Heimstaden går in i Polen

Heimstaden Bostad går in i ytterligare ett land, Polen. Bolaget förvärvar två build-to-rent projekt i Warszawa. Säljare är franska entreprenadföretaget Eiffage. Polen blir Heimstadens sjunde land.

Heimstaden äger sedan tidigare fastigheter i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Tjeckien.

Heimstaden Bostad ägs av Alecta, Heimstaden AB (som kontrolleras av Ivar Tollefsens bolag Fredensborg) och Folksam/KPA Pension. Mindre ägarandel har Ericsson Pensionsstiftelse och Sandviks Pensionsstiftelse.

Förvärvet nu omfattar attraktiva fastigheter baserade i två av Warszawas snabbast växande bostadsområde; Praga Północ and Sluzewiec. Portföljen består av cirka 640 bostäder (24,363 kvm) tillsammans med kommersiella enheter (2,117 kvm) och parkeringsplatser.

Den avtalade köpeskillingen uppgår till 65 miljoner euro (ca 670 miljoner kronor), och kommer att finansieras med eget kapital.

CBRE var rådgivare till Heimstaden i affären.

Vid färdigställande uppskattas projekten generera hyresintäkter om 5 miljoner euro årligen. Byggstart planeras tidigt 2021 och projekten förväntas vara färdigställda Q1 2022 respektive Q1 2023.

Under 2019 tillkännagav Heimstaden Bostad beslutet om att expandera sin strategi till att inkludera andra europeiska marknader i tillägg till Skandinavien, detta med ett fokus på central- och östeuropeiska marknader med gynnsam makroekonomi och bostadsutveckling.

Den polska ekonomin har det senaste decenniet visat en imponerande utveckling och med en befolkningstillväxt samt stigande hushållsinkomster, förväntas Warszawa vara en av de snabbast växande europeiska städerna under de kommande åren.

– Förvärvet är i linje med vår strategi om att expandera Heimstaden Bostad till europeiska marknader med starka makroekonomiska utsikter och dynamiska bostadsmarknader. Den polska bostadsmarknaden är både stark och stabil, och den fortsatta befolkningstillväxten i storstäderna övertygar oss om att våra bostäder kommer tas emot väl, säger Christian Fladeland, co-CIO för Heimstaden

Heimstaden Bostad kommer söka fler investeringsmöjligheter på den polska marknaden, i såväl befintligt bestånd som i nyproduktionsprojekt.

I syfte att erbjuda kunder bästa möjliga service i linje med konceptet Friendly Homes, kommer Heimstaden nästa år etablera en lokal förvaltning i Polen.

– När vi nu går in i Polen gör vi det med ett livslångsiktigt perspektiv, vi kommer bygga upp en egen förvaltning av högsta kvalitet som ska möjliggöra omtänksamma och hållbara hem. Vi ser fram emot möjligheten att presentera vår kundcentrerade affärsmodell för våra framtida polska kunder”, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan