Fastigheten på Götgatan fylls med ett nytt innehåll.

Mindre ägare lockar Starbucks till Södermalm

Annons

”Knackade på” – LE Hellstedt Fastigheter hyr ut på Götgatan. Starbucks är på väg att öppna sin tredje enhet i Stockholm. Efter etableringar vid Centralstationen och vid Stureplan (slår upp dörrarna i december) har kedjan tecknat ett kontrakt om ett kafé på Södermalm med adress Götgatan 40. Det är L E Hellstedt Fastigheter som äger det aktuella huset som har tecknat ett 10-årskontrakt.

Fastigheten, med beteckning Västergötland 20 och som ligger vid korsningen med Högbergsgatan, innehåller totalt 740 kvm lokaler och 970 kvm bostäder. Lokalhyresgäster sedan länge är restaurangen Fenix och Pocketshop. Starbucks räknar med att öppna vid årsskiftet och tar då över Fenix tidigare lokaler. Totalt för det sig om en förhyrning på cirka 440 kvadratmeter i entréplan och källarplan.

– Representanter för Starbucks gick förbi och gillade läget och lokalen. De pratade med ägaren av restaurangen och han var redo att släppa sitt kontrakt eftersom han drev restaurangen på distans från en annan svensk ort, säger Lennart Hellstedt till Fastighetsvärlden.

Om det fanns en nyckelpeng med i bilden och i så fall hur stor den var saknar Fastighetsvärlden kunskap om. Hyreskontraktet som är tecknat gäller mellan L E Hellstedt Fastigheter och franchisetagaren Umoe Restaurant Group. Fastigheten, som är byggd 1890, var innan restaurangerna tog över lokalerna känd för apoteket Fenix höll till i lokalerna till i början av 80-talet.

L E Hellstedt Fastigheter har anor sedan tidigt 1900-tal med bland annat byggverksamhet i Ryssland under första världskriget, men bolaget blev utkört under revolutionen. Då hade bolaget under några år haft mycket med Kreuger & Toll att köra. I Sverige hade man till exempel varit med och byggt Stockholms Olympiastadion. Det var Lennart Hellstedts farfar som startade bolaget. Den egentliga byggverksamheten i Sverige etablerades i mitten av 1920-talet med bildandet av L E Hellstedt AB.

Idag äger och förvaltar bolaget ett fastighetsbestånd om 36 fastigheter, varav 34 i Stockholm och 2 i Enköping (egentligen två kvarter där, med flera byggnader). Beståndet är främst samlat i tre delområden, 12 av fastigheterna finns på Södermalm, 5 på Norrmalm och 8 i Abrahamsberg.

L E Hellstedt Fastigheter har inte förändrat sitt bestånd särskilt mycket de senaste decennierna, så när som på en försäljning till en bostadsrättsförening i city i början av 80-talet.

Bolaget är även ägare till cirka 20 procent av aktierna i HEFAB, Hägerstens Enskilda Fastighetsägare. Därmed är bolaget tredje största ägare där. HEFAB har på senare tid visat stor aktivitet på marknaden och förvärvade under fjolåret till exempel fastigheten Älgen 24 på Östermalm i Stockholm av Vasakronan för 435 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2014-10-29

Fastigheten på Götgatan 40 ägs av fastighetsbolaget LE Hellstedt.
Fastigheten på Götgatan 40 ägs av fastighetsbolaget LE Hellstedt.
fastigheten Västergötland 20 uppfördes 1889–1890 av FT Bergs arvingar. Arkitekt: Johan Laurentz. Portgången har en rik dekor i nyrenässans.
fastigheten Västergötland 20 uppfördes 1889–1890 av FT Bergs arvingar. Arkitekt: Johan Laurentz. Portgången har en rik dekor i nyrenässans. Hela fastigheten är rikligt utsmyckad.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan