OP:s Gasklockan senareläggs – beskylls för avtalsbrott

Oscar Properties (OP) kommer inte att tillträda marken, och därmed betala, för projekt Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden den 31 oktober. OP hävdar att det finns kvarlämnade föroreningar efter Stockholms stads saneringsarbete. Staden å sin sida kallar OP:s beteende för avtalsbrott.
Projektet är redan rejält försenat. OP fick markanvisning 2009 och målet då var att höghuset skulle stå klart 2013/14. OP har tidigare redovisat att 68 lägenheter har bokats.

Annons

Enligt Oscar Properties lever inte marken ännu upp till uppsatta miljökvalitetskrav i exploateringsavtalet med Stockholms stad, därför avser man ej att tillträda marken innan de frågorna är lösta. Bolaget ser fram emot att den goda dialog som nu förs med Stockholm stad i denna fråga, kommer att resultera i en acceptabel lösning så snart som möjligt.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Det var den 23 maj 2019 som Oscar Properties och Stockholms stad tecknade tilläggsavtal, avseende projekt Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, enligt vilket Oscar Properties tillträda marken den 31 oktober 2019. Något betalning, 600 miljoner kronor,  sker alltså inte.

Enligt Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden vid exploateringskontoret, säger till Fastighetsvärlden att det handlar om ett avtalsbrott från Oscar Properties sida.

– Det står tydligt i avtalet till vilken nivå vi ska sanera och hur kvarvarande föroreningar ska hanteras. Vi har fullgjort detta. Enligt ett beslut i kommunfullmäktige ska bolaget då betala, så vi väntar på pengarna. Vi ska tillskriva bolaget att vi inte fått pengarna och vi ska även träffa bolaget nästa vecka, säger Lorentz.

Han är optimist och hoppas att det ska lösa sig, annars kan det bli fritt fram för andra aktörer i en ny process.

– Det är Stockholm stad som äger fastigheten och det finns en klar detaljplan för ett högt hus. Men jag vill inte spekulera mer än så, säger Staffan Lorentz till Fastighetsvärlden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har det sanerats ganska rejält på platsen  under de senaste veckorna. Precis det som jobb som  krävs.

FV har tidigare berättat att OP sökt en JV-partner till Gasklockan, men ingen sådan har kommunicerats.

Flera källor uppger till Fastighetsvärlden att ledande personer vid Stockholm stad egentligen inte är så upprörda över OP:s beslut, utan att man varit inställda på att företaget vill ha mer tid. Man uppges dessutom vara väldigt måna om att Oscar Properties projekt blir av – man anser att det inte finns något alternativ, alltså någon annan aktör som kan uppföra det arkitektoniska landmärke som Stockholm stad vill ha på platsen.

En person uppger att det sannolikt kommer att komma ”nya och kreativa nyheter” som gör att betalningen och tillträdet skjuts på framtiden.

Projektet innehåller 35.957 kvm byggrätt för bostäder och 2.543 kvm byggrätt för kommersiellt ändamål. Drygt 300 bostäder kommer att inrymmas i Gasklockan, samt kulturverksamhet, offentlig service och en förskola.

Projektet Gasklockan har samma byggnadshöjd, drygt 90 meter, som den tidigare industribyggnaden. Oscar Properties har skissat på 317 bostäder i höghuset. Oscar Properties uppgav nyligen, i sin senaste delårsrapport, Q3 2019 som säljstart Q2 2023 som kvartal för färdigställande.

I juni 2014 beslutade kommunfullmäktige i Stockholm att sälja marken till Oscar Properties, fem år efter den ursprungliga markanvisningen. Då var planen byggstart under det första kvartalet 2016 med första inflyttning våren 2019.

2009 sa Oscar Engelbert till Fastighetsvärlden att projektet blir en investering på 2–3 miljarder kronor, för ett projekt som från början var 140 meter högt. Då sa Engelbert att han hoppades på en inflyttning 2013–2014.

Men överklagningar och markproblem har ställt till det för OP som därmed även missade de goda åren för försäljningar av bostadsrätter. Förseningen nu kanske dock kommer mer välkommet än tidigare.

Av de nu 317 bostäderna har 75 säljstartats. Av dessa har 68 bokats, varav 36 under det tredje kvartalet, enligt OP, senaste delårsrapport. Med ”bokat” menas tecknade icke bindande bokningsavtal.

Läs mer om projektet Gasklockan i länkarna bredvid.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan