Så blir Starbucks flaggskeppscafé

Annons

Starbucks i Sverige

Stockholm

  • Stockholm Centralstation
  • Stureplan, Kungsgatan 2 (öppnar 9 december 2014, 273 kvm)
  • Södermalm, Götgatan 40 (öppnar 16 december 2014, 245 kvm)
  • Kvarteret Regeringsgatan/Hamngatan, Regeringsgatan 32 (öppnar våren 2015, ca 300 kvm)
  • Arlanda Terminal 2
  • Arlanda SkyCity
  • Arlanda Terminal 5

Göteborg

  • Göteborgs Centralstation

Malmö

  • Malmö Centralstation
Visa faktaruta

Öppnade vid Stureplan – köpcentrum står på tur. Starbucks öppnade vid lunchtid på tisdagen sin första flaggskeppsbutik i Sverige. Den amerikanska kaffekedjan öppnade då ett café i Fabeges fastighet på Kungsgatan 2 vid Stureplan i centrala Stockholm.

Starbucks har tagit över Länsförsäkringars lokaler och det blir café i två plan, med entresol mot Stureplan.

Fastighetsvärlden fick under morgonen en förhandstitt i lokalerna, se bilder nedan. Etableringen vid Stureplan är den sjunde enheten i Sverige sedan det allra första caféet öppnade på Arlanda 2010. På Arlanda finns nu tre butiker, på Stockholm Central finns en och så finns det vardera en enhet på centralstationerna i Göteborg och Malmö. Klart är också att det öppnar en enhet på Götgatan den 16 december och en i hörnet Regeringsgatan/Hamngatan till våren. Sedan tidigare är det också klart att Starbucks kommer öppna en stor butik i nya Mall of Scandinavia som öppnar i Arenastaden i september nästa år.

Enligt vad Fastighetsvärlden erfar är det också klart med lokaler i ytterligare ett köpcentrum i Stockholmstrakten. Fokus kommer den närmaste tiden ligga på Stockholm för att skapa ett rejält avtryck i huvudstaden innan expansionen fortsätter i resten av landet. Närmast innebär det att man vill hitta lokaler ”ute på malmarna”.

– Vårt fokus ligger helt klart på Stockholm nu. Vi söker lägen med höga flöden av människor, längs starka handelsgator. Det är vår prioritet, säger Johan Rosenblom, Sverigechef för Starbucks.

Etableringen i Sverige har hittills inte varit alldeles enkel. Det har varit svårare än väntat att hitta rätt lokaler, konstaterar Espen Klintzing, som är styrelseordförande för Umoe Restaurants som driver de Starbucks-enheter i Sverige som ligger utanför flygplatser och centralstationer (dessa drivs av SSP):

– Det beror nog på flera saker. Dels känner vi helt enkelt inte den svenska fastighetsmarknaden lika bra som vi gör i t ex Norge, där vi har 12 enheter nu. Dels så är det här fenomenet med nyckelpengar ganska främmande för oss, det är vi inte vana vid från Norge.

Hans kollega Rhys Iley, Europachef för Starbucks, menar också att det tagit ett tag att få svenska fastighetsägare att förstå vilken kvalitet det blir på butikerna. Det handlar inte om att inreda enligt ett standardiserat koncept utan man gör rejäla och unika satsningar i varje läge.

– Efterhand som vi öppnar på fler ställen kommer det bli enklare att se vad vi pratar om. Vi har en individuell design för varje butik. Vi anpassar oss också efter vilket land vi är i. Självklart etablerar vi oss ”The Starbucks Way” men vi gör det med respekt för de lokala kulturerna.

Kedjan finns idag i 36 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika. Det har tagit lång tid att ta steget till Sverige, men han hävdar att det inte är den hårda konkurrensen från lokala kaffe-kedjor som ligger bakom.

– Den svenska fika-kulturen är väldigt bra för oss, likaså att svenskarna är ett berest folk. Många har mött vårt varumärke utomlands och vet vad vi står för. Konkurrensen är bara bra, det lyfter segmentet och får oss att anstränga oss ännu mer.

Fastighetsvärlden har tidigare rapporterat om att Starbucks har ett mål att öppna runt 50 enheter i Sverige. Ingen av företrädarna vill dock tala om att det finns ett konkret volymmål.

– Vi har inte något sådant mål. Viktigast är att våra butiker blir bra. Men jag tror att det finns utrymme för ”a lot more stores”, säger Rhys Iley.

Lokalen vid Stureplan omfattar 273 kvm och den som öppnar den 16 december på Götgatan, i lokalen där restaurangen Fenix tidigare fanns, blir på 245 kvm. Allra störst blir den kommande butiken vid Regeringsgatan/Hamngatan där Starbucks hyr 300 kvm av Vasakronan. Etableringarna i Sverige görs i samarbete med rådgivaren Gate46.

 

Fastighetsvärlden Idag 2014-12-09

Starbucks-int3
Starbucks har nu tagit sig in till Stockholm City.
Starbucks-int2
Lokalen består av två våningar, där merparten av sittplatserna finns på det övre planet.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan