Starbucks till Stureplan – även samarbete med Ica

Fabege lockar Starbucks – Tre kaféer öppnar hos Ica under 2015. ICA Sverige har tecknat ett licensavtal med Starbucks om att etablera Starbucks-kaféer i anslutning till matbutiker i Sverige. Kaféerna kommer att drivas av ICA enligt Starbucks koncept och med Starbucks som varumärke. Kedjan har även tecknat ett kontrakt med Fabege för lokaler vid Stureplan.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Starbucks expansionsplaner i Sverige, läs mer i länkarna nedan. Kaffekedjan har för närvarande 6 svenska enheter, samtliga på flygplatser och tågstationer i Sverige.

Den amerikanska kedjan har även tecknat ett hyreskontrakt i Mall of Scandinavia i Solna som öppnar i slutet av september 2015.

Den första citybutiken kommer att slå upp portarna på denna sidan årsskiftet, kanske till och med före jul. Kedjan har tecknat ett hyresavtal med Fabege för lokaler om nästan 300 kvm på Kungsgatan 2, med skyltläge mot Stureplan. Starbucks tar över Länsförsäkringars lokaler och det blir fik i två plan, med entresol mot Stureplan.

Johan Rosenblom.
Johan Rosenblom.

– Vi har tecknat ett flertal hyreskontrakt i bra lägen. Vi räknar med att öppna ytterligare en flaggskeppsbutik i centrala Stockholm före årsskiftet, säger Johan Rosenblom, landschef för Starbucks i Sverige, till Fastighetsvärlden utan att avslöja några fler detaljer.

Det är drygt ett år sedan Fastighetsvärlden berättade om Starbucks expansionsplaner i Sverige.

– Vi har fått en väldigt positiv respons från fastighetsägare och haft flera riktigt bra diskussioner med fastighetsägare, även om man ibland kan önska att saker och ting ska ta kortare tid.

Starbucks fokus inledningsvis ligger på Stockholm och orter som har pendlingsavstånd till Stockholm.

– Vi ska bygga ett butiksbatteri i Stockholm innan vi går vidare till andra delar av landet. Men vi för diskussioner med fastighetsägare även i andra städer redan nu, säger Johan Rosenblom till Fastighetsvärlden.

Utomlands är det relativt vanligt förekommande med externa kaféer inne i stora livsmedelsbutiker. Nu hakar Ica på den trenden, även om det enligt uppgift till Fastighetsvärlden i Icas fall rör som om butiker utanför själva livsmedelsbutiken och med separat ingång. Den första ska, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, öppna vid Ica Maxi i Haninge under våren 2015. Det är även den största Ica-butiken i landet.

– Genom att addera nya verksamheter som kompletterar ICA-butiken och handelsplatsen kan vi generera tillväxt i vår kärnaffär; dagligvaruhandeln. Kafébranschen växer och detta är en del av vår plan att långsiktigt stärka vårt kunderbjudande, säger Per Strömberg, VD på ICA Gruppen.

Inledningsvis planeras tre kaféer att öppnas under 2015. Dessa ska därefter utvärderas innan beslut fattas om att eventuellt etablera fler kaféer. Det finns cirka 80 Ica Maxi-anläggningar i landet och 130 Ica Kvantum. Starbucks kan adderas till båda koncepten.

Anders Svensson.
Anders Svensson.

– Vi ser att kaffetrenden är som starkast i storstäderna och det är primärt i butikerna i de områdena det kan bli aktuellt med en etablering, säger Anders Svensson, VD på ICA Sverige och vice VD på ICA Gruppen, till Fastighetsvärlden.

Han berättar för Fastighetsvärlden att kaféerna ska att planeras ligga utanför kassalinjerna och bli mellan 100 och 150 kvm stora.

Anders Svensson vill inte kommentera hur många Starbucksenheter Ica siktar på men om ”tvåsiffrigt” säger han följande.

– Ja, det hoppas vi på. Annars skulle vi bli besvikna.

Han berättar att idén inom Ica föddes för ett år sedan och att man i ungefär ett halvår suttit i avtalsdiskussioner.

Joannis Vendrig, Executive Vice President Starbucks & Blender inom Umoe Restaurants, kommenterar:

– Det är en ära att få öppna den första svenska Starbucksenheten utanför centralstationer och flygplatser i centrala Stockholm. Det är en väldigt bra startpunkt för ytterligare tillväxt i Sverige och ett viktigt steg, inte bara för Starbucks i Sverige utan också för Umoe Restaurants i Sverige.

Umoe Restaurants är geografisk licenstagare för Starbucks. Umoe Restaurants ägs av Umoe Group, ett företag som ägs av Jens Ulltveit-Moe och hans familj.

Starbucks öppnade sitt första café i Sverige 2010 tillsammans med SSP på Arlanda flygplats.

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-16

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Nya strategin slår igenom – 500 bostäder på spel

Köpcentrumbolag i affär en bit ifrån sitt köpcentrum. Affär för 310 miljoner kronor.

Kändiskrögare tar över populärt ställe på Söder

Skapar även ny konsertlokal.

Balder hyr ut 4.800 kvm till storbank

Köpte kontorsfastigheten 2016 för 400 mkr.

”Inget nytt kommer in”

Toppchefer vid byggbolag berättar för FV om framtiden.

Bilder: Så blir Humlegårdens lyxiga Klara City View

Köptes av Humlegården för ett rekordpris. Nu har arkitekttävlingen avgjorts.

Stora delar i rekonstruktion

Flera av landets allra största berörs. ”Det är en olycklig situation på en tuff marknad”.

Hyllat inredningsmärke öppnar på Östermalm

Blir första egna butiken i Sverige.

Får markanvisning för 9.000 kvm kontor på Kungsholmen

Ny markanvisning nära det tidigare tänkta storprojektet, se karta.

Hela SBB kan säljas

Styrelsen har tagit beslut om möjliga utvägar. Batljan kommenterar även egna holdingbolaget: ”Mitt bolag mår inte bra”.

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Tillbaka till förstasidan