Kungsledens CFO Anders Kvist.

Direkt: Kungsleden blickar mot 2020 – siktar på 40 mdr

Annons

Kungsledens fortsätter sin offensiv och vill öka beståndet från dagens 27 miljarder till 40 miljarder år 2020. Bolaget har även pekar ut 20 tillväxtkommuner i landet där man vill växa. Mest fokus framöver kommer att ligga på att öka kontorsbeståndet i Stockholm.

(textren nedan är från Fastighetsvärldens direktrapportering från Kungsledens investerarträff).

Blickar framåt 2020. Kungsleden har rapporterat bolaget siffror för 2015. Resultatet innehöll bland annat en förbättring av förvaltningsresultatet med 32 procent, läs mer här.

Fastighetsvärlden direktrapporterar här från Kungsledens investerarträff som äger rum i bolagets nya lokaler på Warfvingers väg 31 på västra Kungsholmen. Det är bolagets egna fastighet som ingick i det stora köpet från GE. Här har Kungsleden intagit 1.800 kvm för det egna huvudkontoret. Fastigheten är granne med Skanskas nya huvudkontor.

Styrelseordförande Göran Larsson inledde med att hälsa välkommen och berättade att även bolagets årsmöte ska hållas i samma lokaler som nu. Han berättade även stolt att 60 procent av möblerna från bolagets tidigare kontor återanvänts här.

Därefter lämnade han över till VD Biljana Pehrsson. Hon konstrade hur bolaget växt snabbt och uppnått utställda mål i förtid samt att beståndet blivit allt större i Stockholmsområdet – främst inom de klusterområden som bolaget satsar på. Hon konstaterade även att det strax innan jul kom en negativ skattedom – ”God Jul”, konstaterade Pehrsson.

60 procent av det snabbt växande bolagets fastighetsvärde finns i något av bolagets elva kluster.

– Där var nettouthyrningen mycket bättre än fastigheter som inte finns i kluster.

Hon berättade att bolagets omförhandlade hyresavtal i snitt höjts med 12 procent. Snitthyran för bolagets bestånd har ökat med 70 kronor per kvadratmeter, men då är det ett delvis förändrat bestånd efter köp och försäljningar.

De avkastningskrav som Kungsleden åsatt fastigheterna i bokslutet varierar från 4,75 till 12 procent. Den starkaste värdeökningen har varit i Stockholm, även om Pehrsson konstaterade att nyförvärven inte skrivits upp så mycket.

– Det har varit ett väldigt intensivt år, inte minst på transaktionssidan där vi gjort affärer för 6,5 miljarder via 15 transaktioner. Köpen utgör 5,8, sade Biljana Pehrsson.

Kungsleden har lämnat 22 kommuner det senaste året. Målet att senast 2017 finnas i färre än 70 kommuner har redan uppfyllts. Bolaget är redan nu nere i 66 kommuner.

I jämförelse med bolagets bestånd 2009 går det att konstatera att den uthyrningsbara ytan nu nästan är densamma. Men fastighetsvärdet är nästan det dubbla. Förklaringen är förstås att bolaget har växlat upp sitt fastighetsbestånd och äger mer kontorsfastigheter i mer attraktiva lägen, till exempel i Stockholm.

Därefter intog CFO Anders Kvist scenen. Han konstaterade att bolagets belåningsgrad (64 procent) är något hög. Den är högre än föregående år men ändå lägre än jämfört med för några år sedan.

– Vi har refinansierat våra lån till bättre villkor. Inom många delar av vi inte längre några onormala nivåer, utan nu är vi på komfortabla nivåer.

– Finansieringssituationen ser bra ut för Kungsleden.

Därefter intog VD Biljana Pehrsson åter scenen för att berätta om bolagets vision för 2020 – en affärsplan som fastslogs av styrelsen vid decembermötet.

Kungsleden presenterade i samband med bokslutskommunikén en ny affärsplan som sträcker sig till 2020 samt nya finansiella mål.

  • Soliditeten ska över tid vara minst 35 procent och ska inte understiga 30 procent
  • Belåningsgraden bör ligga i intervallet 50-60 procent med ett riktvärde över tid på 55 procent
  • Räntetäckningsgraden ska vara mer än 2,5 gånger
  • Kungsleden ska över tid uppnå en högre avkastning på eget kapital än jämförbara börsnoterade fastighetsbolag
  • Kungsleden ska öka förvaltningsresultatet både genom att växa fastighetsportföljen och genom att öka driftnettot i befintligt bestånd
  • Utdelningen i Kungsleden ska öka i takt med förvaltningsresultatets utveckling

VD Biljana Pehrsson berättade även om en snabb hyresutveckling i området där bolaget har sitt huvudkontor, på västra Kungsholmen. För ej toppmoderna kontorslokaler uppger hon följande:

– När vi flyttade in i området var hyresnivån 1.800 kr/kvm. Nu är den 2.800–3.000 kr/kvm. Det är en snabb resa från att vi tillträdde här 2013.

– I Kista har vi tecknat topphyror på 2.500 kr/kvm i Kista One. Mer normalt för A-läge där är 2.250 kr/kvm. I B-lägen kan vi få 1.950 kr/kvm och i C-läge 1.650 kr/kvm.

Angående potentiella transaktioner i framtiden.

– Vi ska i första hand växa i våra befintliga kluster samt skapa ytterligare några

Hon berättade vidare om bolagets jämställdhetsarbete

– Vi lämnar vårt jämställdhetsfokus och lägger nu istället fokus på mångfald. Vi anser att vi sedan ett tag är jämställda inom alla områden inom bolaget. Nu gäller det att vi tar tag i nästa utmaning och det är inom mångfald där vi bättre borde spegla landets befolkning.

Bolaget har idag elva kluster och har tidigare pekar ut 18 möjliga kluster. Fem av bolagets kluster finns i Stockholmsområdet, bland annat Kista.

Biljana Pehrsson om bolagets nya mål för 2020:

– Framöver ska 50 procent av vårt bestånd finnas i Stockholmsområdet. Då har vi fokus på att växa i våra fem existerande kluster eller skapa nya.

– 70 procent av vårt bestånd 2020 ska utgöras av kontorslokaler.

– År 2020 vill vi finnas i 20 tillväxtorter (finns idag i 46). Vi siktar på att ha större och fler kluster. Kanske 15-20 klustertotalt. Det innebär att vi även är redo att sälja fastigheter för 1-2 miljarder för att få ett fokus på de fastigheter och orter som vi vill äga långsiktigt.

– Vi vill nå ett bestånd om 40 miljarder. Det tycker vi är en lämplig storlek utifrån vår nuvarande organisation. Vi kan på egen kraft växa från dagens 27,5 till 30 miljarder på två år. Därefter är det upp till ägarna att bestämma hur vi ska finansiera för att kunna växa.

Fokus på tillväxten framöver kommer att ligga på Stockholmsområdet där beståndet kan komma att fördubblas.

– Vasakronans VD Fredrik Wirdenius gick ut och sade att hyrorna för de bästa lokalerna i CBD ska upp till 7.000 kr/kvm (läs mer här och här). Det spiller förstås över på oss i B-lägen. Hyresmarknaden ser bra ut, säger Biljana Pehrsson.

– Jag är inte nöjd med att vi har en vakansgrad på 10 procent när det är en så stark hyresmarknad som det är. Den ska ner. Målet är en procent ner under 2016.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärden Idag 2016-02-17Kungsleden-2015-2-HK

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan