Så här blir tillbyggnaden av Bromma Blocks. Illustrationer: Dunnett Craven och Wester+Elsner.

Bekräftat: CBRE GIP köper Bromma Blocks – bygger ut direkt

Fastighetsvärlden har tidigare avslöjat vem som köper stora Bromma Blocks i Stockholm, läs mer här. Nu berättas uppgifterna genom ett pressmeddelande.

Det är alltså Starwood Capitals som säljer till CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP), en ”klubblösning” som gör sin första investering i Sverige. Vilka investerare som finns med i ”klubben” saknar Fastighetsvärlden kännedom om. CBRE GIP skiljer sig alltså från ”fondbolaget” CBRE Global Investors (CBRE GI) som den senaste tiden gjort fler affärer i Sverige.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren och rådgivningsbolaget CBRE var rådgivare till köparen. Även Mannheimer Swartling and PwC har varit rådgivare till säljaren.

Fastighetsvärlden har tidigare bedömt köpeskillingen till 2,1–2,4 miljarder kronor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ligger priset i det spannet, men i den lägre delen.

Starwood köpte Bromma Blocks, som totalt innehåller 56.700 kvm uthyrbar yta, som del av en paketaffär om totalt sju handelsfastigheter från KF i november 2013 för 3,9 miljarder kronor. Nu har alltså Starwood sålt alla fastigheter vidare för ett avsevärt högre pris. En mardröm för Kooperativa Förbundet, läs mer här. På samma sätt har det ju varit en fantastisk affär för Starwood/Vencom.

Vencom Property Partners var tillsammans med Starwood minoritetsägare av Bromma Blocks. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kommer Vencom även att jobba tillsammans med den nya ägaren.

I avtalet med Stockholm stad finns en skrivelse om att köpcentret ska byggas ut och att den nya bebyggelsen delvis ska fungera som en ”bullervall” mot Ulvsundaleden. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden finns det ett vitesbelopp om byggnationen inte kommer igång, men det ska inte vara något problem. Totalt handlar det om 23.000 kvm som ska byggas, varav 15.000 kvm handel och service i en galleriadel.

Utbyggnationen ska inledas 2018, oklart när, och stå klar 2019/2020.

– Under åren som vi ägt Bromma Blocks har vi jobbat hårt med att utveckla anläggningen och skapa värde. Bland annat har vi fått en byggrätt som gör att vi kan bygga ut köpcentret och även länka ihop det med den station för tvärbanan som byggs inom området, säger Vencoms styrelseordförande Johan Gustavsson till Fastighetsvärlden.

Den nya galleriadelen kommer att utgöra två våningsplan. Det ska även bli ett parkeringshus.

Försäljningen av Bromma Blocks har dragit ut något på tiden. Potentiella köpare har bland annat avvaktat information kring utbyggnadsplanerna, om Mall of Scandinavias utveckling, kring Ica Fastigheters planer inom området och tvärbanans dragning.

Ica Fastigheter köpte Johan Thorells ”guldklimp” inom området i april 2016, läs mer här.

Thomas Persson, projektledare hos Cushman & Wakefield, om den genomförda försäljningen av Bromma Blocks där bolaget varit rådgivare till säljaren:

– Vi är stolta över att ha företrätt Starwood Capital i ytterligare en större retailtransaktion. Förra året genomförde Cushman & Wakefield transaktioner i Sverige till ett värde av 22 miljarder kronor, varav drygt 7 miljarder inom retail-segmentet, vilket gör oss till en självklar marknadsledare inom detta segment,

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-27

Den nya utbyggnadsdelen hamnar precis bredvid den nya tvärbanegrenen, och får även en anslutande hållplats vid byggnaden. Totalt handlar det om 23.000 kvm nytt, varav 15.000 kvm handel och service i galleriaformat.
En del parkeringsplatser försvinner och kommer istället att hamna i en nybyggd garagedel.
Två fastighetsägare bygger ut vid Bromma Blocks. Till vänster syns den del som CBRE GIP/Vencom ska utveckla. Till höger syns den del av Ica Fastigheter ska utveckla (oklart utseende).
En några år gallmal flygbild över Bromma Blocks. Nere i vänstra hörnet ska Ica Fastigheter bygga. Till högre i nere delen ska CBRE GIP och Vencom bygga. Bromma Blocks innehåller idag en retaildel och en galleria. Den utbytbara ytan idag är 56.700 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Tillbaka till förstasidan