15,7 miljarder i förvaltningsresultat

Annons

Nytt rekord. Förvaltningsresultatet ökade kraftigt under 2015 för flertalet av de svenska noterade bolagen. För de 24 bolagen listade har det vägda snittet över förvaltningsresultatet ökat med 27 procent. De större bolagen påverkar snittet mer än de mindre bolagen. De totala förvaltningsresultatet ökade från närmare 12,5 miljarder kronor till över 15,7 miljarder kronor, en ökning med över 3,3 miljarder kronor. De två senaste åren har ökningen varit över 60 procent eller cirka sex miljarder kronor.

Enskilt högsta förvaltningsresultat under fjolåret hade Balder som ökat från 1.275 miljoner kronor till 1.780 miljoner kronor, vilket är en ökning med 40 procent. Den aktuella intjäningsförmågan den sista december 2015 är 2.445 miljoner kronor. Balder är också ett av de stora fastighetsbolagen som ökat mest procentuellt. Under året har nämligen Finlands näst största bostadsbolag Sato Oyj införlivats i koncernen. Det skedde när man köpte 53,3 procent av aktierna, vilket också markant ökat bolagets förvaltningsresultatet. Näst högsta förvaltningsresultatet hade Castellum som ökade från strax under 1.500 miljoner kronor till precis över den nivån. Förvaltningsresultatet har ökat med ungefär 100 miljoner kronor varje år sedan 2011, eller i snitt med cirka 7 procent per år.

Hemfosa börsnoterades under 2014 och har sedan dess ökat sitt förvaltningsresultat kraftigt och nådde under 2015 för första gången över 1 miljard-strecket. I förvaltningsresultat ingår dock hälftenägda Söderports hela redovisade resultat. Hufvudstaden, Klövern och Pandox var de övriga bolagen som nådde över 1–miljardstrecket.

Alla 24 redovisade bolag hade 2015 ett positivt förvaltningsresultat. Stendörren och Magnolia Bostad har både relativt nyligen börsnoterats och jämförbarheten med 2014-års siffror är något missvisande. Båda bolagen har gått från negativt till positivt resultat. Störst procentuell ökning av förvaltningsresultatet har Amasten. Ökningen sker dock från låga nivåer. Resultatökningen beror främst på ökade hyresintäkter i förvärvade bestånd, värdehöjande investeringar samt nyuthyrning.

I botten av tabellen, förändring av förvaltningsresultatet, hittar vi flera av de stora fastighetsbolagen som Hufvudstaden, Fabege, Castellum och Wihlborg. De har ökat sitt resultat med mellan o och 10 procent. Längst ner finns Hufvudstaden med ett oförändrat förvaltningsresultat. Bolaget har de senaste fem åren haft ett stabilt förvaltningsresultat strax över eller under en miljard kronor. Sedan 2011 är ökningen av förvaltningsresultatet totalt 21 procent eller cirka 5 procent per år.

Ett annat stort fastighetsbolag med stabila förvaltningsresultat  – men med låg tillväxt är Fabege. Bolagets förvaltningsresultat de senaste fem åren har pendlat mellan 564 och  693 miljoner kronor.

I sammanställningen har vi valt att exkludera börsnoterade JM, NCC, Skanska, Peab, Besqab, ALM Equity och Agora.

Text Jonas Karström

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan