Klart: AMF köper tre citygallerior för 4 Mdr

Annons

Blir ny ägare till Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. Det är nu klart med en ny ägare till de innerstadscentrum i Stockholm som tidigare ägdes av bröderna Boultbee. Köpare är AMF Fastigheter och Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till 3,9–4,0 miljarder kronor. Tenzing har varit rådgivare till säljaren Centeni (ägt av Royal Bank of Scotland) och PwC och JLL har varit rådgivare till köparen i samband med affären som är årets, hittills, näst största.

De tre köpcentrumen omfattar totalt cirka 60.000 kvadratmeter uthyrningsbar area och 80 procent av hyresintäkterna kommer från handel. Övrigt är kontor, restauranger, gym etc.  Fältöversten (som ligger vid Karlaplan på Östermalm) består av 21.300 kvm, Ringen (vid Skanstull på Södermalm) är på 20.800 kvm och Västermalmsgallerian (mitt på Kungsholmen, med en del kontor) är på 17.000 kvm. En av fastigheterna innehas med äganderätt (Fältöversten) och de båda andra är tomträtter.

– Förvärvet är både strategiskt viktigt och ett utmärkt komplement till Gallerian på Hamngatan och MOOD Stockholm som vi äger båda. Genom att äga flera fastigheter i innerstaden drar vi nytta av den handelskompetens vi byggt upp, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

Inom handelssegmentet äger bolaget även en del av Nordstan i Göteborg. Förvärvet är villkorat av Konkurrensverkets prövning.

– Vi ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt fortsätta utveckla Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian till attraktiva gallerior som stockholmarna vill besöka, säger Hederos.

Tenzing har haft försäljningsuppdraget från Royal Bank of Scotland och rådgivningsfirman har haft hand om alla Centenis tidigare avyttringar samt även samtliga försäljningar, utom en, som berört hela Boultbees tidigare bestånd i Sverige. Försäljningen av Ringen, Fältöversten och Västermalmsgallerian är Tenzings hittills största genomförda transaktion.

PwC har agerat som rådgivare till AMF Fastigheter i samband med förvärvet av köpcentrumen Fältöversten, Ringen samt Västermalmsgallerian i Stockholm från Centeni AB. Robert Fonovich, branschansvarig Fastigheter  inom PwC kommenterar:

– Vi är glada att tillsammans med övriga rådgivare ha kunna bidra till AMF Fastigheters ambition att växa inom segmentet handelsfastigheter i Stockholm och det har varit en spännande utmaning att få vara delaktig i en av årets största fastighetsrelaterade transaktioner. Var och en av de förvärvade tillgångarna utgör landmärken och är det ledande alternativet för handel inom respektive delmarknad.

Även Jones Lang LaSalle har varit rådgivare till AMF:

– Detta är den största transaktionen innefattande retailfastigheter i Sverige under 2011 och det största enskilda retailförvärvet någonsin i Sverige av en inhemsk investerare. Vi förväntar oss att den totala transaktionsvolymen för retailfastigheter i Sverige under 2011 kommer att uppgå till ca 16 miljarder kronor, en investeringsvolym som ger en topp 5-placering för Sverige i Europa. Tack vare en hög efterfrågan från både inhemska och utländska investerare på attraktiva retailobjekt förväntar vi oss att trenden fortsätter under 2012, säger Daniel Gorosch, chef Capital Markets på Jones Lang LaSalle.

Representant för säljaren Royal Bank of Scotland:

– Vi kan inte tänka oss en bättre ägare av dessa gallerior. AMF Fastigheter är en långsiktig och ekonomiskt stark aktör med god branschkunskap som kan förvalta och utveckla beståndet, säger Centenis styrelseordförande Lars Linder-Aronson.

Under mellandagarna kommer AMF Fastigheter tillsammans med representanter för Centeni att hålla informationsträffar i de aktuella centrumen. Affären innebär att Centeni nu endast har kvar Skärholmen Centrum i sitt bestånd.

– Centeni fortsätter driva Skärholmen Centrum. Försäljningen av innerstadsgalleriorna möjliggör nu en fortsatt ökad fokusering på den långsiktiga utvecklingen av centrumet, avslutar Lars Linder-Aronson.

Fastighetsvärlden Idag 2011-12-22

 

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan