Stockholmsmässans ytor blir vårdplatser

Stockholmsmässan lokaler i Älvsjö kommer att användas för intensivvårdsplatser under coronakrisen.  Arbetet med uppbyggnaden påbörjas under söndagen.

Stockholmsmässan innehåller totalt 120.000 kvadratmeter lokaler som är aktuella. Andra lokaler som övervägts, eller fortfarande övervägs, för intensivvårdsplatser är Gamla Karolinska i Solna och nybyggda Chopin (Centrum i Huddinge för Operation och Intervention) vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge.

Under söndagen togs beslut att Region Stockholm i samarbete med Försvarsmakten bygger upp ett komplett sjukhus inklusive intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. De fem mässhallarna rymmer drygt 70.000 kvm lokaler.

– Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Samarbetet består i att ett av Försvarsmaktens sjukhus byggs ut i och omkring Stockholmsmässan i Älvsjö. Beslutet att Försvarsmaktens sjukhus får byggas upp i Stockholm har tagits av Socialstyrelsen. Utrustningen i Försvarsmaktens sjukhus kan användas både till intensivvård och annan vård.

En kraftig utbyggnad av intensivvården har redan skett på länets akutsjukhus och ytterligare utbyggnad pågår. Uppbyggnaden av försvarsmaktens sjukhus ändrar inte den verksamheten utan är ett komplement och en förberedelse för ett ytterligare utökat behov av vård.

Bemanningen sker genom en samordning av regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) där regionens samlade sjukvårdsresurser ska används inklusive personal från privata vårdgivare.

Behovet av intensivvårdsplatser för patienter med covid-19 förväntas bli stort under kommande veckor.  Akutsjukhusen återrapporterar till den regionala särskilda sjukvårdsledningen att de löst sitt uppdrag med att förstärka sin intensivvård med över 50 procent. Lediga platser finns i nuläget. Samtidigt har Region Stockholm i samarbete med andra aktörer arbetat i högt tempo för en snabb ytterligare utökning både på akutsjukhusen och externt.

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning och ägs sedan 1964 tillsammans av Stockholms Handelskammare (49,6 %) och Stockholms stad (50,4 %).

– Hela regionen står inför en extraordinärt stor utmaning som kräver ledarskap, mod och samarbete. För oss är det självklart att i denna prövande tid hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare och vice ordförande för Stockholmsmässan.

– Det är av största vikt, för huvudstadsregionen och hela landet att vi stärker vår förmåga att möta coronapandemin för att minska risken för mänskligt lidande. Vi har verkat för regionens välmående under 120 år i såväl bättre som svårare tider och det tänker vi fortsätta göra, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholmsmässan meddelade 11 mars att man stänger ned samtliga mässor och evenemang med över 500 deltagare.

Totalt innehåller fastigheten med Stockholmsmässan 154.000 kvadratmeter lokaler. Förutom de stora mässhallarna finns där även två hotell.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare och vice ordförande för Stockholmsmässan.

Fler Nyheter från förstasidan

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

År 2012 sänkte Fredrik Reinfeldts alliansregering restaurangmomsen på serverad mat. Under de kommande tre åren följde en mycket hög omsättningsutveckling …

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Tillbaka till förstasidan