Oscars skrapa Gasklockan stoppas av domstol

”För synlig” – 200 meter ifrån Nationalstadsparken. Det planerade höghuset som ska ersätta den högsta gasklockan i Hjorthagen syns från Nationalstadsparken. Därför stoppar mark- och miljödomstolen projektet, uppger DN. Stockholms stad kommer att överklaga.

Husen har tidigare ritats om från att bli 174 meter högt till 140 meter och 49 meter i diameter istället för 56 meter, läs mer i länkarna nedan. Planen överklagades men Länsstyrelsen godkände den.

Skarpan ska ersätta den högsta av stålgasklockorna i Hjorthagen (i Norra Djurgårdsstaden som växer fram) och presenterades redan 2009. Därefter har processen hamnat i långbäck. Det är schweiziska Herzog & de Meuron som ritat huset.

Fortum, tre organisationer som artbetar för att bevara Djurgården och Nationalstadsparken och några privatpersoner överklagade till Mark- och miljödomstolen. De får – åtminstone delvis – rätt i sin kritik mot det höga huset, skriver DN. Domstolen upphäver därför detaljplanen. Gasklockan ligger 200 meter ifrån Nationalstadsparken. Den nuvarande stålbyggnaden på platsen är 90 meter hög (Hötorgsskraporna är 72 meter höga, Globen 85 meter och Kaknästornet 155 meter).

Mark- och miljödomstolen har kommit fram till att planen tar tillräcklig hänsyn till kulturvärden och naturvärden och att det buller och de rökplymer från Fortums energianläggning som Fortum oroat sig för inte stör så mycket att huset ska stoppas.

Däremot syns det höga huset påtagligt från vissa delar av Nationalstadsparken. Från Fiskartorpet och Stora skuggan kommer byggnaden – i likhet med exempelvis Fortums skorstenar – att synas tydligt över den ridå av träd som sparats vid Husarviken för att de som är i det skyddade parken inte ska behöva störas av att se bostadshusen som växt upp i Norra Djurgårdsstaden, skriver DN som.

Stockholms stad kommer att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen och har visst hopp om att huset ska godkännas där, konstaterar DN. I flera planstrider på senare år har Länsstyrelsen stått på stadens sida.

– Det är ett tråkigt besked, men vi kommer att överklaga det. Vi behöver bygga fler bostäder i Stockholm, och det här projektet skulle ge ett bra tillskott av lägenheter. Det som kommer ske nu är att staden lämnar in en överklagan och så får vi invänta den processen, säger Roger Mogert till tidningen Mitt i.

Anna König Jerlmyr (M) är gruppledare och oppositionsborgarråd instämmer när hon pratar med tidningen:

– Beskedet från Mark- och miljödomstolen är mycket olyckligt. Hjorthagsskrapan är ett av de bästa projekten i Stockholm och skulle innebära ett viktigt tillskott av bostäder i staden. Samtidigt visar beslutet på ett reellt problem vi har i Stockholm, med väldigt långdragna planprocesser som kostar mycket tid och pengar i onödan. Länsstyrelsen har tidigare avslagit alla överklaganden och självklart ska staden överklaga dagens domslut till Mark- och miljööverdomstolen, säger Anna König Jerlmyr till tidningen Mitt i.

Tidningen Mitt i har även fått tag i Göran Söderströmordförande i Djurgårdens hembygdsförening, som är nöjd med beslutet. Han får frågan om han tycker att den stålbyggnad som står där nu (se bild nedan) är vacker. Han svarar:

– Vacker är att ta i. Den är industrihistoriskt intressant och den hör till Stockholms stadsbild. Jag är född på Kungsholmen och har sett den hela mitt liv. Under kriget var den kamouflagemålad.

Göran Söderström vill bevara stålbyggnaden och tycker inte att den är lika hög och påträngande som det hus som Oscar Properties planerar på platsen.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-26

Gasklocka 4. Den byggdes 1932 och lades ner 29 april 2010. Den rymmer 200.000 kubikmeter. I samband med att Stockholm Gas AB bildades 2008 beslöts att stadsgasen i Stockholm skulle ersättas av natur- och biogas blandad med luft och Värtagasverket därmed kunna läggas ner. Gasklocka 4 ska jämnas med marken och, enligt planen, ersättas med Oscar Properties skrapa. De båda gasklockorna i tegel ska bevaras och fyllas med annat innehåll.
Gasklocka 4 (stålbyggnaden). Den byggdes 1931-32 och användningen lades ner 29 april 2010. Den rymmer 200.000 kubikmeter. I samband med att Stockholm Gas AB bildades 2008 beslöts att stadsgasen i Stockholm skulle ersättas av natur- och biogas blandad med luft och Värtagasverket därmed kunna läggas ner. Gasklocka 4 ska jämnas med marken och, enligt planen, ersättas med Oscar Properties skrapa. De båda gasklockorna i tegel ska bevaras och fyllas med annat innehåll.

Fler Nyheter från förstasidan

Myndighet lämnar stor förhyrning i innerstaden

Efter nära 50 år på Östermalm lämnar SCB sina lokaler där. Hyr istället 7.200 kvadratmeter i nybyggda lokaler.

Skräll: Carola Lavén lämnar NCC

Rekryteras till börsjätte som vill expandera ytterligare. Hon blir även vice vd.

Landets värsta värdar

Kartläggningen görs varannat år. 19 fastighetsägare pekas ut.

Hyr ut 3.000 kvm i Sjöstaden

FV avslöjar hyran. Naturvårdsverket och Hyper Island har redan tecknat avtal i en av fastigheterna.

Så blir spelbolagets nya kontor

Ska bland annat innehålla ett nedsänkt forum och en upphöjd takträdgård.

Annordia värvar Björn Arnek

Rådgivningsbolaget rekryterar branschprofil.

Stor bytesaffär om 5,2 miljarder

Jätteaffär mellan familjeägt bolag och börsbolag.

Klövern köper för 633 miljoner i Kista

Oväntad hyresgäst fyllde upp efter att Ericsson flyttat.

Snabbmatskedja siktar högt

Vill gå från 8 restauranger till upp emot 50 på några år.

Laddar för satsning vid MoS

Planerar att utnyttja en byggrätt som funnits länge.

Areim vill bygga högt bredvid DN-skrapan

Förslaget innebär att 16.000 kvadratmeter kontorslokaler tillförs.

Han tar över som vd i Zengun

Byggföretaget Zenguns nuvarande vd, tillika grundare, Ulf Jonsson lämnar vd-posten den 1 februari. Styrelsen har nu utsett hans efterträdare.

Volvohus sålt för nästan 1,5 mdr

Stor transaktion i Västsverige.

Tillbaka till förstasidan