Fastigheten på Götgatan fylls med ett nytt innehåll.

Mindre ägare lockar Starbucks till Södermalm

”Knackade på” – LE Hellstedt Fastigheter hyr ut på Götgatan. Starbucks är på väg att öppna sin tredje enhet i Stockholm. Efter etableringar vid Centralstationen och vid Stureplan (slår upp dörrarna i december) har kedjan tecknat ett kontrakt om ett kafé på Södermalm med adress Götgatan 40. Det är L E Hellstedt Fastigheter som äger det aktuella huset som har tecknat ett 10-årskontrakt.

Fastigheten, med beteckning Västergötland 20 och som ligger vid korsningen med Högbergsgatan, innehåller totalt 740 kvm lokaler och 970 kvm bostäder. Lokalhyresgäster sedan länge är restaurangen Fenix och Pocketshop. Starbucks räknar med att öppna vid årsskiftet och tar då över Fenix tidigare lokaler. Totalt för det sig om en förhyrning på cirka 440 kvadratmeter i entréplan och källarplan.

– Representanter för Starbucks gick förbi och gillade läget och lokalen. De pratade med ägaren av restaurangen och han var redo att släppa sitt kontrakt eftersom han drev restaurangen på distans från en annan svensk ort, säger Lennart Hellstedt till Fastighetsvärlden.

Om det fanns en nyckelpeng med i bilden och i så fall hur stor den var saknar Fastighetsvärlden kunskap om. Hyreskontraktet som är tecknat gäller mellan L E Hellstedt Fastigheter och franchisetagaren Umoe Restaurant Group. Fastigheten, som är byggd 1890, var innan restaurangerna tog över lokalerna känd för apoteket Fenix höll till i lokalerna till i början av 80-talet.

L E Hellstedt Fastigheter har anor sedan tidigt 1900-tal med bland annat byggverksamhet i Ryssland under första världskriget, men bolaget blev utkört under revolutionen. Då hade bolaget under några år haft mycket med Kreuger & Toll att köra. I Sverige hade man till exempel varit med och byggt Stockholms Olympiastadion. Det var Lennart Hellstedts farfar som startade bolaget. Den egentliga byggverksamheten i Sverige etablerades i mitten av 1920-talet med bildandet av L E Hellstedt AB.

Idag äger och förvaltar bolaget ett fastighetsbestånd om 36 fastigheter, varav 34 i Stockholm och 2 i Enköping (egentligen två kvarter där, med flera byggnader). Beståndet är främst samlat i tre delområden, 12 av fastigheterna finns på Södermalm, 5 på Norrmalm och 8 i Abrahamsberg.

L E Hellstedt Fastigheter har inte förändrat sitt bestånd särskilt mycket de senaste decennierna, så när som på en försäljning till en bostadsrättsförening i city i början av 80-talet.

Bolaget är även ägare till cirka 20 procent av aktierna i HEFAB, Hägerstens Enskilda Fastighetsägare. Därmed är bolaget tredje största ägare där. HEFAB har på senare tid visat stor aktivitet på marknaden och förvärvade under fjolåret till exempel fastigheten Älgen 24 på Östermalm i Stockholm av Vasakronan för 435 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2014-10-29

Fastigheten på Götgatan 40 ägs av fastighetsbolaget LE Hellstedt.
Fastigheten på Götgatan 40 ägs av fastighetsbolaget LE Hellstedt.
fastigheten Västergötland 20 uppfördes 1889–1890 av FT Bergs arvingar. Arkitekt: Johan Laurentz. Portgången har en rik dekor i nyrenässans.
fastigheten Västergötland 20 uppfördes 1889–1890 av FT Bergs arvingar. Arkitekt: Johan Laurentz. Portgången har en rik dekor i nyrenässans. Hela fastigheten är rikligt utsmyckad.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan