Folksam köper Kungshuset för 1,5 miljarder

Investerat för 3,5 miljarder på sex månader. GIC säljer Kungshuset på Kungsgatan mitt i Stockholm till Folksam. Köpeskillingen är 1.510 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att köpa en av de bästa fastigheterna i centrala Stockholm. Den är nyrenoverad, i princip fullt uthyrd med en bra mix av stabila hyresgäster och är ett bra exempel på den typ av förvärv vi vill göra för att bygga vår ekonomiska styrka, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

GIC Real Estate (Government of Singapore Investment Corporation) förvärvade fastigheten, med beteckningen Kåkenhusen 37 och som har adressen Kungsgatan 16–18/Regeringsgatan 66, sommaren 2007 för cirka 1,13 miljarder kronor (läs mer om den affären här). Det ger en prisstegring på 34 procent på nio år. GIC har under innehavet gjort stora investeringar för en ny hyresgäst.

LaSalle förvärvade fastigheten för 435 miljoner våren 2004, men investerade därefter stora summor i fastigheten (läs mer om den affären här, när två stiftelser sålde.

Kåkenhusen 37 innehåller 16.600 kvm uthyrbar yta, varav 10.600 kvm kontor och resterande är bio, restaurang och parkering.

Stor hyresgäst i fastigheten är Länsstyrelsen som flyttade in sommaren 2015 och som hyr 8.000 kvm på ett femårigt hyresavtal, med option på ytterligare fem år (läs mer om förhyrningen här). I samband med förhyrningen berättade FV att hyran var 4.270 kr/kvm (tidigare vad DNB stor hyresgäst). SF är en annan stor hyresgäst. Kedjan driver där biografen Rigoletto.

Folksam har på sex månader tecknat affärer för cirka 3,5 miljarder kronor. Först överenskommelsen med Skanska om 600 nybyggda bostadslägenheter i Stockholm och Skåne (1,3 miljarder kronor), sedan kontorsfastigheten Malmö Live (580 miljoner kronor).

Folksam placerar den förvärvade fastigheten hos KPA Pensionsförsäkring. Folksamgruppen äger fastigheter för 22 miljarder kronor. Lars Johnsson berättade för FV för drygt ett år sedan att Folksamgruppen har som mål att förvärva fastigheter för cirka 10 miljarder kronor.

Läs Fastighetsvärldens långa porträttintervju från hösten 2015 med Lars Johnsson här. Artikeln har rubriken ”Med analys och känsla”.

Förvärvet av Kåkenhusen 37 är Folksams femte fastighet inom CBD. Sedan början av 1920-talet äger försäkringsbolaget fastigheten Bocken 26 på Kungsgatan 5, nära Stureplan (se bild nedan), Skotten 8 på Gamla Brogatan 26, Pilen 30 på Vasagatan 36 och Blekholmen 4. Den sistnämnda fastigheten, populärt kallat Kungsbrohuset och Schibstedhuset, förvärvades för 2,1 miljarder kronor våren 2012 (läs mer om den affären här) Dessutom äger Folksam ett mycket stort antal fastigheter inom tullarna i Stockholm, men utanför CBD.

Förvärvet av Kåkenhusen 37 var GIC Real Estate första direktförvärv i Norden. GIC finns med bakom Areim. Dessutom är GIC sedan några år en av tre ägare till Sheratonfastigheten i Stockholm. I Helsingforsområdet var GIC, tillsammans med Citycon, delägare av det stora köpcentret Omena fram tills 2014. Sedan dess är Citycon helägare.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-27

Lars Johnsson framför en av Folksams tidigare fastigheter på Kungsgatan.
Lars Johnsson framför en av Folksams tidigare fastigheter på Kungsgatan (fastigheten Bocken 26). Den fastigheten inköptes redan 1923 och här fanns Folksams huvudkontor tills det nya kontorshuset vid Skanstull stod klart 1960.
Kungshuset-Folksam-1
Kungshuset ligger mitt på den östra delen av Kungsgatan. Nyligen flyttade Länsstyrelsen hit.
Fastigheten innehåller drygt 16.000 kvm lokaler.
Fastigheten innehåller drygt 16.000 kvm lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan