Bröderna Boultbee borta och EFM varnas

Bröderna Boultbee har nu ingen som helst makt över de tio köpcentrum i Stockholm som de förvärvade försommaren 2007. Makten ligger nu helt hos det bankkonsortium som leds av Royal Bank of Scotland. Det meddelade advokaten Lars Söderqvist  under måndagseftermiddagen. Han har sedan i torsdags ersatt den tidigare styrelsen i Boultbee (Stockholm) Holding AB och är den enda styrelseledamoten.

– Det egna kapitalet är nu återställt genom den nya lösningen. Det finns nu tillräckligt kapitalstyrka för att driva vidare och utveckla köpcentrumen, säger Lars Söderqvist till Fastighetsvärlden och tillägger att den nya finansiella lösningen innehåller medel som fungerar för långsiktig investerarhorisont.

Söderqvist ville vid pressträffen inte berätta vilka banker utöver Royal Bank of Scotland som finns med i bankkonsortiet, om det är samma som tidigare eller om det tillkommit nya aktörer. Den finansiella strukturen hamnade under rejäl ekonomisk press när Lehman Brothers gick i konkurs.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har bankkonsortiet under en längre tid försökt sälja de tio köpcentrum som ingår i Centrumkompaniet och som nu berörs.

– Det försäljningsarbetet påverkas inte av den nya ägarkonstellationen, säger Söderqvist och tillägger att det som nu sker inte på något sätt är en ”tvångsförvaltning”.

Bröderna Steve och Clive Boultbee har ställt sina aktier till förfogande och har därmed inget inflytande över bolaget. Rent formellt är dock bröderna kvar vid makten eftersom några juridiska spörsmål återstår att lösa, men Söderqvist ser inte det som något problem.

Förvaltningen kommer tillsvidare att skötas av den befintliga fastighetsförvaltaren EFM. Det är ett dotterbolag som ägs av bröderna Boultbee.

– Jag räknar med att inom två till tre veckor träffa samtliga hyresgäster vid olika möten. Det finns kritik mot EFM och det måste jag beakta inför mina kommande beslut. Det finns ett löpande avtal med EFM, men om man inte lever upp till villkoren så gäller inte avtalet längre. Jag kommer att lyssna på hyresgästerna och höras deras åsikt om EFM och därefter bestämmer jag mig. Men jag kan redan nu säga att jag inte är någon snäll person, säger Söderqvist och konstaterar att bröderna Boultbee inte kommer att han något med förvaltningen att göra och att personal från EFM inte kommer att få medverka vid mötena..

Lars Söderqvist är partner vid advokatfirman Hökerberg & Söderqvist. Han har arbetet med finansiella frågor sedan 1985 och arbetar mycket med obeståndsfrågor som konkursförvaltare och rekonstruktör. Söderqvist räknar med att inom kort såväl anställa personer för att arbeta med Centrumkompaniet (som numera heter Nya Galleriabolaget) och att anlita konsulter.

– Jag skulle bli förvånad om handlarna inte uppskattar förändringen. Den kultur som tidigare funnits måste bytas ut.

Boultbees jätteförvärv av Centrumkompaniet, innehållandes tio köpcentrum, från Stockholms stad för 10,4 miljarder stod klart den 9 maj 2007. Fastighetsvärlden hade redan tidigare avslöjat vem som var köpare, men priset väckte stor uppmärksamhet och politikerna och tjänstemännen i Stockholms stadshus jublade. Köpeskillingen var flera miljarder över den summa de vågat hoppas på ursprungligen. Flera andra investerar var dock ganska nära och enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det norska KLP samt de båda holländska bolagen ING och Eurocommercial som var med och lämnade bud i den andra och slutliga budrundan.

I säljdirektiven sökte Stockholms stad en långsiktig ägare. Att Boultbee i Norden sålt för sju miljarder de senaste åren hade ingen berättat förrän Fastighetsvärlden gjorde det. Steve Boultbee Brook har aldrig gjort någon hemlighet av affärsidén:

– Utnyttja vågens kraft och stanna aldrig kvar vid en strand med lugnt vatten. Det gäller att hoppas från våg till våg, sade Steve Boultbee Brooks i en lång exklusiv intervju med Fastighetsvärlden som ägde rum på företagets huvudkontor i London, som finns på en pråm i Themsen, i samband med förvärvet.

Centrumkompaniet är det sista fastighetsbestånd i Sverige som förknippas med de båda brittiska bröderna Steve och Clive Boultbee Brooks. Bolaget Boultbee har sedan drygt ett år avyttrat resterade köpcentrum. I december såldes Galleria Gränden i Linköping till Lundbergs för 371 miljoner vilket var en förlustaffär. Därefter tvingades Boultbee sätta Centra i Västerås, vilken senare köptes av Niam för 187 miljoner. I juni ifjol köpte Diligentia galleriorna i Uppsala, Norrköping och Skövde för 1.440 miljoner kronor och för några veckor sedan köpte Carlyle de båda återstående köpcentrumen, båda i Västerås, för en köpeskilling som Fastighetsvärlden bedömt till 850 miljoner kronor.

I centrumkompaniet ingår tio köpcentrum i Stockholm där där fyra står för merparten av värdet. Av dessa är Skärholmen Centrum den allra största och de övriga tre ligger inom tullarna och är Ringen (Skanstull, Södermalm), Västermalmsgallerian (Fridhemsplan, Kungsholmen) och Fältöversten (Karlsplan, Östermalm). Övriga köpcentrum som ingår i portföljen är Högdalen, Rinkeby, Tensta, Älvsjö, Hässelby gård och Bredäng.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan