Den vattennära fastigheten på Lilla Essingen får nu en delägare.

Oscar i JV med Starwood för utveckling av Primus

Oscar Properties har bildat joint venture med Starwood Capital i syfte att utveckla 424 bostäder på det stora och vattennära kvarteret Primus på Lilla Essingen. Det gemensamma bolaget ägs till 70 procent av Starwood.

Annons

Stockholms stad är på väg att godkänna detaljplanen för Primus och därmed måste Oscar Properties betala köpeskillingen för fastigheten till Vasakronan när detaljplanen vunnit laga kraft. Priset vid köpet från Vasakronan hösten 2014 var 920 miljoner kronor. Affären då ägde rum när allt på marknaden fortfarande pekade uppåt (läs mer här). Fastigheten tillträds under det första halvåret 2018. Godkännande av detaljplanen var punkt 30 på kommunstyrelsens agenda vid mötet 17 januari.

Vid Oscar Properties förvärv av Primus aviserades att strategin var att samarbeta med en finansiell partner, vilket nu sker genom att bilda joint venture med Starwood Capital.

Det var Pangea som sydde ihop affären mellan Oscar Properties och Starwood.

Oscar Properties har planerat för 424 lägenheter på den vattennära fastigheten, se karta nedan.

Under det senaste halvåret, inför denna affären, har Oscar Properties, enligt Fastighetsvärldens sammanställning, avyttrat fyra förvaltningsfastigheter samt en projektfastighet för totalt hela 2,2 miljarder kronor. Bolaget har hela tiden för Fastighetsvärlden uppgivit att man ser positivt på möjligheten att genomföra köpet av Primus från Vasakronan.

”Tillsammans med höstens transaktioner står Oscar Properties stabilt på en bostadsmarknad i förändring. Denna position skapar handlingsfrihet att kunna gå in i nya affärsmöjligheter, som naturligt öppnas i denna typ av marknad”, konstaterar Oscar Properties i ett pressmeddelande.

Oscar Properties har flera JV:n bakom sig, bland annat med Niam, Balder och Carlyle och har alltså en historia av sådana samarbeten.

– Starwood Capital delar vårt starka fokus på design och arkitektur och är en utmärkt partner för projektet. Arbetet med Primus skapar goda förutsättningar för ytterligare samarbete oss emellan, säger Oscar Engelbert, VD och storägare vid Oscar Properties.

– Vi ser fram emot detta partnerskap och att samarbeta med Oscar Properties som är en av de mest erfarna bostadsutvecklarna med hög designgrad i Stockholm. Primus har ett attraktivt läge vid vattnet nära centrala Stockholm och vi är övertygade om att vi kommer att skapa en unik produkt tillsammans, säger Caleb Mercer, vice president Starwood Capital.

Projektet kommer bestå av arkitektritade bostäder i parkmiljö med sjöutsikt invid strandpromenaden i kvarteret på Lilla Essingen. Byggstart beräknas under det andra kvartalet 2019.

Det är tredje gången på kort tid där ett JV med en stor aktör bildas för att genomföra ett större projekt. Serneke har gått in i ett JV med NREP angående Karlastaden och SSM med Partners Group för Tellus Towers (läs mer här).

Starwood är i Sverige bland annat känt för storköpet av en handfull handelsfastigheter från KF Fastigheter, bland annat Bromma Blocks. Bolaget sålde dock vidare alla fastigheter ganska snabbt med en stor vinst som följd (läs mer här).

Fastigheten Primus 1 avser den del av Lilla Essingen som ligger väster om Essingeleden.
Planområdets avgränsning i rött. Primusfastigheten är markerad i svart. Karta: Stockholms stad.
Situationsplan över Primusområdet. Utöver det som Vasakronan säljer till Oscar Properties finns ett område nära Essingeleden som markanvisats till Svenska Bostäder och till Wästbygg. I de senare fallen har Fastighetsvärlden tidigare skrivit att det handlar om cirka 120 respektive 95 lägenheter. Illustration: Sweco.
Tidig visionsbild hur området skulle kunna se ut framöver.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan