Bröderna Boultbee borta och EFM varnas

Bröderna Boultbee har nu ingen som helst makt över de tio köpcentrum i Stockholm som de förvärvade försommaren 2007. Makten ligger nu helt hos det bankkonsortium som leds av Royal Bank of Scotland. Det meddelade advokaten Lars Söderqvist  under måndagseftermiddagen. Han har sedan i torsdags ersatt den tidigare styrelsen i Boultbee (Stockholm) Holding AB och är den enda styrelseledamoten.

– Det egna kapitalet är nu återställt genom den nya lösningen. Det finns nu tillräckligt kapitalstyrka för att driva vidare och utveckla köpcentrumen, säger Lars Söderqvist till Fastighetsvärlden och tillägger att den nya finansiella lösningen innehåller medel som fungerar för långsiktig investerarhorisont.

Söderqvist ville vid pressträffen inte berätta vilka banker utöver Royal Bank of Scotland som finns med i bankkonsortiet, om det är samma som tidigare eller om det tillkommit nya aktörer. Den finansiella strukturen hamnade under rejäl ekonomisk press när Lehman Brothers gick i konkurs.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har bankkonsortiet under en längre tid försökt sälja de tio köpcentrum som ingår i Centrumkompaniet och som nu berörs.

– Det försäljningsarbetet påverkas inte av den nya ägarkonstellationen, säger Söderqvist och tillägger att det som nu sker inte på något sätt är en ”tvångsförvaltning”.

Bröderna Steve och Clive Boultbee har ställt sina aktier till förfogande och har därmed inget inflytande över bolaget. Rent formellt är dock bröderna kvar vid makten eftersom några juridiska spörsmål återstår att lösa, men Söderqvist ser inte det som något problem.

Förvaltningen kommer tillsvidare att skötas av den befintliga fastighetsförvaltaren EFM. Det är ett dotterbolag som ägs av bröderna Boultbee.

– Jag räknar med att inom två till tre veckor träffa samtliga hyresgäster vid olika möten. Det finns kritik mot EFM och det måste jag beakta inför mina kommande beslut. Det finns ett löpande avtal med EFM, men om man inte lever upp till villkoren så gäller inte avtalet längre. Jag kommer att lyssna på hyresgästerna och höras deras åsikt om EFM och därefter bestämmer jag mig. Men jag kan redan nu säga att jag inte är någon snäll person, säger Söderqvist och konstaterar att bröderna Boultbee inte kommer att han något med förvaltningen att göra och att personal från EFM inte kommer att få medverka vid mötena..

Lars Söderqvist är partner vid advokatfirman Hökerberg & Söderqvist. Han har arbetet med finansiella frågor sedan 1985 och arbetar mycket med obeståndsfrågor som konkursförvaltare och rekonstruktör. Söderqvist räknar med att inom kort såväl anställa personer för att arbeta med Centrumkompaniet (som numera heter Nya Galleriabolaget) och att anlita konsulter.

– Jag skulle bli förvånad om handlarna inte uppskattar förändringen. Den kultur som tidigare funnits måste bytas ut.

Boultbees jätteförvärv av Centrumkompaniet, innehållandes tio köpcentrum, från Stockholms stad för 10,4 miljarder stod klart den 9 maj 2007. Fastighetsvärlden hade redan tidigare avslöjat vem som var köpare, men priset väckte stor uppmärksamhet och politikerna och tjänstemännen i Stockholms stadshus jublade. Köpeskillingen var flera miljarder över den summa de vågat hoppas på ursprungligen. Flera andra investerar var dock ganska nära och enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det norska KLP samt de båda holländska bolagen ING och Eurocommercial som var med och lämnade bud i den andra och slutliga budrundan.

I säljdirektiven sökte Stockholms stad en långsiktig ägare. Att Boultbee i Norden sålt för sju miljarder de senaste åren hade ingen berättat förrän Fastighetsvärlden gjorde det. Steve Boultbee Brook har aldrig gjort någon hemlighet av affärsidén:

– Utnyttja vågens kraft och stanna aldrig kvar vid en strand med lugnt vatten. Det gäller att hoppas från våg till våg, sade Steve Boultbee Brooks i en lång exklusiv intervju med Fastighetsvärlden som ägde rum på företagets huvudkontor i London, som finns på en pråm i Themsen, i samband med förvärvet.

Centrumkompaniet är det sista fastighetsbestånd i Sverige som förknippas med de båda brittiska bröderna Steve och Clive Boultbee Brooks. Bolaget Boultbee har sedan drygt ett år avyttrat resterade köpcentrum. I december såldes Galleria Gränden i Linköping till Lundbergs för 371 miljoner vilket var en förlustaffär. Därefter tvingades Boultbee sätta Centra i Västerås, vilken senare köptes av Niam för 187 miljoner. I juni ifjol köpte Diligentia galleriorna i Uppsala, Norrköping och Skövde för 1.440 miljoner kronor och för några veckor sedan köpte Carlyle de båda återstående köpcentrumen, båda i Västerås, för en köpeskilling som Fastighetsvärlden bedömt till 850 miljoner kronor.

I centrumkompaniet ingår tio köpcentrum i Stockholm där där fyra står för merparten av värdet. Av dessa är Skärholmen Centrum den allra största och de övriga tre ligger inom tullarna och är Ringen (Skanstull, Södermalm), Västermalmsgallerian (Fridhemsplan, Kungsholmen) och Fältöversten (Karlsplan, Östermalm). Övriga köpcentrum som ingår i portföljen är Högdalen, Rinkeby, Tensta, Älvsjö, Hässelby gård och Bredäng.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan