Pensionsmyndigheten investerar 1 mdr i Heimstaden Bostad

Pensionsmyndigheten investerar 1 miljard kronor i Heimstaden Bostad som en premiärsatsning inom fastigheter. FV kan berätta att fler investeringar väntar.

Annons

Pensionsmyndigheten investerar 1 miljard kronor i Heimstaden Bostad AB, och blir partner med industriella ägaren Heimstaden AB och de befintliga institutionella investerarna Alecta, Folksamgruppen, Sandvik Pensionsstiftelse och Ericsson Pensionsstiftelse.

Pensionsmyndigheten förvaltar den traditionella försäkringen som är en del av premiepensionssystemet. Tillgångarna i försäkringen uppgår till cirka 53 miljarder kronor, fördelade på 63 procent svenska räntebärande tillgångar och 37 procent globala aktier.

– Genom att investera en del av tillgångarna i fastigheter, som har ett mer stabilt värde, får portföljens avkastning en jämnare utveckling. Hittills har tillväxtportföljen bestått av enbart aktier. Nu sprider vi riskerna över fler tillgångsslag, säger Erik Fransson, chef på fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Fransson säger till Fastighetsvärlden att det kommer att ske ytterligare investeringar i fastigheter:

– Det kommer det sannolikt att bli. Men i är nya på det här och har inte bråttom. Det viktiga är att det blir rätt.

Han berättar att Pensionsmyndigheten skulle behöva investera dubbelt så mycket i fastigheter för att nå sitt allokeringsmål och därefter löpande investera eftersom pengar tillkommer i systemet.

– Just nu är det bostäder som gäller. Låg risk. Vi gör gärna saminvesteringar med någon eller några professionella aktörer, säger Erik Fransson.

Heimstaden Bostad äger ca 110.000 lägenheter och som har ett totalt fastighetsvärde om 170 mdkr. Huvudkontoret är i Malmö. fastighetsbeståndet finns i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Tjeckien och sedan nyligen även i Polen.

– Pensionsmyndigheten är en stark institutionell investerare som delar Heimstaden Bostads långsiktiga perspektiv och engagemang för samhälls- och miljöförbättringar. Vi är väldigt glada att välkomna dem som partner, det stärker vår förmåga att vidareutveckla den befintliga portföljen och genomföra vår ambitiösa strategi för hållbar tillväxt, säger Magnus Nordholm, vice vd på Heimstaden.

I investeringen har Pensionsmyndigheten haft JLL som rådgivare på fastighetssidan, Hellström på det juridiska och PWC på revision.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan