Anneli Jansson, Grosvenor, och Ilkka Tomperi, Varma Real Estate.

Grosvenor köper Skärholmen Centrum för 3,5 miljarder

Annons

Förvärvar Stockholms största köpcentrum. Nu är det officiellt. Brittiska Grosvenor Fund Management utökar sin svenska verksamhet och förvärvar Stockholm stads största köpcentrum, Skärholmen Centrum, från Royal Bank of Scotland. Det är alltså samma köpare som Fastighetsvärlden pekade ut för en månad sedan, men då utan bekräftelse.

Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer den till ganska exakt 3,5 miljarder kronor. Bakom köpet finns även finskt och sydkoreanskt kapital.

Skärholmen Centrum har närmare 2 miljarder i omsättning och attraherar 14 miljoner besökare per år. Den uthyrningsbara ytan uppgår till ca 100.000 kvadratmeter. Läs mer om Skärholmen och turerna kring försäljningen i länkarna nedan. Skärholmen Centrum ingick i de tio köpcentrum som Boultbee förvärvade 2007 förvärvade för 10,4 miljarder kronor från Stockholms stad, läs mer här. Genom försäljningen av Skärholmen centrum  har alla anläggningar nu fått en ny ägare. Läs om den totala försäljningssumman av vidareförsäljningarna här.

PBB Deutsche Pfandbriefbank står bakom finansieringen. CBRE var rådgivare till säljaren och PwC, Cederquist, Ramböll, Clifford Chance och TAM Retail till köparen. Tillträde kommer att ske under det första kvartalet 2015.

Köpet placeras formellt i den nya fonden Retail Centres V (Sweden) där ett flertal investerare ingår, bland annat Grosvenor som är den aktör som frontar utåt. Fastighetsvärlden känner till att finska föresäkringsbolaget Varma är med som en av investerarna. Obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden säger att även sydkoreanska National Pension Service (NPS) finns med bakom förvärvet.

Varma, som är Finlands största fastighetsinvesterare har sedan tidigare svenska intressen i bland annat Atrium Ljungberg och Aros Bostäder.

Genom försäljningen har samtliga tio köpcentrumanläggningar som Stockholms stad sålde till Boultbee nu fått en ny ägare efter att det brittiska bolaget fallerade. AMF Fastigheter köpte de tre anläggningarna inom tullarna, Fastpartner köpte fem mindre stadsdelscentrum och Citycon har köpt en.

Grosvenor Fund Management äger sedan tidigare Burlöv Center, Haninge Centrum, Väsby Centrum, Bålsta Centrum och ICA Maxi Helsingborg.

Anneli Jansson.
Anneli Jansson.

– I och med den här affären har vi fått möjlighet göra ett verkligt unikt förvärv, som manifesterar vår satsning och starka tro på Norden i allmänhet och den starka handelsplats som södra Stockholm utgör i synnerhet. Med vår kunskap, erfarenhet och lokala närvaro hoppas vi långsiktigt kunna förvalta Skärholmen Centrum på bästa sätt, och ta vid i den positiva utvecklingsresa som den tidigare ägaren inlett, säger Anneli Jansson, nordisk chef för Grosvenor Fund Management.

Att utvecklingsarbetet för centrumet ska kunna fortgå utan avbrott har varit en viktig målsättning för både köpare och säljare. Centrumledningen, som hanterar den dagliga verksamheten och har kontakt med hyresgästerna, kommer att bestå.

– Vi har sedan vi tog över ägandet strävat efter att nå en så bra utveckling som möjligt för besökare, hyresgäster och ägare. Med ett nästan fullt uthyrt centrum, en ökande omsättning och flera genomförda och planerade utvecklingsprojekt tycker vi att vi har lyckats, säger Caroline Bertlin, ansvarig från RBS sida.

Grosvenor har investerat i fastigheter i över 300 år och är känt för sin långsiktighet. Grosvenor Fund Management grundades 1956 och investerar över hela världen med fokus på attraktiva handelsplatser i Europa samt kontor i London. Drygt 100 anställda hanterar med hjälp av lokalt kunnande och hög kompetens tillgångar i 16 länder. Den sista december 2013 förvaltade Grosvenor Fund Management fastigheter till ett värde av cirka 40 miljarder kronor och i och med denna transaktion har man ett svenskt bestånd om fem köpcentrum samt en detaljhandelsfastighet med en total volym om ca 7,5 miljarder kronor.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-16

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan