Lars Johnsson.

Lars Johnsson lämnar Folksam efter snabb expansion

Efter åtta år som fastighetsdirektör i Folksamgruppens väljer Lars Johnsson att lämna sitt uppdrag. Han anställdes för att öka fastighetsexponeringen i Folksamgruppen och sedan dess har beståndet vuxit från 19 till 62 miljarder kronor – och dessutom levererat ett mycket starkt resultat.

Annons

Han fortsätter som ansvarig fram till i höst.

– Efter en mycket bra resultatutveckling sedan omstarten av fastighetsverksamheten 2015 och med mer än 28 miljarder i fastighetsförvärv toppade vi med ett rekordresultat förra året, säger Lars Johnsson. Dessutom har 2023 börjat bra och vi har redan hyrt ut 70 procent av målvolymen för året. Ska man lämna någon gång känns det som en bra tidpunkt att göra det nu. Det är väldigt roligt att se att den organisation och det arbetssätt som vi tillsammans byggt upp fungerar så bra nu, säger Lars Johnsson.

Johnsson, som är 62 år, berättar för Fastighetsvärlden att han inte har klart med något nytt, att han håller dörrar öppna för såväl ett operativt jobb som för diverse ”gigg” eller för styrelseuppdrag – dock utan att de sistnämnda i så fall riskerar att kollidera med det förstnämnda. Annars kanske det nu blir tid över för att äntligen lära sig spela golf, fortsätter han.

– Jag är full av energi, jag vill göra något som är kul, säger Johnsson som är en av de tyngsta som verkat på den svenska fastighetsmarknaden de senaste decennierna.

Lars Johnsson, Folksam.

Efter att ha jobbat på LE Lundberg (1987–92) och Korbe Fastigheter (1992–95) började han på AP Fastigheter där han så småningom blev vice vd och investeringsansvarig. Han var med när AP Fastigheter bolagiserades 1998 och vid jätteköpet av Vasakronan sommaren 2008, vars namn AP fastigheter senare bytte till.

– AP Fastigheters köp av Vasakronan från svenska staten var förstås en riktigt stor affär och ett riktigt teamarbete med många inblandade. Den som var projektledare för helheten var Christer Nerlich och mitt ansvarsområde var att integrera de båda bolagen med varandra efter förvärvet.

Vid Vasakronan var Lars Johnsson vice vd och chef för fastighetsinvesteringar. När han kom till Folksam var målet tydligt, fastighetsallokeringen skulle öka kraftigt från 5,7 procent som den var då. Idag är den 11 procent och då har det underliggande pensionskapitalet samtidigt också vuxit från 350 till 550 miljarder kronor.

– Extra roligt är att vi kunnat bygga upp beståndet och samtidigt ha bra lönsamhet. Vi har köpt rätt objekt, främst i i Stockholm, som utvecklats väldigt väl, säger Johnsson och konstaterar att Folksams bestånd presterat väldigt bra jämfört med branschen i genomsnitt.

När Fastighetsvärlden ber Johnsson rangordna de tre förvärv han är mest stolt över nämner han följande:

  1. Kortbyråerna på Vasagatan. (Vasahuset, köpt 2022 från norska DnB för 3 miljarder kronor)
  2. Brädstapeln på Kungsholmen (Trygg-Hansa-huset, förvärvat 2019 från Areim för 4,3 miljarder)
  3. Kungshuset på Kungsgatan (Fastigheten Kåkenhusen 37, köpt 2016 från Government of Singapore för 1,5 miljarder)

Lars Johnsson har i sitt cv även ett flertal styrelseuppdrag från tidigare under karriären, bland annat Willhem, Fortifikationsverket, Fastighetsbranschens utvecklingsforum och Vasallen.

Hans kontrakt med Folksam sträcker sig till 1 oktober.

Utöver de direktägda fastigheterna har Folksam även 17 procents ägande i Heimstaden, något som legat utanför Johnssons ansvarsområde.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan