Klart: AMF köper tre citygallerior för 4 Mdr

Blir ny ägare till Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. Det är nu klart med en ny ägare till de innerstadscentrum i Stockholm som tidigare ägdes av bröderna Boultbee. Köpare är AMF Fastigheter och Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till 3,9–4,0 miljarder kronor. Tenzing har varit rådgivare till säljaren Centeni (ägt av Royal Bank of Scotland) och PwC och JLL har varit rådgivare till köparen i samband med affären som är årets, hittills, näst största.

De tre köpcentrumen omfattar totalt cirka 60.000 kvadratmeter uthyrningsbar area och 80 procent av hyresintäkterna kommer från handel. Övrigt är kontor, restauranger, gym etc.  Fältöversten (som ligger vid Karlaplan på Östermalm) består av 21.300 kvm, Ringen (vid Skanstull på Södermalm) är på 20.800 kvm och Västermalmsgallerian (mitt på Kungsholmen, med en del kontor) är på 17.000 kvm. En av fastigheterna innehas med äganderätt (Fältöversten) och de båda andra är tomträtter.

– Förvärvet är både strategiskt viktigt och ett utmärkt komplement till Gallerian på Hamngatan och MOOD Stockholm som vi äger båda. Genom att äga flera fastigheter i innerstaden drar vi nytta av den handelskompetens vi byggt upp, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

Inom handelssegmentet äger bolaget även en del av Nordstan i Göteborg. Förvärvet är villkorat av Konkurrensverkets prövning.

– Vi ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt fortsätta utveckla Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian till attraktiva gallerior som stockholmarna vill besöka, säger Hederos.

Tenzing har haft försäljningsuppdraget från Royal Bank of Scotland och rådgivningsfirman har haft hand om alla Centenis tidigare avyttringar samt även samtliga försäljningar, utom en, som berört hela Boultbees tidigare bestånd i Sverige. Försäljningen av Ringen, Fältöversten och Västermalmsgallerian är Tenzings hittills största genomförda transaktion.

PwC har agerat som rådgivare till AMF Fastigheter i samband med förvärvet av köpcentrumen Fältöversten, Ringen samt Västermalmsgallerian i Stockholm från Centeni AB. Robert Fonovich, branschansvarig Fastigheter  inom PwC kommenterar:

– Vi är glada att tillsammans med övriga rådgivare ha kunna bidra till AMF Fastigheters ambition att växa inom segmentet handelsfastigheter i Stockholm och det har varit en spännande utmaning att få vara delaktig i en av årets största fastighetsrelaterade transaktioner. Var och en av de förvärvade tillgångarna utgör landmärken och är det ledande alternativet för handel inom respektive delmarknad.

Även Jones Lang LaSalle har varit rådgivare till AMF:

– Detta är den största transaktionen innefattande retailfastigheter i Sverige under 2011 och det största enskilda retailförvärvet någonsin i Sverige av en inhemsk investerare. Vi förväntar oss att den totala transaktionsvolymen för retailfastigheter i Sverige under 2011 kommer att uppgå till ca 16 miljarder kronor, en investeringsvolym som ger en topp 5-placering för Sverige i Europa. Tack vare en hög efterfrågan från både inhemska och utländska investerare på attraktiva retailobjekt förväntar vi oss att trenden fortsätter under 2012, säger Daniel Gorosch, chef Capital Markets på Jones Lang LaSalle.

Representant för säljaren Royal Bank of Scotland:

– Vi kan inte tänka oss en bättre ägare av dessa gallerior. AMF Fastigheter är en långsiktig och ekonomiskt stark aktör med god branschkunskap som kan förvalta och utveckla beståndet, säger Centenis styrelseordförande Lars Linder-Aronson.

Under mellandagarna kommer AMF Fastigheter tillsammans med representanter för Centeni att hålla informationsträffar i de aktuella centrumen. Affären innebär att Centeni nu endast har kvar Skärholmen Centrum i sitt bestånd.

– Centeni fortsätter driva Skärholmen Centrum. Försäljningen av innerstadsgalleriorna möjliggör nu en fortsatt ökad fokusering på den långsiktiga utvecklingen av centrumet, avslutar Lars Linder-Aronson.

Fastighetsvärlden Idag 2011-12-22

 

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

Tillbaka till förstasidan