FV-Expert: Skatt

Förändringens vindar fortsätter att blåsa

I samarbete med Svalner

Regeringen fortsätter att presentera omfattande förslag om förändringar på företagsbeskattningsområdet och då särskilt förslag med betydande påverkan för fastighetsbranschen. Efter den så kallade paketeringsutredningen var det i juni dags för en ny promemoria från Finansdepartementet. Denna promemoria innehåller en rad förslag om ändrade regler på skatteområdet, det mest uppmärksammade förslaget har dock varit det om en generell begränsning för avdragsrätt på ränta. Med tanke på att fastighetsbranschen är en kapitalintensiv bransch med stort behov av lånat kapital förväntar vi oss också att det är detta förslag som får störst påverkan på branschen om det blir verklighet.

Att nya ränteavdragsregler inom bolagssektorn skulle föreslås är knappast överraskande. Reglerna om ränteavdrag har varit föremål för ändringar, förslag och diskussioner en längre tid och samtidigt som de befintliga reglerna avseende avdragsbegränsningar för ränta på interna lån har kritiserats för sin otydlighet har röster höjts om att den skattemässiga neutraliteten mellan eget och lånat kapital måste öka. Samtidigt som diskussioner har pågått i Sverige har också OECD inom det så kallade BEPS-arbetet tagit fram ett förslag för hur skatteundandragande genom lånefinansiering ska motverkas. För att samordna implementeringen av BEPS-arbetet har EU i sin tur antagit ett direktiv som omfattar vissa av förslagen, däribland förslaget avseende ränteavdragsregler. Sverige har således numera en skyldighet att införa nya ränteavdragsregler för att uppfylla kraven i direktivet. 

De regler som föreslås i direktivet är minimiregler och medlemsstaterna har således möjlighet att införa striktare regler om så önskas. Med tanke på hur Sverige typiskt sett agerar i skattepolitiska frågor är det därför inte särskilt förvånande att det aktuella förslaget från regeringen går längre än vad som krävs enligt direktivet. I korthet kan förslaget sammanfattas på så sätt att ett bolags räntekostnader, såväl koncerninterna som externa, får dras av mot bolagets ränteintäkter. Avdragsrätten för eventuell överskjutande del, dvs. det belopp med vilket de avdragsgilla räntekostnaderna överstiger ränteintäkterna (ett så kallat negativt räntenetto), begränsas dock enligt huvudförslaget till 35% av bolagets skattemässiga EBIT. Som ett alternativt förslag föreslås att avdragsrätten för ett negativt räntenetto begränsas till 25% av bolagets skattemässiga EBITDA.

Regeringen föreslår vidare att bolagsskattesatsen ska sänkas från 22% till 20%. Denna förändring bedöms vara fullt ut självfinansierad genom förslaget till generella ränteavdragsregler. Med andra ord finansieras bolagsskattesänkningen av företag som idag i högre grad finansieras med lånat kapital än med eget kapital. För att förbättra statens kassaflöde föreslås även en tillfällig begränsning av inrullade skattemässiga underskott. Begränsningen innebär att sådana underskott, under en tvåårsperiod (om EBIT-förslaget väljs) eller en treårsperiod (om EBITDA-förslaget väljs), endast får användas för kvittning mot 50% av bolagets skattepliktiga resultat.

Vad som knappt behandlas i regeringens förslag är de möjligheter till undantag från ränteavdragsbegränsningarna som finns i direktivet. Av direktivet följer till exempel att medlemsstaterna från reglerna får undanta räntekostnader som uppkommit till följd av lån som avtalats före den 17 juni 2016 och att räntekostnader gällande lån som använts för att finansiera större infrastrukturprojekt får undantas. Vidare ges en möjlighet att införa något av två koncernundantag som i korthet innebär att en skattskyldig kan medges högre avdrag än vad som följer enligt huvudregeln om vissa förutsättningar är uppfyllda för den skattskyldiges verksamhet jämfört med hela koncernens verksamhet.

Dessa undantag skulle kunna ha en betydande påverkan på ränteavdragsreglernas konsekvenser och det är därför något förvånande att möjligheten att införa undantag knappt diskuteras i förslaget. Någon motivering varför undantagen inte anses lämpa sig för svensk del ges inte heller. Vi kan därför förvänta oss att ett flertal av remissinstanserna kommer att ha synpunkter på detta. Vi kan även förvänta oss att remissinstanser som representerar fastighetsbranschen kommer att ha synpunkter på de effekter som de föreslagna begränsningsreglerna medför för branschen samt att paketeringsutredningens förslag och konsekvenserna av det nu aktuella förslaget hittills inte har beaktats gemensamt. Vi förväntar oss även att fastighetsbranschen och andra investeringsintensiva branscher (till exempel inom infrastruktur) som typiskt sett gör betydande avskrivningar kommer att förorda att regeringen väljer EBITDA-modellen framför EBIT-modellen. I detta sammanhang kan särskilt noteras att det internationellt är vanligast att den typ av begränsningsregler som nu föreslås baseras på EBITDA.

Remissinstanserna ska lämna sina remissvar senast den 26 september och det återstår att se vad regeringen sedan väljer att gå vidare med. Mot bakgrund av att direktivet tvingar Sverige att införa nya ränteavdragsregler förväntar vi oss dock att regeringen i närtid kommer att gå vidare med ett förslag och att huvuddragen i det förslaget kommer att vara i linje med de regler som nu föreslagits. Vår uppfattning är därför att samtliga bolag, men kanske framförallt fastighetsbolag där räntekostnader typiskt sett är en betydande kostnadspost, redan nu bör titta närmare på vilka effekterna av förslaget skulle bli för dem. Utifrån vår erfarenhet tror vi att många bolag kommer att bli överraskade av de betydande effekter som förslaget får trots nuvarande låga räntenivåer.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Hållbarhet

Starta rätt och gör smarta val

I samarbete med Forsen
Bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, vilket gör det nödvändigt att genomföra förändringar för att anpassa ...

FV-Expert: Skatt

Hur mycket ökar taxeringsvärdena 2025?

I samarbete med Svalner
Nästa år sätts nya taxeringsvärden för hyreshus och industrienheter. Det är hög tid att aktivt arbeta med frågan för att ...

FV-Expert: Solenergi

Gynnsamt läge för solceller efter prisras

I samarbete med EnergiEngagemang
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna. Samtidigt har priserna på solpaneler rasat. Tajmingen är därför ...

FV-Expert: Transaktion

Därför vänder transaktionsmarknaden 2024

I samarbete med Novier

Efter de senaste årens stiltje ser vi nu tydliga tecken på att transaktionsmarknaden håller på att vakna till liv. Flera faktorer pekar på att aktiviteten kommer att accelerera under 2024.

FV-Expert: Juridik

Utländska direktinvesteringar i fastigheter

I samarbete med AG Advokat

Säkerhetsfrågorna är högt upp på agendan och med en ny lag om utländska direktinvesteringar på plats behöver fastighetsbranschen snabbt ta till sig hur den berör olika transaktioner.

FV-Expert: Facility Management

Låt förvaltning och teknik samverka på riktigt

I samarbete med CBRE GLOBAL WORKPLACE SOLUTIONS (GWS)

Tekniska framsteg spelar en avgörande roll i dagens snabbrörliga fastighetsbransch. Genom automatisering och digitalisering transformeras industrin med smarta lösningar för drift, säkerhet och effektiviserade arbetsflöden. Denna artikel demonstrerar CBRE verksamhet och deras applicering av dessa verktyg som kan hjälpa er fastighet att optimera framtidens tekniska fastigheter

FV-Expert: Marknadsföring

Ny tjänst – marknadsföring till en fast kostnad

I samarbete med Property Passion
Fastighetsbranschen befinner sig just nu i mer osäkra tider där sälj och marknad ofta skalas bort. För tolv år sedan ...

FV-Expert: Projektledning

Grön kompetens kvalitetssäkrar projektet

I samarbete med Forsen
Gör rätt från början! Det är en självklar sanning inom de flesta områden. Och när man jobbar med parker och ...

FV-Expert: Kontorslokaler

Läge att se över hyresavtalen

I samarbete med Niras
För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till ...

FV-Expert: Besiktning

Dags att styra upp besiktningsmarknaden

I samarbete med SBR Byggingenjörerna
De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Överlåtelsebesiktningen ska upplysa en köpare om fastighetens fysiska skick. ...

FV-Expert: Fastighetsinformation

Bättre energidata ger bättre fastighetsaffärer

I samarbete med Värderingsdata
Har du tillräcklig kunskap och insikt om dina fastigheters energiprestanda och dess betydelse? Den svenska fastighetssektorn är en av de ...

FV-Expert: Juridik

Vad kostar det att säga upp en lokalhyresgäst?

I samarbete med AG Advokat

Du som fastighetsägare behöver ha godtagbara skäl för att säga upp en hyresgäst. Föreligger inte sådana skäl kan det bli …

FV-Expert: Hotellfastigheter

Hotell är tillbaka, men bankerna har inte checkat in

I samarbete med Colliers

Mycket tyder på att hotellbranschen kommer att fortsätta prestera väl och erbjuda en attraktiv riskjusterad avkastning jämfört med andra segment inom fastighetssektorn.

FV-Expert: Skatt

Avskrivningsoptimering – frigör resurser

I samarbete med Svalner

Fastighetsmarknaden har den senaste tiden präglats av ett trevande marknadsläge. I stunder då det är svårare att få ihop kalkylen för nya investeringar kan det vara intressant att titta närmare på kostnadssidan i den egna verksamheten.

Tillbaka till förstasidan