Folksam köper Kungshuset för 1,5 miljarder

Investerat för 3,5 miljarder på sex månader. GIC säljer Kungshuset på Kungsgatan mitt i Stockholm till Folksam. Köpeskillingen är 1.510 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att köpa en av de bästa fastigheterna i centrala Stockholm. Den är nyrenoverad, i princip fullt uthyrd med en bra mix av stabila hyresgäster och är ett bra exempel på den typ av förvärv vi vill göra för att bygga vår ekonomiska styrka, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

GIC Real Estate (Government of Singapore Investment Corporation) förvärvade fastigheten, med beteckningen Kåkenhusen 37 och som har adressen Kungsgatan 16–18/Regeringsgatan 66, sommaren 2007 för cirka 1,13 miljarder kronor (läs mer om den affären här). Det ger en prisstegring på 34 procent på nio år. GIC har under innehavet gjort stora investeringar för en ny hyresgäst.

LaSalle förvärvade fastigheten för 435 miljoner våren 2004, men investerade därefter stora summor i fastigheten (läs mer om den affären här, när två stiftelser sålde.

Kåkenhusen 37 innehåller 16.600 kvm uthyrbar yta, varav 10.600 kvm kontor och resterande är bio, restaurang och parkering.

Stor hyresgäst i fastigheten är Länsstyrelsen som flyttade in sommaren 2015 och som hyr 8.000 kvm på ett femårigt hyresavtal, med option på ytterligare fem år (läs mer om förhyrningen här). I samband med förhyrningen berättade FV att hyran var 4.270 kr/kvm (tidigare vad DNB stor hyresgäst). SF är en annan stor hyresgäst. Kedjan driver där biografen Rigoletto.

Folksam har på sex månader tecknat affärer för cirka 3,5 miljarder kronor. Först överenskommelsen med Skanska om 600 nybyggda bostadslägenheter i Stockholm och Skåne (1,3 miljarder kronor), sedan kontorsfastigheten Malmö Live (580 miljoner kronor).

Folksam placerar den förvärvade fastigheten hos KPA Pensionsförsäkring. Folksamgruppen äger fastigheter för 22 miljarder kronor. Lars Johnsson berättade för FV för drygt ett år sedan att Folksamgruppen har som mål att förvärva fastigheter för cirka 10 miljarder kronor.

Läs Fastighetsvärldens långa porträttintervju från hösten 2015 med Lars Johnsson här. Artikeln har rubriken ”Med analys och känsla”.

Förvärvet av Kåkenhusen 37 är Folksams femte fastighet inom CBD. Sedan början av 1920-talet äger försäkringsbolaget fastigheten Bocken 26 på Kungsgatan 5, nära Stureplan (se bild nedan), Skotten 8 på Gamla Brogatan 26, Pilen 30 på Vasagatan 36 och Blekholmen 4. Den sistnämnda fastigheten, populärt kallat Kungsbrohuset och Schibstedhuset, förvärvades för 2,1 miljarder kronor våren 2012 (läs mer om den affären här) Dessutom äger Folksam ett mycket stort antal fastigheter inom tullarna i Stockholm, men utanför CBD.

Förvärvet av Kåkenhusen 37 var GIC Real Estate första direktförvärv i Norden. GIC finns med bakom Areim. Dessutom är GIC sedan några år en av tre ägare till Sheratonfastigheten i Stockholm. I Helsingforsområdet var GIC, tillsammans med Citycon, delägare av det stora köpcentret Omena fram tills 2014. Sedan dess är Citycon helägare.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-27

Lars Johnsson framför en av Folksams tidigare fastigheter på Kungsgatan.
Lars Johnsson framför en av Folksams tidigare fastigheter på Kungsgatan (fastigheten Bocken 26). Den fastigheten inköptes redan 1923 och här fanns Folksams huvudkontor tills det nya kontorshuset vid Skanstull stod klart 1960.
Kungshuset-Folksam-1
Kungshuset ligger mitt på den östra delen av Kungsgatan. Nyligen flyttade Länsstyrelsen hit.
Fastigheten innehåller drygt 16.000 kvm lokaler.
Fastigheten innehåller drygt 16.000 kvm lokaler.

Missa inte! Huvudstaden mot nästa nivå - Heldag om Stockholm

Tisdag den 19 mars, Berns Salonger, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Humlegården satsar på brf-projekt

Ännu en bit i pusslet med byggrätterna i Hagastaden är lagd. Humlegården gör en ovanlig satsning genom utveckling av bostäder.

Tillbaka till förstasidan