Skärholmen centrum. Montage: Fastighetsvärlden

Grosvenor vill sälja stora Skärholmen centrum

Marknaden testas när ytterligare ett stort köpcentrum kan komma att säljas. Fastighetsvärlden kan berätta att Grosvenor har lagt ut Skärholmen centrum, om 100.000 kvm lokaler, till försäljning. Det är Savills som fått säljuppdraget.

Annons

Skärholmen Centrum

Skärholmen Centrum invigdes 1968 av prins Bertil. Centrumet var då helt öppet med gatubildning. 1984 glasades Byholmsgången, Lillholmsgången och Storholmsgatan in och Skärholmen gick från att vara ett utomhuscentrum till att delvis bli ett inomhuscentrum. Mellan 2005 och 2008 genomgick Skärholmen Centrum en stor ut- och ombyggnation.

Visa faktaruta

Grosvenor förvärvade stora Skärholmen centrum, en av Sveriges största gallerior, i början av 2015 från Royal Bank of Scotland för 3,5 miljarder kronor, som tidigare tagit över från ekonomiskt pressade Boultbee som 2007 köpt centrumet och nio andra från kommunala Centrumkompaniet.

Grosvenor gjorde förvärvet 2015 tillsammans med finska försäkringsbolaget Varma och sydkoreanska National Pension Service (NPS). Grosvenor har under de senaste åren beslutat sig för att satsa mer på indirekt fastighetsägande och har bland annat sålt några fastigheter i Sverige, bland annat Haninge centrum. Burlöv centrum och Väsby centrum och Bålsta centrum.

Nu testar bolaget alltså att avyttrade den värdefullaste svenska tillgången.

– En av vägarna framåt är en försäljning för att se vad det finns för värden och därefter ta ett beslut, säger Christian Bouvier, asset manager vid Areim som sedan sommaren 2023 tagit över Grosvenors organisation i Sverige.

Skärholmen centrum har haft några tuffa år, som i stört sett alla andra handelsplatser. Totalt finns 100.000 kvm uthyrbar yta, främst butiker men även kontor och service – och det är inom främst det sistnämnda som man har skördat framgångar den senaste tiden, vilket bidragit till att längden på det genomsnittliga hyresavtalet förlängts. Stadsdelsförvaltningen har hyrt 7.000 kvm och polisen 8.500 kvm. På butiksfronten har Åhléns (2.600 kvm) meddelat att man åter ska öppna ett varuhus i fastigheten.

Skärholmen centrum i södra Stockholm.

– Det händer även mycket i närområdet. Genom Fokus Skärholmen tillförs 9.500 bostäder och genom Balders och Ikanos planer i Kungens kurva ännu fler. Stockholmshem flyttar sitt kontor till området. Förbifarten kommer stå klar om några år och det finns tunnelbana. Det blir en större gravitationskraft till området, säger Christian Bouvier till Fastighetsvärlden.

– Retail är förstås viktigt i området, det är hjärtat som bultar. Men Skärholmen är mer än så, det är en helhet som håller på att hitta sin identitet. Det sker flera satsningar i rätt riktning.

Kung Carl XVI Gustaf på rundvandring i Skärholmen centrum tillsammans med Clive och Steve Boultbee 2014. Foto: Fastighetsvärlden.
En stor solcellsanläggning installerades på taket av Skärholmen centrum hösten 2022. De 1.230 panelerna har en beräknad produktion på 387.000 kWh per år. Foto: SBP

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan