SKB:s fastighetsvärde på 28 miljarder

Vid summeringen av 2022 är den finansiella ställningen vdi SKB fortsatt stark med en omsättning på 841 (812) miljoner kronor och ett överskott på 132 (146 ) miljoner kronor. Det totala marknadsvärdet på SKBs fastigheter var vid årets slut 28 miljarder kronor.

Annons

– Även om läget i vår omvärld är allvarligt är jag trygg, och det kan även våra medlemmar och samarbetspartners vara. Föreningen drabbas som alla andra av högre kostnader men är finansiellt förberedd för nytt konjunkturläge mycket tack vare vår upplåtelseform. Vi har arbetat långsiktigt och hållbart i över 100 år och fortsätter att bygga och utveckla verksamheten, säger Ingrid Gyllfors, vd på SKB.

SKB innehar nu 147 fastigheter med 8 355 kooperativa hyresrätter. Under 2022 inleddes byggnationerna av två̊ nya kvarter och i Bromma invigdes kvarteret Skrönan med 114 lägenheter.

Med fastigheter som har flera innovativa tekniska hållbarhetslösningar så som avloppsvärmepumpar och tvättmaskiner med avjoniserat vatten tar SKB ytterligare steg framåt i sitt ambitiösa hållbarhetsarbete. Det gjorde bland annat att SKB i oktober för andra gången fick finansiering från Europeiska Investeringsbanken (EIB) för att bygga nya lågener­gihus.

– Lånet är ett kvitto på att vårt arbete givit resultat. Vi fortsätter att minska vår energianvändning samtidigt som vi är noga med materialvalen. Med vårt långa tidsperspektiv har vi alla möjligheter att ligga i framkant, säger Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef.

Det nya lånet från EIB på 800 miljoner kronor ska finansiera energieffektiva bostadsfastigheter i två nyproduktionsprojekt, kvarteret Ananasen på̊ Södermalm med 153 lägenheter och kvarteret Torshamn i Kista med 152 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55 kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

För nionde gången fick SKB motta priset Kundkristallen, den här gången för ”Högsta produktindex” bland bostadsföretag i Sverige. Det baseras på̊ hyresmedlemmarnas åsikter om hur hyresvärden tar hand om fastighe­ten, är mån om de boende och om de kan rekommendera värden till andra.

– Vi är väldigt stolta över att få det här priset, eftersom det visar att våra boende medlemmar uppskattar det dagliga arbetet som medarbetarna gör. Under 2022 har vi fått ännu fler medlemmar och vi vet att vi behöver arbeta aktivt för att bibehålla och fortsätta att förbättra våra fina resultat, säger Ingrid Gyllfors, vd SKB.

Några av SKB:s viktigaste händelser 2022:

  • Omsättning: 841 (812) miljoner kronor
  • Överskott: 132 (146 ) miljoner kronor
  • Totalt marknadsvärde 28 miljarder kronor för SKBs 147 fastigheter
  • Stockholms stad gav SKB tre markanvisningar för totalt 205 kooperativa hyresrätter i södra Stockholm. Byggstarterna beräknas till slutet av 2020-­talet.
  • Ett ökat antal medlemmar: 92 792 (92 100) medlemmar
  • Ett nytt lån från EIB på̊ 800 miljoner kronor vilket ska finansiera energieffektiva bostadsfastigheter i två̊ nyproduktionsprojekt på̊ Södermalm och i Kista

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan