Anneli Jansson, Grosvenor, och Ilkka Tomperi, Varma Real Estate.

Grosvenor köper Skärholmen Centrum för 3,5 miljarder

Förvärvar Stockholms största köpcentrum. Nu är det officiellt. Brittiska Grosvenor Fund Management utökar sin svenska verksamhet och förvärvar Stockholm stads största köpcentrum, Skärholmen Centrum, från Royal Bank of Scotland. Det är alltså samma köpare som Fastighetsvärlden pekade ut för en månad sedan, men då utan bekräftelse.

Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer den till ganska exakt 3,5 miljarder kronor. Bakom köpet finns även finskt och sydkoreanskt kapital.

Skärholmen Centrum har närmare 2 miljarder i omsättning och attraherar 14 miljoner besökare per år. Den uthyrningsbara ytan uppgår till ca 100.000 kvadratmeter. Läs mer om Skärholmen och turerna kring försäljningen i länkarna nedan. Skärholmen Centrum ingick i de tio köpcentrum som Boultbee förvärvade 2007 förvärvade för 10,4 miljarder kronor från Stockholms stad, läs mer här. Genom försäljningen av Skärholmen centrum  har alla anläggningar nu fått en ny ägare. Läs om den totala försäljningssumman av vidareförsäljningarna här.

PBB Deutsche Pfandbriefbank står bakom finansieringen. CBRE var rådgivare till säljaren och PwC, Cederquist, Ramböll, Clifford Chance och TAM Retail till köparen. Tillträde kommer att ske under det första kvartalet 2015.

Köpet placeras formellt i den nya fonden Retail Centres V (Sweden) där ett flertal investerare ingår, bland annat Grosvenor som är den aktör som frontar utåt. Fastighetsvärlden känner till att finska föresäkringsbolaget Varma är med som en av investerarna. Obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden säger att även sydkoreanska National Pension Service (NPS) finns med bakom förvärvet.

Varma, som är Finlands största fastighetsinvesterare har sedan tidigare svenska intressen i bland annat Atrium Ljungberg och Aros Bostäder.

Genom försäljningen har samtliga tio köpcentrumanläggningar som Stockholms stad sålde till Boultbee nu fått en ny ägare efter att det brittiska bolaget fallerade. AMF Fastigheter köpte de tre anläggningarna inom tullarna, Fastpartner köpte fem mindre stadsdelscentrum och Citycon har köpt en.

Grosvenor Fund Management äger sedan tidigare Burlöv Center, Haninge Centrum, Väsby Centrum, Bålsta Centrum och ICA Maxi Helsingborg.

Anneli Jansson.
Anneli Jansson.

– I och med den här affären har vi fått möjlighet göra ett verkligt unikt förvärv, som manifesterar vår satsning och starka tro på Norden i allmänhet och den starka handelsplats som södra Stockholm utgör i synnerhet. Med vår kunskap, erfarenhet och lokala närvaro hoppas vi långsiktigt kunna förvalta Skärholmen Centrum på bästa sätt, och ta vid i den positiva utvecklingsresa som den tidigare ägaren inlett, säger Anneli Jansson, nordisk chef för Grosvenor Fund Management.

Att utvecklingsarbetet för centrumet ska kunna fortgå utan avbrott har varit en viktig målsättning för både köpare och säljare. Centrumledningen, som hanterar den dagliga verksamheten och har kontakt med hyresgästerna, kommer att bestå.

– Vi har sedan vi tog över ägandet strävat efter att nå en så bra utveckling som möjligt för besökare, hyresgäster och ägare. Med ett nästan fullt uthyrt centrum, en ökande omsättning och flera genomförda och planerade utvecklingsprojekt tycker vi att vi har lyckats, säger Caroline Bertlin, ansvarig från RBS sida.

Grosvenor har investerat i fastigheter i över 300 år och är känt för sin långsiktighet. Grosvenor Fund Management grundades 1956 och investerar över hela världen med fokus på attraktiva handelsplatser i Europa samt kontor i London. Drygt 100 anställda hanterar med hjälp av lokalt kunnande och hög kompetens tillgångar i 16 länder. Den sista december 2013 förvaltade Grosvenor Fund Management fastigheter till ett värde av cirka 40 miljarder kronor och i och med denna transaktion har man ett svenskt bestånd om fem köpcentrum samt en detaljhandelsfastighet med en total volym om ca 7,5 miljarder kronor.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-16

Fler Nyheter från förstasidan

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Tillbaka till förstasidan