KFs tf VD och koncernchef Johnny Capor och KF Fastigheters VD Bernt-Olof Gustavsson har arbetat i drygt ett år med affären.

Starwood köper för 3,9 miljarder av KF Fastigheter

Sju stora handelsplatser ingår i affären. Efter en säljprocess som pågått i dryga året är nu Kooperativa Förbundets fastighetsbolag KF Fastigheter i mål med sin storaffär, som det florerat mycket rykten om de senaste månaderna.

– Vi gör inga förhastade affärer utan hade en plan för att nå rätt prisnivå och få rätt tagare som vi kan jobba vidare med. Det har vi nått nu, säger en nöjd Johnny Capor tf VD och koncernchef för KF och Coop till Fastighetsvärlden.

Köpare är Starwood Capital Group som betalar 3,9 miljarder för de sju handelsplatser som har en sammanlagd yta på cirka 205.000 kvm. Läs mer om de sju handelsplatserna som ingår.

Enligt vad Fastighetsvärlden erfar var en affär mycket nära redan i våras men affären sprack i slutskedet. Därefter kom Starwood upp som en möjlig tagare då de nu gör en stark förvärvsoffensiv i Europa för att öka andelen fastigheter här. Starwoods arbete med affären har letts av företagets nya förvärvschef i Europa, Zsolt Kohalmi, som anslöt till företaget i april i år.

– Det har varit en lång process som naturligtvis frestat på en hel del, inte minst på de inom KF Fastigheter som varit involverade i projektet. De har gjort en enorm insats och visat prov på hög professionalitet, säger Johnny Capor.

För att säkerställa Coops verksamheter på de handelsplatser som nu säljs har hyresavtalen anpassats efter den befintliga verksamheten samt eventuella förändringar som behöver göras.

KF och KF Fastigheter har haft Tenzing som transaktionsrådgivare och ett team från Mannheimer Swartling har varit juridiska rådgivare vid affären.

För Starwood Capital är det här den första fastighetsinvesteringen i Norden. De har tecknat avtal med Vencom Partners om ett samarbete där Vencom kommer att fungera som operativ partner till Starwood. Vencom är också med i förvärvet som en mindre medinvesterare. I samband med förvärvet har CBRE, Nordier Advokatfirman Lindahl, PwC och WSP varit rådgivare till Starwood.

Helaba och Aareal bank har bistått Starwood vad gäller lånefinansieringen.

Fastighetsvärlden Idag 2013-11-19

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Tillbaka till förstasidan