Folksam slår oväntat till och köper för 2 miljarder

Annons

Pris: 2,1 miljarder. I kamp med flera svenska och internationella investerare blev det något överraskande Folksam som förvärvade den moderna kontorsfastigheten Kungsbrohuset från statliga Jernhusen. Det stora intresset resulterade i ett mycket högt pris, drygt 2,1 miljarder kronor. Prislappen motsvarar nära 80.000 kronor per kvadratmeter.

Leimdörfer var rådgivare till säljaren Jernhusen. Folksam har haft Cederquist som juridisk rådgivare vid transaktionen.

Fastighetsvärlden bedömer den initiala direktavkastning för Folksams köp av Kungsbrohuset till strax över 4 procent, till följd av initiala hyresrabatter för några av de större hyresgästerna. FV bedömer den justerade normaliserade direktavkastningen till strax under 4,5 procent.

– Vi är mycket nöjda med att värdet på fastigheten starkt har påverkats av fastighetens fantastiska miljöprofil och det centrala läget. Vinsten kommer att återinvesteras i transportbranschen genom utveckling av stationer, underhållsdepåer och kombiterminaler, säger Kerstin Gillsbro, VD för Jernhusen.

Kungsbrohuset, som består av 13 våningar och innehåller 26.400 kvm, är nu färdigutvecklat och fullt uthyrt. Största hyresgäst är Schibstedkoncernen med Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

– För Jernhusen har det varit viktigt att hitta en långsiktig ägare till Kungsbrohuset som också ser positivt på att överdäcka bangården vid Centralstationsområdet. Vår ambition är att skapa en helt ny station som kan möta framtidens resande, men också en blandad stadsmiljö som lever dygnet runt, säger Kerstin Gillsbro.

Folksams totala investering fördelas mellan KPA Pension (70 procent) och Folksam Liv (30 procent).

– Vi är engagerade i det som kunderna bryr sig om och därför bygger vi långsiktiga värden genom att investera i en av Sveriges mest moderna byggnader både avseende miljöprofil och tekniska lösningar, säger Catrina Ingelstam, CFO Folksam.

– Vi ser mycket positivt på utvecklingen av Västra City och Kungsbrohuset är en exceptionellt effektiv byggnad med bra läge och tydlig miljöprofil vilket borgar för en långsiktigt god investering för KPA Pensions och Folksam Livs sparare.

Folksam ägde vid årsskiftet direktägda fastigheter för 12,4 miljarder kronor. Inklusive bostadsköpet i Staffanstorp tidigare i år och nu Kungsbrohuset är summan närmare 15 miljarder kronor.

Folksam har en allokering mot fastigheter om cirka 5 procent. Catrina Ingelstam berättar för Fastighetsvärlden att den andelen kan komma att växa.

– Vi söker en högre fastighetsallokering och vill utöka den med några procentenheter kommande år, säger Ingelstam och konstaterar samtidigt att bolagets pensionspengar växer.

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-27

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan