Anneli Jansson, Grosvenor, och Ilkka Tomperi, Varma Real Estate.

Grosvenor köper Skärholmen Centrum för 3,5 miljarder

Förvärvar Stockholms största köpcentrum. Nu är det officiellt. Brittiska Grosvenor Fund Management utökar sin svenska verksamhet och förvärvar Stockholm stads största köpcentrum, Skärholmen Centrum, från Royal Bank of Scotland. Det är alltså samma köpare som Fastighetsvärlden pekade ut för en månad sedan, men då utan bekräftelse.

Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer den till ganska exakt 3,5 miljarder kronor. Bakom köpet finns även finskt och sydkoreanskt kapital.

Skärholmen Centrum har närmare 2 miljarder i omsättning och attraherar 14 miljoner besökare per år. Den uthyrningsbara ytan uppgår till ca 100.000 kvadratmeter. Läs mer om Skärholmen och turerna kring försäljningen i länkarna nedan. Skärholmen Centrum ingick i de tio köpcentrum som Boultbee förvärvade 2007 förvärvade för 10,4 miljarder kronor från Stockholms stad, läs mer här. Genom försäljningen av Skärholmen centrum  har alla anläggningar nu fått en ny ägare. Läs om den totala försäljningssumman av vidareförsäljningarna här.

PBB Deutsche Pfandbriefbank står bakom finansieringen. CBRE var rådgivare till säljaren och PwC, Cederquist, Ramböll, Clifford Chance och TAM Retail till köparen. Tillträde kommer att ske under det första kvartalet 2015.

Köpet placeras formellt i den nya fonden Retail Centres V (Sweden) där ett flertal investerare ingår, bland annat Grosvenor som är den aktör som frontar utåt. Fastighetsvärlden känner till att finska föresäkringsbolaget Varma är med som en av investerarna. Obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden säger att även sydkoreanska National Pension Service (NPS) finns med bakom förvärvet.

Varma, som är Finlands största fastighetsinvesterare har sedan tidigare svenska intressen i bland annat Atrium Ljungberg och Aros Bostäder.

Genom försäljningen har samtliga tio köpcentrumanläggningar som Stockholms stad sålde till Boultbee nu fått en ny ägare efter att det brittiska bolaget fallerade. AMF Fastigheter köpte de tre anläggningarna inom tullarna, Fastpartner köpte fem mindre stadsdelscentrum och Citycon har köpt en.

Grosvenor Fund Management äger sedan tidigare Burlöv Center, Haninge Centrum, Väsby Centrum, Bålsta Centrum och ICA Maxi Helsingborg.

Anneli Jansson.
Anneli Jansson.

– I och med den här affären har vi fått möjlighet göra ett verkligt unikt förvärv, som manifesterar vår satsning och starka tro på Norden i allmänhet och den starka handelsplats som södra Stockholm utgör i synnerhet. Med vår kunskap, erfarenhet och lokala närvaro hoppas vi långsiktigt kunna förvalta Skärholmen Centrum på bästa sätt, och ta vid i den positiva utvecklingsresa som den tidigare ägaren inlett, säger Anneli Jansson, nordisk chef för Grosvenor Fund Management.

Att utvecklingsarbetet för centrumet ska kunna fortgå utan avbrott har varit en viktig målsättning för både köpare och säljare. Centrumledningen, som hanterar den dagliga verksamheten och har kontakt med hyresgästerna, kommer att bestå.

– Vi har sedan vi tog över ägandet strävat efter att nå en så bra utveckling som möjligt för besökare, hyresgäster och ägare. Med ett nästan fullt uthyrt centrum, en ökande omsättning och flera genomförda och planerade utvecklingsprojekt tycker vi att vi har lyckats, säger Caroline Bertlin, ansvarig från RBS sida.

Grosvenor har investerat i fastigheter i över 300 år och är känt för sin långsiktighet. Grosvenor Fund Management grundades 1956 och investerar över hela världen med fokus på attraktiva handelsplatser i Europa samt kontor i London. Drygt 100 anställda hanterar med hjälp av lokalt kunnande och hög kompetens tillgångar i 16 länder. Den sista december 2013 förvaltade Grosvenor Fund Management fastigheter till ett värde av cirka 40 miljarder kronor och i och med denna transaktion har man ett svenskt bestånd om fem köpcentrum samt en detaljhandelsfastighet med en total volym om ca 7,5 miljarder kronor.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-16

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan