Skanska hoppas gräva guld längst i väst

Efter cirka 20 slutförda fastighetsprojekt i fyra olika städer i USA går Skanska nu in för att knipa marknadsandelar även i Los Angeles.
–  Vi ser många möjligheter där, drivna av media- och nöjesindustrin, säger Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, till FV.

Annons

De utvalda orterna

Så här skiljer sig Skanskas fem orter och de bakomliggande drivkrafterna i ekonomin och potentiella hyresgäster:

  • Boston innebär mycket life science som har kopplingar till de starka universiteten.
  • Washington DC drivs av den offentliga sektorn och det som följer med där, bland annat jurister.
  • Houston har energisektorn som stort draglok.
  • Seattle har många tech-företag.
  • Los Angeles drivs till stor del av media- och nöjesindustrin.
Visa faktaruta

Skanska inledde sin satsning på fastighetsutveckling (kontor, och även bostäder) i USA 2008. Då hade bolaget efter en analys valt ut Boston, Houston och Washington DC som lämpliga marknader – alla med olika förutsättningar. Tre år senare tillkom Seattle.

Nu är det alltså Los Angeles som gäller. Fastighetsvärlden har tidigare berättar att det första projektet sker i Beverly Hills, nära Rodeo drive. Med Skanskas mått är det ett ganska litet kontorsprojekt, den uthyrningsbara ytan är endast drygt 4.000 kvm.

– Det finns inget självändamål att bygga högt och stort, även om vi har gjort några sådana projekt, speciellt i USA.

Claes Larsson, som är ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling i Norden, Europa samt USA, berättar att bolaget i Los Angeles under ett tag letat projektmöjligheter även i ibland annat Downtown och The Art Districts (ett gammalt industriområde som byggs om för kontor, restauranger och kultur), men premiären sker alltså i ett minst sagt fashionabelt område.

– I Beverly Hills är efterfrågan stor och nyproduktionen väldigt låg. Vi är glada över att ha kommit över projektet från en säljare som drivit den långa planprocessen, och för oss återstod bara bygglovet när vi köpte marken 2019. Det är extremt svårt att komma in på denna delmarknaden så vi är nöjda.

Det Skanska planerar är en kontorsfastighet i fyra våningsplan, inklusive en stor takterrass. Den kommer att utformas för att kunna ta emot flera olika hyresgäster.

– Men vi tro det finns stora chanser att det kommer att vara en hyresgäst som tar alla ytor. Det kommer inte finnas mycket annat nytt i närområdet när vårt projekt är klart. De flesta har koll på det, säger Claes Larsson.

Skanska vill inte kommentera hyresnivåer i området, men enligt Fastighetsvärlden kännedom rör det sig om motsvarande 7.500–8.000 kr/kvm, vilket är i nivå med hyran de bästa lokalerna i Stockholm. Platsen för Skanskas nya kontorshus kommer dessutom att bli hetare i framtiden. 2023 ska en tunnelbanelinje (som för övrigt byggas av en annan enhet inom Skanska) stå klar och ge direktförbindelse med Downtown.

Skanska har de senaste åren utvärderat sju orter för att bestämma vilken som ska bli bolagets femte delmarknad. Därefter specialstuderades tre orter.

– Vi hade Los Angeles på radarn redan när vi startade upp 2008.

– Vi gillar Los Angeles. Det finns starka underliggande drivkrafter inom media- och nöjesindustrin.

Någon sjätte delmarknad är inte aktuellt i närtid.

– Vi tar en marknad i taget och vill göra den väldigt bra. Det finns oerhört mycket att göra i våra befintliga marknader. Fem orter räcker under en överskådlig framtid, säger Claes Larsson.

Skanska har hittills utvecklat ett 20-tal fastighetsprojekt i USA. Totalt sex i Boston, fem i Washington DC samt fyra vardera i Houston och Seattle – i flera fall har det handlat om spektakulära höghus och stora uthyrningar.

Claes Larsson konstaterar att marknaderna skiljer sig åt.

– Vi sprider gärna riskerna, så det passar oss utmärkt. Det gäller att vi har en projektpipline och kan vara redo. Vi letar efter mer mark och möjligheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan