En av fastigheterna, i Aalborg.

Niam säljer till Heimstaden för 17 miljarder i dansk rekordaffär

Niam och Heimstaden genomför den största fastighetstransaktionen i Danmark någonsin. Niam säljer bolaget HD Ejendomme till Heimstaden Bostad. Fastighetsvärdet i affären är hela 16,5 miljarder kronor.

Totalt ingår 152 bostadsfastigheter med 6.237 bostäder, varav flera är utvecklade inom Niams ägande, samt 35 kommersiella fastigheter.

Rådgivare till köparen Heimstaden Bostad var Newsec, CBRE (kommersiell), KPMG (strukturering), Gorrissen Federspiel (legal och skatt), och COWI (teknisk).

Bostadsportföljen består huvudsakligen av radhus över hela Danmark i stora och medelstora städer, såsom Odense, Vejle, Horsens, Silkeborg och Randers.

Transaktionsvärdet uppgår till drygt 12,1 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 16,5 miljarder svenska kronor, vilket enligt siffror från Real Capital Analytics gör denna affär till den största fastighetstransaktionen någonsin i Danmark.

HD Ejendommes portfölj består av 6 237 bostäder (594.400 kvm) och 35 kommersiella enheter (182.700 kvm). Det inkluderar 357 bostäder under uppförande, som levereras nyckelfärdiga över de kommande 12 månaderna. Bruttohyresintäkter för bostäderna uppgår till SEK 824 mkr, varav SEK 52 mkr avser enheter under uppförande.

Transaktionen omfattar också nio tomter avsedda för 73.600 kvm bostäder. HD Ejendomme har en gedigen erfarenhet av fastighetsutveckling och Heimstaden kommer löpande att utvärdera möjligheterna till att utveckla dessa tomter.

Bolagen kompletterar varandra väl, såväl geografiskt som organisatoriskt, och man har en gemensam syn på kundservice och värderingsstyrd kultur. Det är en matchning med stor potential, och jag ser fram emot att samarbeta med våra nya kollegor och tillsammans leverera Friendly Homes i Danmark, säger Michael Byrgesen Hansen, landschef för Heimstaden Danmark.

Innan förvärvet bestod Heimstadens danska portfölj av ca 10.000 bostäder koncentrerade runt huvudstaden och större städer. Heimstaden Danmark har ca 130 anställda baserade i Köpenhamn och Horsens.

Heimstaden Bostad ägs av Alecta, Heimstaden AB (som kontrolleras av Ivar Tollefsens bolag Fredensborg) och Folksam/KPA Pension. Mindre ägarandel har Ericsson Pensionsstiftelse och Sandviks Pensionsstiftelse.

Niam identifierade tidigt den danska bostadsmarknaden som attraktiv och har därefter förvärvat och utvecklat HD Ejendommes plattform för förvaltning, transaktion och projektutveckling. Niams fonder har genomfört totalt 107 bostadsförvärv med 8.883 bostäder i Norden samt utvecklat ett flertal bostadsutvecklingsprojekt, varav flera från initierad detaljplansprocess till färdigställande.

Henrik Gerdin, fund manager på Niam:

– Vi är mycket nöjda över att framgångsrikt ha genomfört vår fondstrategi att bygga ett stort och attraktivt förvaltningsbestånd, samt att ha utvecklat det aktuella bolaget och dess operationella nyckeltal positivt. Niam har gedigen kunskap och erfarenhet av bostäder i Norden, ett segment där vi fortsatt kommer vara aktiva inom transaktion, förvaltning och projektutveckling.

– Efter flera års uppbyggnad av portföljen i högt tempo, parallellt med aktiv förvaltning, är vi glada över att kunna lämna över till en stark och professionell aktör som Heimstaden, säger Michael Berthelsen, landschef Danmark på Niam.

Affären är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan