Lars Johnsson.

Lars Johnsson lämnar Folksam efter snabb expansion

Efter åtta år som fastighetsdirektör i Folksamgruppens väljer Lars Johnsson att lämna sitt uppdrag. Han anställdes för att öka fastighetsexponeringen i Folksamgruppen och sedan dess har beståndet vuxit från 19 till 62 miljarder kronor – och dessutom levererat ett mycket starkt resultat.

Annons

Han fortsätter som ansvarig fram till i höst.

– Efter en mycket bra resultatutveckling sedan omstarten av fastighetsverksamheten 2015 och med mer än 28 miljarder i fastighetsförvärv toppade vi med ett rekordresultat förra året, säger Lars Johnsson. Dessutom har 2023 börjat bra och vi har redan hyrt ut 70 procent av målvolymen för året. Ska man lämna någon gång känns det som en bra tidpunkt att göra det nu. Det är väldigt roligt att se att den organisation och det arbetssätt som vi tillsammans byggt upp fungerar så bra nu, säger Lars Johnsson.

Johnsson, som är 62 år, berättar för Fastighetsvärlden att han inte har klart med något nytt, att han håller dörrar öppna för såväl ett operativt jobb som för diverse ”gigg” eller för styrelseuppdrag – dock utan att de sistnämnda i så fall riskerar att kollidera med det förstnämnda. Annars kanske det nu blir tid över för att äntligen lära sig spela golf, fortsätter han.

– Jag är full av energi, jag vill göra något som är kul, säger Johnsson som är en av de tyngsta som verkat på den svenska fastighetsmarknaden de senaste decennierna.

Lars Johnsson, Folksam.

Efter att ha jobbat på LE Lundberg (1987–92) och Korbe Fastigheter (1992–95) började han på AP Fastigheter där han så småningom blev vice vd och investeringsansvarig. Han var med när AP Fastigheter bolagiserades 1998 och vid jätteköpet av Vasakronan sommaren 2008, vars namn AP fastigheter senare bytte till.

– AP Fastigheters köp av Vasakronan från svenska staten var förstås en riktigt stor affär och ett riktigt teamarbete med många inblandade. Den som var projektledare för helheten var Christer Nerlich och mitt ansvarsområde var att integrera de båda bolagen med varandra efter förvärvet.

Vid Vasakronan var Lars Johnsson vice vd och chef för fastighetsinvesteringar. När han kom till Folksam var målet tydligt, fastighetsallokeringen skulle öka kraftigt från 5,7 procent som den var då. Idag är den 11 procent och då har det underliggande pensionskapitalet samtidigt också vuxit från 350 till 550 miljarder kronor.

– Extra roligt är att vi kunnat bygga upp beståndet och samtidigt ha bra lönsamhet. Vi har köpt rätt objekt, främst i i Stockholm, som utvecklats väldigt väl, säger Johnsson och konstaterar att Folksams bestånd presterat väldigt bra jämfört med branschen i genomsnitt.

När Fastighetsvärlden ber Johnsson rangordna de tre förvärv han är mest stolt över nämner han följande:

  1. Kortbyråerna på Vasagatan. (Vasahuset, köpt 2022 från norska DnB för 3 miljarder kronor)
  2. Brädstapeln på Kungsholmen (Trygg-Hansa-huset, förvärvat 2019 från Areim för 4,3 miljarder)
  3. Kungshuset på Kungsgatan (Fastigheten Kåkenhusen 37, köpt 2016 från Government of Singapore för 1,5 miljarder)

Lars Johnsson har i sitt cv även ett flertal styrelseuppdrag från tidigare under karriären, bland annat Willhem, Fortifikationsverket, Fastighetsbranschens utvecklingsforum och Vasallen.

Hans kontrakt med Folksam sträcker sig till 1 oktober.

Utöver de direktägda fastigheterna har Folksam även 17 procents ägande i Heimstaden, något som legat utanför Johnssons ansvarsområde.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan