Positivt index för bostäder, tungt för kontor

Annons

IPD / Svenskt Fastighetsindex har nu offentliggjort sina samlade data för fastighets-året 2004. Av dessa framgår att fastigheternas värde i snitt var oförändrat under året, det värdefall som inleddes år 2001 har nu hejdats. Totalavkastningen på fastighetinvesteringar var 5,8 procent under 2004 vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med 2003. Dock finns där stora skillnader både mellan fastighetstyper och regioner. Bostadsfastigheter gav en totalavkastning om 12,2 procent på riksnivå. I Malmö av bostäder 19 procent i totalavkastning följt av Göteborg med drygt 15 procent och Stockholm med drygt 12 procent. Värdet på rikets bostäder ökade 7,6 procent och direktavkastningen var 4,3 procent. Butiksfastigheter gav en direktavkastning på 8,3 procent. Värdet steg 2,3 procent och direktavkastningen var 5,8 procent. Industrifastigheter gav 4,9 procent i totalavkastning medan värdet föll med 3 procent. En hög direktdirektavkastning på 8,1 procent hjälpte dock till att hålla totalavkastningen uppe. Kontorsfastigheter levererade en total avkastning på 4,3 procent. Värdet minskade 1,6 procent och direktavkastningen var 6 procent. Det kraftiga värdefallet i Stockholm har dämpats främst i city genom minskande vakanser istället har vakanserna ökat i Stockholms ytterområden där värdet också föll med 4 procent. Värdet har fortsatt ned även i Göteborg medan Malmö har noterat en liten uppgång.-Det är i Stockholms och Göteborgs centrala delar som återhämtningen skett först. Medan Malmö och andra större större städer toppat avkastningsligan främst på grund av en stabil hyresutveckling. Den starka utvecklingen bland bostäder i Malmö förklaras med sänkta direktavkastningskrav med nästan en procentenhet, det fortsatt höga intresset för bostadsrättombildningar, låga räntor samt förväntan om fortsatt reell bostadshyrestillväxt, säger Christina Gustafsson VD Svenskt Fastighetsindex.Fastigheter var en svag placering under 2004. Svenska statsobligationer gav en avkastning på 8,3 procent och svenska aktier 20,8 procent. Men fastighetsaktier gick bäst med en totalavkastning på 37,6 procent. Sett över de åtta senaste åren ligger fastigheter i topp med en genomsnittlig avkastning på 9,5 procent, aktier 8,6 procent och obligationer 6,7 procent. Fastighetsaktier har under denna period gett 18,0 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan