Klart: AMF köper tre citygallerior för 4 Mdr

Blir ny ägare till Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. Det är nu klart med en ny ägare till de innerstadscentrum i Stockholm som tidigare ägdes av bröderna Boultbee. Köpare är AMF Fastigheter och Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till 3,9–4,0 miljarder kronor. Tenzing har varit rådgivare till säljaren Centeni (ägt av Royal Bank of Scotland) och PwC och JLL har varit rådgivare till köparen i samband med affären som är årets, hittills, näst största.

De tre köpcentrumen omfattar totalt cirka 60.000 kvadratmeter uthyrningsbar area och 80 procent av hyresintäkterna kommer från handel. Övrigt är kontor, restauranger, gym etc.  Fältöversten (som ligger vid Karlaplan på Östermalm) består av 21.300 kvm, Ringen (vid Skanstull på Södermalm) är på 20.800 kvm och Västermalmsgallerian (mitt på Kungsholmen, med en del kontor) är på 17.000 kvm. En av fastigheterna innehas med äganderätt (Fältöversten) och de båda andra är tomträtter.

– Förvärvet är både strategiskt viktigt och ett utmärkt komplement till Gallerian på Hamngatan och MOOD Stockholm som vi äger båda. Genom att äga flera fastigheter i innerstaden drar vi nytta av den handelskompetens vi byggt upp, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

Inom handelssegmentet äger bolaget även en del av Nordstan i Göteborg. Förvärvet är villkorat av Konkurrensverkets prövning.

– Vi ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt fortsätta utveckla Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian till attraktiva gallerior som stockholmarna vill besöka, säger Hederos.

Tenzing har haft försäljningsuppdraget från Royal Bank of Scotland och rådgivningsfirman har haft hand om alla Centenis tidigare avyttringar samt även samtliga försäljningar, utom en, som berört hela Boultbees tidigare bestånd i Sverige. Försäljningen av Ringen, Fältöversten och Västermalmsgallerian är Tenzings hittills största genomförda transaktion.

PwC har agerat som rådgivare till AMF Fastigheter i samband med förvärvet av köpcentrumen Fältöversten, Ringen samt Västermalmsgallerian i Stockholm från Centeni AB. Robert Fonovich, branschansvarig Fastigheter  inom PwC kommenterar:

– Vi är glada att tillsammans med övriga rådgivare ha kunna bidra till AMF Fastigheters ambition att växa inom segmentet handelsfastigheter i Stockholm och det har varit en spännande utmaning att få vara delaktig i en av årets största fastighetsrelaterade transaktioner. Var och en av de förvärvade tillgångarna utgör landmärken och är det ledande alternativet för handel inom respektive delmarknad.

Även Jones Lang LaSalle har varit rådgivare till AMF:

– Detta är den största transaktionen innefattande retailfastigheter i Sverige under 2011 och det största enskilda retailförvärvet någonsin i Sverige av en inhemsk investerare. Vi förväntar oss att den totala transaktionsvolymen för retailfastigheter i Sverige under 2011 kommer att uppgå till ca 16 miljarder kronor, en investeringsvolym som ger en topp 5-placering för Sverige i Europa. Tack vare en hög efterfrågan från både inhemska och utländska investerare på attraktiva retailobjekt förväntar vi oss att trenden fortsätter under 2012, säger Daniel Gorosch, chef Capital Markets på Jones Lang LaSalle.

Representant för säljaren Royal Bank of Scotland:

– Vi kan inte tänka oss en bättre ägare av dessa gallerior. AMF Fastigheter är en långsiktig och ekonomiskt stark aktör med god branschkunskap som kan förvalta och utveckla beståndet, säger Centenis styrelseordförande Lars Linder-Aronson.

Under mellandagarna kommer AMF Fastigheter tillsammans med representanter för Centeni att hålla informationsträffar i de aktuella centrumen. Affären innebär att Centeni nu endast har kvar Skärholmen Centrum i sitt bestånd.

– Centeni fortsätter driva Skärholmen Centrum. Försäljningen av innerstadsgalleriorna möjliggör nu en fortsatt ökad fokusering på den långsiktiga utvecklingen av centrumet, avslutar Lars Linder-Aronson.

Fastighetsvärlden Idag 2011-12-22

 

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Nyfosa säkrat pengar till 5-miljardersköpet

Revansch för tidigare inställd affär som var ännu större.

Rekord: Skanska hyr ut 47.000 kvm kontor

Fyller upp höghusprojekt. Försäkringsbolag tecknar hyresavtal. Läs Claes Larssons kommentar och om bolagets andra större kontorsuthyrningar.

Oscars dotterbolag begärdes i konkurs

Negativa nyheter precis när Oscar Properties bolagsstämma skulle inledas. Ytterligare en tvist med ett känt fastighetsbolag. Uppger att man betalat.

Kämpande Stordalen kritisk mot regeringen

Besviken på några fastighetsägare. Den stora projektbanken.  Plötsligt kom bokningarna  Prognosen och de svåraste segmenten Buden på fastigheterna  ”Man behöver kramas”.

Utländska köpare nästan helt borta

Pangea summerar första halvåret och tror på högre fart på transaktionsmarknaden under hösten.

Miljardaffär i Sundbyberg

Förstärks med ny infrastruktur om några år.

Kapitalet vänder nordliga staden ryggen

”Tanken är att någon annan ska äga på sikt.”

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Köper för 400 mkr i Malmö

Förvärvar centralt för cirka 20.300 kronor per kvadratmeter.

Tillbaka till förstasidan