Klart: AMF köper tre citygallerior för 4 Mdr

Blir ny ägare till Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. Det är nu klart med en ny ägare till de innerstadscentrum i Stockholm som tidigare ägdes av bröderna Boultbee. Köpare är AMF Fastigheter och Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till 3,9–4,0 miljarder kronor. Tenzing har varit rådgivare till säljaren Centeni (ägt av Royal Bank of Scotland) och PwC och JLL har varit rådgivare till köparen i samband med affären som är årets, hittills, näst största.

De tre köpcentrumen omfattar totalt cirka 60.000 kvadratmeter uthyrningsbar area och 80 procent av hyresintäkterna kommer från handel. Övrigt är kontor, restauranger, gym etc.  Fältöversten (som ligger vid Karlaplan på Östermalm) består av 21.300 kvm, Ringen (vid Skanstull på Södermalm) är på 20.800 kvm och Västermalmsgallerian (mitt på Kungsholmen, med en del kontor) är på 17.000 kvm. En av fastigheterna innehas med äganderätt (Fältöversten) och de båda andra är tomträtter.

– Förvärvet är både strategiskt viktigt och ett utmärkt komplement till Gallerian på Hamngatan och MOOD Stockholm som vi äger båda. Genom att äga flera fastigheter i innerstaden drar vi nytta av den handelskompetens vi byggt upp, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

Inom handelssegmentet äger bolaget även en del av Nordstan i Göteborg. Förvärvet är villkorat av Konkurrensverkets prövning.

– Vi ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt fortsätta utveckla Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian till attraktiva gallerior som stockholmarna vill besöka, säger Hederos.

Tenzing har haft försäljningsuppdraget från Royal Bank of Scotland och rådgivningsfirman har haft hand om alla Centenis tidigare avyttringar samt även samtliga försäljningar, utom en, som berört hela Boultbees tidigare bestånd i Sverige. Försäljningen av Ringen, Fältöversten och Västermalmsgallerian är Tenzings hittills största genomförda transaktion.

PwC har agerat som rådgivare till AMF Fastigheter i samband med förvärvet av köpcentrumen Fältöversten, Ringen samt Västermalmsgallerian i Stockholm från Centeni AB. Robert Fonovich, branschansvarig Fastigheter  inom PwC kommenterar:

– Vi är glada att tillsammans med övriga rådgivare ha kunna bidra till AMF Fastigheters ambition att växa inom segmentet handelsfastigheter i Stockholm och det har varit en spännande utmaning att få vara delaktig i en av årets största fastighetsrelaterade transaktioner. Var och en av de förvärvade tillgångarna utgör landmärken och är det ledande alternativet för handel inom respektive delmarknad.

Även Jones Lang LaSalle har varit rådgivare till AMF:

– Detta är den största transaktionen innefattande retailfastigheter i Sverige under 2011 och det största enskilda retailförvärvet någonsin i Sverige av en inhemsk investerare. Vi förväntar oss att den totala transaktionsvolymen för retailfastigheter i Sverige under 2011 kommer att uppgå till ca 16 miljarder kronor, en investeringsvolym som ger en topp 5-placering för Sverige i Europa. Tack vare en hög efterfrågan från både inhemska och utländska investerare på attraktiva retailobjekt förväntar vi oss att trenden fortsätter under 2012, säger Daniel Gorosch, chef Capital Markets på Jones Lang LaSalle.

Representant för säljaren Royal Bank of Scotland:

– Vi kan inte tänka oss en bättre ägare av dessa gallerior. AMF Fastigheter är en långsiktig och ekonomiskt stark aktör med god branschkunskap som kan förvalta och utveckla beståndet, säger Centenis styrelseordförande Lars Linder-Aronson.

Under mellandagarna kommer AMF Fastigheter tillsammans med representanter för Centeni att hålla informationsträffar i de aktuella centrumen. Affären innebär att Centeni nu endast har kvar Skärholmen Centrum i sitt bestånd.

– Centeni fortsätter driva Skärholmen Centrum. Försäljningen av innerstadsgalleriorna möjliggör nu en fortsatt ökad fokusering på den långsiktiga utvecklingen av centrumet, avslutar Lars Linder-Aronson.

Fastighetsvärlden Idag 2011-12-22

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Speljätten Star Stable flyttar till AMF:s Fatburen

Fastighetsbolaget har hyrt ut mer än totalt 30.000 kvm till spelutvecklare.

SBB slår tillbaka: ”Vi klarar räntetäckningsgraden”

SBB rasade 27 procent på börsen under onsdagen. 95 procent ner sedan toppen.

Bildextra: Hos Pophouse högt upp i Hötorgsskrapa

Björn Ulvaeus bolag har flyttat in hos AMF Fastigheter. Se hur det ser ut.

Konsultprofil i ny roll

”Det är jättekul”. Berättar om den nya utmaningen.

Nytt börsbolag säljer för halv miljard i 08-området

Offensiv aktör köper. Nybyggda bostäder nära Stockholms innerstad i transaktion.

DI: Regeringen i samtal om fastighetsaffärer

Finansmarknadsminister Niklas Wykman bekräftar.

Ilija Batljan Invest skjuter upp räntebetalningar

Den ändrade vinstutdelningen i SBB ställer till det för Batljans moderbolag.

Realplay

Behöver detaljplanerna bli mer flexibla?

En inte helt enig trio diskuterar om det behövs förändringar i lagar och detaljplaneprocessen för att kunna vara gå komma vidare med hållbarhetsperspektivet när områden behöver förändras.

Besqab nere på en tredjedel – och noll startade byggen

Vd:n nöjd med tanke på de stora utmaningar som finns.

Nya strategin slår igenom – 500 bostäder på spel

Köpcentrumbolag i affär en bit ifrån sitt köpcentrum. Affär för 310 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan