Öppnar för att åter sälja gamla Karolinska

I januari 2018 stod det klart att Niam bjudit högst för huvudblocket vid gamla Karolinska sjukhuset – hela för 2,3 miljarder kronor.
Kort därefter drog sig politikerna ur den tänkta försäljningen som de flesta bedömde som en kanonaffär ekonomiskt för säljaren.
Nu händer det åter saker kring jättebyggnaden.

Annons

Totalt fem bud kom i kampen om den 100.000 stora bygghanden.

Det var den första, och största försäljningen, i en serie affärer som politikerna planerade för. Totalt fanns försäljningsplaner för ett 40-tal fastigheter på den östra delen av Karolinska-området, varav merparten i diverse planerade paketförsäljningar under några år. Totalt hade Region Stockholm (då SLL) säljplaner på nästan 20 miljarder kronor i länet.

Försäljningen till Niam klubbades aldrig igenom. Den dåvarande oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen ville inte sälja sjukhusbyggnaden då till följd av alla frågetecken som vid tidpunkten fanns kring Nya Karolinska.

För Fastighetsvärlden har politiker från merparten av de politiska partierna uppgett att det långsiktiga målet är att avyttra fler av fastigheterna i den östra delen och därmed gå vidare med planerna i den delen som är en del av Hagastadens utveckling, läs mer här.

Nu skriver SvD att den blågröna regionledningen vill hyra ut tomma lokaler och på sikt sälja de gamla sjukhusbyggnaderna. En utredning med det uppdraget ska nu starta.

– Vi vill göra en omstart för hela Norra Hagastaden och ta fram en plan för att på sikt sälja sjukhustomten. Under tiden ska vi hyra ut tomma lokaler. Det är inte försvarbart att låta dem stå tomma och kosta pengar. Successivt kommer Karolinska också att lämna de lokaler de inte använder i Gamla Karolinska, säger fastighetsregionrådet Charlotte Broberg (M) till Svenska Dagbladet.

Utredningen ska jobba för en definitiv lösning där huvudspåret är en eller flera försäljningar och att det sedan byggs bostäder och kontorslokaler i området.

Niam planerade att bygga om merparten av det tidigare sjukhusets huvudblock till bostäder.

Charlotte Broberg berättar för SvD att man under pågående pandemin tittade på att använda de tomma lokalerna vid Gamla Karolinska, men bedömdes vara uttjänta och ineffektiva och därför valde man att bygga fältsjukhuset i Älvsjö i stället.

Processen att sälja Gamla Karolinska sjukhusområdet. Bild/fakta ur magasinet Fastighetsvärlden nr 5/6 2017.
Den stora sjukhusbyggnaden ska byggas om till bostäder. Det är den långsiktiga planen.
Så här har sjukhusområdet vid Karolinska i Solna sett ut de senaste decennierna. När det nya sjukhuset står helt klart ska byggnaderna i det gamla området säljs i olika etapper.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan