Folksam slår oväntat till och köper för 2 miljarder

Pris: 2,1 miljarder. I kamp med flera svenska och internationella investerare blev det något överraskande Folksam som förvärvade den moderna kontorsfastigheten Kungsbrohuset från statliga Jernhusen. Det stora intresset resulterade i ett mycket högt pris, drygt 2,1 miljarder kronor. Prislappen motsvarar nära 80.000 kronor per kvadratmeter.

Leimdörfer var rådgivare till säljaren Jernhusen. Folksam har haft Cederquist som juridisk rådgivare vid transaktionen.

Fastighetsvärlden bedömer den initiala direktavkastning för Folksams köp av Kungsbrohuset till strax över 4 procent, till följd av initiala hyresrabatter för några av de större hyresgästerna. FV bedömer den justerade normaliserade direktavkastningen till strax under 4,5 procent.

– Vi är mycket nöjda med att värdet på fastigheten starkt har påverkats av fastighetens fantastiska miljöprofil och det centrala läget. Vinsten kommer att återinvesteras i transportbranschen genom utveckling av stationer, underhållsdepåer och kombiterminaler, säger Kerstin Gillsbro, VD för Jernhusen.

Kungsbrohuset, som består av 13 våningar och innehåller 26.400 kvm, är nu färdigutvecklat och fullt uthyrt. Största hyresgäst är Schibstedkoncernen med Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

– För Jernhusen har det varit viktigt att hitta en långsiktig ägare till Kungsbrohuset som också ser positivt på att överdäcka bangården vid Centralstationsområdet. Vår ambition är att skapa en helt ny station som kan möta framtidens resande, men också en blandad stadsmiljö som lever dygnet runt, säger Kerstin Gillsbro.

Folksams totala investering fördelas mellan KPA Pension (70 procent) och Folksam Liv (30 procent).

– Vi är engagerade i det som kunderna bryr sig om och därför bygger vi långsiktiga värden genom att investera i en av Sveriges mest moderna byggnader både avseende miljöprofil och tekniska lösningar, säger Catrina Ingelstam, CFO Folksam.

– Vi ser mycket positivt på utvecklingen av Västra City och Kungsbrohuset är en exceptionellt effektiv byggnad med bra läge och tydlig miljöprofil vilket borgar för en långsiktigt god investering för KPA Pensions och Folksam Livs sparare.

Folksam ägde vid årsskiftet direktägda fastigheter för 12,4 miljarder kronor. Inklusive bostadsköpet i Staffanstorp tidigare i år och nu Kungsbrohuset är summan närmare 15 miljarder kronor.

Folksam har en allokering mot fastigheter om cirka 5 procent. Catrina Ingelstam berättar för Fastighetsvärlden att den andelen kan komma att växa.

– Vi söker en högre fastighetsallokering och vill utöka den med några procentenheter kommande år, säger Ingelstam och konstaterar samtidigt att bolagets pensionspengar växer.

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-27

Fler Nyheter från förstasidan

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Tillbaka till förstasidan