Anneli Jansson, Grosvenor, och Ilkka Tomperi, Varma Real Estate.

Grosvenor köper Skärholmen Centrum för 3,5 miljarder

Förvärvar Stockholms största köpcentrum. Nu är det officiellt. Brittiska Grosvenor Fund Management utökar sin svenska verksamhet och förvärvar Stockholm stads största köpcentrum, Skärholmen Centrum, från Royal Bank of Scotland. Det är alltså samma köpare som Fastighetsvärlden pekade ut för en månad sedan, men då utan bekräftelse.

Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer den till ganska exakt 3,5 miljarder kronor. Bakom köpet finns även finskt och sydkoreanskt kapital.

Skärholmen Centrum har närmare 2 miljarder i omsättning och attraherar 14 miljoner besökare per år. Den uthyrningsbara ytan uppgår till ca 100.000 kvadratmeter. Läs mer om Skärholmen och turerna kring försäljningen i länkarna nedan. Skärholmen Centrum ingick i de tio köpcentrum som Boultbee förvärvade 2007 förvärvade för 10,4 miljarder kronor från Stockholms stad, läs mer här. Genom försäljningen av Skärholmen centrum  har alla anläggningar nu fått en ny ägare. Läs om den totala försäljningssumman av vidareförsäljningarna här.

PBB Deutsche Pfandbriefbank står bakom finansieringen. CBRE var rådgivare till säljaren och PwC, Cederquist, Ramböll, Clifford Chance och TAM Retail till köparen. Tillträde kommer att ske under det första kvartalet 2015.

Köpet placeras formellt i den nya fonden Retail Centres V (Sweden) där ett flertal investerare ingår, bland annat Grosvenor som är den aktör som frontar utåt. Fastighetsvärlden känner till att finska föresäkringsbolaget Varma är med som en av investerarna. Obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden säger att även sydkoreanska National Pension Service (NPS) finns med bakom förvärvet.

Varma, som är Finlands största fastighetsinvesterare har sedan tidigare svenska intressen i bland annat Atrium Ljungberg och Aros Bostäder.

Genom försäljningen har samtliga tio köpcentrumanläggningar som Stockholms stad sålde till Boultbee nu fått en ny ägare efter att det brittiska bolaget fallerade. AMF Fastigheter köpte de tre anläggningarna inom tullarna, Fastpartner köpte fem mindre stadsdelscentrum och Citycon har köpt en.

Grosvenor Fund Management äger sedan tidigare Burlöv Center, Haninge Centrum, Väsby Centrum, Bålsta Centrum och ICA Maxi Helsingborg.

Anneli Jansson.
Anneli Jansson.

– I och med den här affären har vi fått möjlighet göra ett verkligt unikt förvärv, som manifesterar vår satsning och starka tro på Norden i allmänhet och den starka handelsplats som södra Stockholm utgör i synnerhet. Med vår kunskap, erfarenhet och lokala närvaro hoppas vi långsiktigt kunna förvalta Skärholmen Centrum på bästa sätt, och ta vid i den positiva utvecklingsresa som den tidigare ägaren inlett, säger Anneli Jansson, nordisk chef för Grosvenor Fund Management.

Att utvecklingsarbetet för centrumet ska kunna fortgå utan avbrott har varit en viktig målsättning för både köpare och säljare. Centrumledningen, som hanterar den dagliga verksamheten och har kontakt med hyresgästerna, kommer att bestå.

– Vi har sedan vi tog över ägandet strävat efter att nå en så bra utveckling som möjligt för besökare, hyresgäster och ägare. Med ett nästan fullt uthyrt centrum, en ökande omsättning och flera genomförda och planerade utvecklingsprojekt tycker vi att vi har lyckats, säger Caroline Bertlin, ansvarig från RBS sida.

Grosvenor har investerat i fastigheter i över 300 år och är känt för sin långsiktighet. Grosvenor Fund Management grundades 1956 och investerar över hela världen med fokus på attraktiva handelsplatser i Europa samt kontor i London. Drygt 100 anställda hanterar med hjälp av lokalt kunnande och hög kompetens tillgångar i 16 länder. Den sista december 2013 förvaltade Grosvenor Fund Management fastigheter till ett värde av cirka 40 miljarder kronor och i och med denna transaktion har man ett svenskt bestånd om fem köpcentrum samt en detaljhandelsfastighet med en total volym om ca 7,5 miljarder kronor.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-16

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Tillbaka till förstasidan