken var inte att införa kommandoekonomi, utan att få en fungerande marknad, ja hjälpa den på traven. De kommunala bostadsbolagen som byggdes upp blev snart tunga, avgörande aktörer. Och svenskt bostadsstandard blev till slut bland de bästa i världen.
För att få ett bra boende för alla måste det finnas en aktör som äger mycket och har allmännyttiga mål med verksamheten. Annars går det inte – alternativet för en eventuell progressiv regering blir då istället att reglera mycket mer via lagar. Så gjorde man 1917 när hyrorna hölls nere med lagar. Problemet var bara att byggandet då upphörde.
Nu är allmännyttan på väg bort som storägare. I förra numret av den här tidningen kunde vi läsa om den processen i en mycket bra artikel, där författaren förundrade sig över att den pågående bostadskarusellen inte väckte några större politiska kontroverser. För så är det: Den sociala bostadspolitiken är på väg ut och in kommer Skattebetalarnas förening och Villaägarna med sina särintressen.
Och så fanatiska är de att de inte ens märker att deras egna ungdomar klagar över att det är omöjligt att hitta någonstans att bo.

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan