”Nu är äntligen alla skatteprocesser avklarade”

Annons

Ökar förvaltningsresultatet med 32 procent. Kungsleden har rapporterat bolagets siffror för 2015. Så här ser det ut för helårsperioden (januari – december):

  • Hyresintäkten ökade med 6 procent till 2 314 Mkr (2 193) och driftnettot steg till 1 545 Mkr (1 491).
  • Förvaltningsresultatet förbättrades med 32 procent och uppgick till 966 Mkr (730), motsvarande 5,31 kronor (5,02) per aktie.
  • Orealiserade värdeförändringar blev 970 Mkr (930).

(Följ Fastighetsvärldens direktrapportering från Kungsledens investerarträff – inleds 08.45 under onsdagen, läs mer här)

Fastighetsbeståndet hade vid årsskiftet ett värde på 27,47 miljarder, varav kontorsfastigheter utgjorde 17,18 miljarder. Den ekonomiska uthyrningsgraden var 93,1 procent och den dras ner av lägre uthyrningsgrad inom handelsfastigheter där siffran var 89,2 procent. Sett till faktiskt ytmässig uthyrningsgrad så var den lägre, 85,2 procent.

Biljana Pehrsson, vd kommenterar:

”Omstruktureringen av Kungsledens fastighetsportfölj accelererade under 2015. Årets sista kvartal avslutades med att vi slutförde förvärvet och tillträdde ett nytt viktigt kluster med 89.000 kvm kontor och hotell i Gärdet/Frihamnen i Stockholms innerstad. Under hela 2015 förvärvade vi strategiska fastigheter för 5,8 miljarder kronor och avyttrade icke-strategiska fastigheter för drygt 700 miljoner kronor”.

”Därmed har vi två år före tidtabell lyckats uppnå den fastighetsportfölj som i storlek, intjäning och struktur var vårt mål för år 2017”.

”Portföljen har nu ett värde om 27,5 miljarder kronor och har en intjäningskapacitet, uttryckt som driftnetto på 1,7 miljarder kronor. Strukturen är avsevärt förbättrad: 59 procent av fastighetsvärdet ligger i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, vi har minskat vår geografiska spridning från 91 till 69 kommuner, 64 procent av portföljen utgörs av kontor och nära 60 procent ligger i något av våra elva kluster. Under kvartalet fullföljde vi vår strategiska intention att lämna modul-verksamheten när vi sålde den resterande delen av Nordic Modular Group till Inter IKEA Investments”.

”Intjäningskapaciteten, uttryckt som förvaltningsresultat, har förstärkts av vårt arbete med att dels minska belastningen av gamla dyra ränteswappar genom att omstrukturera ränteswapportföljen och dels genom att omförhandla låneportföljen. Vi har fått ned den genomsnittliga upplåningskostnaden (”snitträntan”) från 5 procent till 2,7 procent under året samtidigt som upplåningens genomsnittliga löptid förlängts till 3,6 år jämfört med 2,6 vid årets ingång”.

”Nyuthyrningen har varit riktigt bra under hela 2015, vi har hyrt ut till ett hyresvärde av 133 miljoner kronor vilket är 22 procent mer än föregående år. Bara i Kista har vi på åtta månaders ägande hyrt ut 9.000 kvm. Men uppsägningarna har också varit stora. Så mycket mer glädjande då att nettouthyrningen under fjärde kvartalet uppgick till 10 miljoner kronor. På helårsbasis blev nettouthyrningen 7,5 miljoner kronor och gjorda omförhandlingar resulterade i hyreshöjning om 12 procent i genomsnitt”, skriver Biljana Pehrsson och fortsätter:

”I december avkunnade kammarrätten fällande dom i Kungsledens sista utestående skatteprocess. Det medförde att vi i fjärde kvartalet reserverade för och betalade in drygt 1,3 miljarder i skatt för detta mål. Sedan år 2013 har Kungsledens resultat, kapital och likviditet belastats av sammanlagt nära 3 miljarder kronor i tilläggsskatt för transaktioner genomförda mellan åren 2004–2007. Nu är äntligen alla skatteprocesser avklarade”.

Biljana Pehrsson kommenterar därefter bolagets framtidsplaner:

”Vi kan nu inleda nästa kapitel på Kungsledens resa med en större och strukturellt förbättrad fastighetsportfölj, stärkt finansiell ställning och en vässad organisation. Därför har vi tagit fram en ny långsiktig affärsplan med klara operationella mål för de närmaste åren – Kungsleden 2020”.

”Vi vill tillämpa ett ”köpcentrumtänk” i våra kluster. Det handlar om att själva lokalen ska ha en bra inre miljö men det handlar minst lika mycket om profilering, företagsmix och serviceutbud i området och en snygg yttre miljö. Målet är att uppnå en högre uthyrningsgrad samt hyres- och värdetillväxt genom nöjda kunder”.

”År 2020 ska vi vara ett av Sveriges största och mest lönsamma börsnoterade fastighetsbolag. Strategin fokuserar på fortsatt portföljoptimering och expansion med kvalitet i Sveriges viktigaste tillväxtmarknader – Stockholm, Göteborg, Öresund och Västerås. Samtidigt ska vi inrikta oss på större och effektivare förvaltningsenheter genom fler och större kluster”.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-17

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan