Folksam köper Kungshuset för 1,5 miljarder

Investerat för 3,5 miljarder på sex månader. GIC säljer Kungshuset på Kungsgatan mitt i Stockholm till Folksam. Köpeskillingen är 1.510 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att köpa en av de bästa fastigheterna i centrala Stockholm. Den är nyrenoverad, i princip fullt uthyrd med en bra mix av stabila hyresgäster och är ett bra exempel på den typ av förvärv vi vill göra för att bygga vår ekonomiska styrka, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

GIC Real Estate (Government of Singapore Investment Corporation) förvärvade fastigheten, med beteckningen Kåkenhusen 37 och som har adressen Kungsgatan 16–18/Regeringsgatan 66, sommaren 2007 för cirka 1,13 miljarder kronor (läs mer om den affären här). Det ger en prisstegring på 34 procent på nio år. GIC har under innehavet gjort stora investeringar för en ny hyresgäst.

LaSalle förvärvade fastigheten för 435 miljoner våren 2004, men investerade därefter stora summor i fastigheten (läs mer om den affären här, när två stiftelser sålde.

Kåkenhusen 37 innehåller 16.600 kvm uthyrbar yta, varav 10.600 kvm kontor och resterande är bio, restaurang och parkering.

Stor hyresgäst i fastigheten är Länsstyrelsen som flyttade in sommaren 2015 och som hyr 8.000 kvm på ett femårigt hyresavtal, med option på ytterligare fem år (läs mer om förhyrningen här). I samband med förhyrningen berättade FV att hyran var 4.270 kr/kvm (tidigare vad DNB stor hyresgäst). SF är en annan stor hyresgäst. Kedjan driver där biografen Rigoletto.

Folksam har på sex månader tecknat affärer för cirka 3,5 miljarder kronor. Först överenskommelsen med Skanska om 600 nybyggda bostadslägenheter i Stockholm och Skåne (1,3 miljarder kronor), sedan kontorsfastigheten Malmö Live (580 miljoner kronor).

Folksam placerar den förvärvade fastigheten hos KPA Pensionsförsäkring. Folksamgruppen äger fastigheter för 22 miljarder kronor. Lars Johnsson berättade för FV för drygt ett år sedan att Folksamgruppen har som mål att förvärva fastigheter för cirka 10 miljarder kronor.

Läs Fastighetsvärldens långa porträttintervju från hösten 2015 med Lars Johnsson här. Artikeln har rubriken ”Med analys och känsla”.

Förvärvet av Kåkenhusen 37 är Folksams femte fastighet inom CBD. Sedan början av 1920-talet äger försäkringsbolaget fastigheten Bocken 26 på Kungsgatan 5, nära Stureplan (se bild nedan), Skotten 8 på Gamla Brogatan 26, Pilen 30 på Vasagatan 36 och Blekholmen 4. Den sistnämnda fastigheten, populärt kallat Kungsbrohuset och Schibstedhuset, förvärvades för 2,1 miljarder kronor våren 2012 (läs mer om den affären här) Dessutom äger Folksam ett mycket stort antal fastigheter inom tullarna i Stockholm, men utanför CBD.

Förvärvet av Kåkenhusen 37 var GIC Real Estate första direktförvärv i Norden. GIC finns med bakom Areim. Dessutom är GIC sedan några år en av tre ägare till Sheratonfastigheten i Stockholm. I Helsingforsområdet var GIC, tillsammans med Citycon, delägare av det stora köpcentret Omena fram tills 2014. Sedan dess är Citycon helägare.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-27

Lars Johnsson framför en av Folksams tidigare fastigheter på Kungsgatan.
Lars Johnsson framför en av Folksams tidigare fastigheter på Kungsgatan (fastigheten Bocken 26). Den fastigheten inköptes redan 1923 och här fanns Folksams huvudkontor tills det nya kontorshuset vid Skanstull stod klart 1960.
Kungshuset-Folksam-1
Kungshuset ligger mitt på den östra delen av Kungsgatan. Nyligen flyttade Länsstyrelsen hit.
Fastigheten innehåller drygt 16.000 kvm lokaler.
Fastigheten innehåller drygt 16.000 kvm lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke ändrar i ledningsgruppen – fyra nya namn

”Vi avser nu accelerera tempot i vårt förändringsarbete för att stärka bolagets konkurrenskraft”.

360 miljoner försvann – stark koppling till Nord

Fastighetsobligationerna som blev värdelösa – nu väcks grupptalan mot skandalbolaget och ett flertal rådgivare.

Bildextra: Så ska en av Stockholms fulaste bli vacker

Utökar tidigare tryckeri med vattennära bostäder,

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klättrar rejält efter dunderköpet

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Klart: Ikea förvärvar mitt i London

”Ett spännande steg framåt i vår resa mot att bli en mer tillgängliga”. FV:s avslöjande bekräftas.

Anvisar mer mark i heta 08-området – planerar kontor

Totalt föreslås cirka 7.500 kvm BTA kontor motsvarande 450 arbetsplatser.

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Tillbaka till förstasidan