Heimstaden går in i Polen

Heimstaden Bostad går in i ytterligare ett land, Polen. Bolaget förvärvar två build-to-rent projekt i Warszawa. Säljare är franska entreprenadföretaget Eiffage. Polen blir Heimstadens sjunde land.

Heimstaden äger sedan tidigare fastigheter i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Tjeckien.

Heimstaden Bostad ägs av Alecta, Heimstaden AB (som kontrolleras av Ivar Tollefsens bolag Fredensborg) och Folksam/KPA Pension. Mindre ägarandel har Ericsson Pensionsstiftelse och Sandviks Pensionsstiftelse.

Förvärvet nu omfattar attraktiva fastigheter baserade i två av Warszawas snabbast växande bostadsområde; Praga Północ and Sluzewiec. Portföljen består av cirka 640 bostäder (24,363 kvm) tillsammans med kommersiella enheter (2,117 kvm) och parkeringsplatser.

Den avtalade köpeskillingen uppgår till 65 miljoner euro (ca 670 miljoner kronor), och kommer att finansieras med eget kapital.

CBRE var rådgivare till Heimstaden i affären.

Vid färdigställande uppskattas projekten generera hyresintäkter om 5 miljoner euro årligen. Byggstart planeras tidigt 2021 och projekten förväntas vara färdigställda Q1 2022 respektive Q1 2023.

Under 2019 tillkännagav Heimstaden Bostad beslutet om att expandera sin strategi till att inkludera andra europeiska marknader i tillägg till Skandinavien, detta med ett fokus på central- och östeuropeiska marknader med gynnsam makroekonomi och bostadsutveckling.

Den polska ekonomin har det senaste decenniet visat en imponerande utveckling och med en befolkningstillväxt samt stigande hushållsinkomster, förväntas Warszawa vara en av de snabbast växande europeiska städerna under de kommande åren.

– Förvärvet är i linje med vår strategi om att expandera Heimstaden Bostad till europeiska marknader med starka makroekonomiska utsikter och dynamiska bostadsmarknader. Den polska bostadsmarknaden är både stark och stabil, och den fortsatta befolkningstillväxten i storstäderna övertygar oss om att våra bostäder kommer tas emot väl, säger Christian Fladeland, co-CIO för Heimstaden

Heimstaden Bostad kommer söka fler investeringsmöjligheter på den polska marknaden, i såväl befintligt bestånd som i nyproduktionsprojekt.

I syfte att erbjuda kunder bästa möjliga service i linje med konceptet Friendly Homes, kommer Heimstaden nästa år etablera en lokal förvaltning i Polen.

– När vi nu går in i Polen gör vi det med ett livslångsiktigt perspektiv, vi kommer bygga upp en egen förvaltning av högsta kvalitet som ska möjliggöra omtänksamma och hållbara hem. Vi ser fram emot möjligheten att presentera vår kundcentrerade affärsmodell för våra framtida polska kunder”, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden

Fler Nyheter från förstasidan

Jätten öppnar för ett högre affärstempo

Flera anledningar till förändringar.

Affärsanalys

Volymhandel till lågpris

Lukas Theander på Savills analyserar en affär med en handelsfastighet i Stockholmsområdet.

Bianca Ingrossos CAIA hyr av Humlegården nära Stureplan

Fick 30 lokalförslag. ”Vi hoppas locka många framtida talanger att jobba hos oss”.

Bröder oense: Fem fastigheter säljs på auktion

Fem flerfamiljshus auktioneras ut. FV berättar om beståndet.

Köper för hela 1,6 miljarder – nytt landmärke ingår

Ett känt och prisbelönt landmärke ingår i affären, liksom en utmanande fastighet.

Bastards erövrar landet – tar över efter McDonalds

Läs om vilka orter, fastigheter och fastighetsägare som är aktuella för snabbväxande Bastard Burgers. En av lokalerna finns mitt i Stockholm. Tagit över efter tre McDonalds.

Reser 9 miljarder kronor till "ständig" fond

Fokus på bostäder, samhällsfastigheter och logistik.

Aros dubblat försäljningen – siktar på börsen under Q2

”En rekordstark försäljning och ett väsentligt förbättrat resultat”.

C&W värvar tre efter tappet

Anställt tre nya medarbetare.

Hyr helt hus vid Odenplan

Tecknat hyreskontrakt om nästan 4.000 kvm. Savills bakom uthyrningen.

Nu vill han robotisera uthyrningsprocessen

Lämnar konsultbolag för egen satsning.

Köper för 720 mkr i Barkarby

Ny stor bostadsaffär.

Vann kamp om Synsam

Hyr ut 8.100 kvm. Köpte fastigheter från statliga Vasallen 2011.

Klart: Blir ny vd på Catella

Mer fokus på fastigheter väntar framöver.

Tillbaka till förstasidan