Bröderna Boultbee borta och EFM varnas

Annons

Bröderna Boultbee har nu ingen som helst makt över de tio köpcentrum i Stockholm som de förvärvade försommaren 2007. Makten ligger nu helt hos det bankkonsortium som leds av Royal Bank of Scotland. Det meddelade advokaten Lars Söderqvist  under måndagseftermiddagen. Han har sedan i torsdags ersatt den tidigare styrelsen i Boultbee (Stockholm) Holding AB och är den enda styrelseledamoten.

– Det egna kapitalet är nu återställt genom den nya lösningen. Det finns nu tillräckligt kapitalstyrka för att driva vidare och utveckla köpcentrumen, säger Lars Söderqvist till Fastighetsvärlden och tillägger att den nya finansiella lösningen innehåller medel som fungerar för långsiktig investerarhorisont.

Söderqvist ville vid pressträffen inte berätta vilka banker utöver Royal Bank of Scotland som finns med i bankkonsortiet, om det är samma som tidigare eller om det tillkommit nya aktörer. Den finansiella strukturen hamnade under rejäl ekonomisk press när Lehman Brothers gick i konkurs.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har bankkonsortiet under en längre tid försökt sälja de tio köpcentrum som ingår i Centrumkompaniet och som nu berörs.

– Det försäljningsarbetet påverkas inte av den nya ägarkonstellationen, säger Söderqvist och tillägger att det som nu sker inte på något sätt är en ”tvångsförvaltning”.

Bröderna Steve och Clive Boultbee har ställt sina aktier till förfogande och har därmed inget inflytande över bolaget. Rent formellt är dock bröderna kvar vid makten eftersom några juridiska spörsmål återstår att lösa, men Söderqvist ser inte det som något problem.

Förvaltningen kommer tillsvidare att skötas av den befintliga fastighetsförvaltaren EFM. Det är ett dotterbolag som ägs av bröderna Boultbee.

– Jag räknar med att inom två till tre veckor träffa samtliga hyresgäster vid olika möten. Det finns kritik mot EFM och det måste jag beakta inför mina kommande beslut. Det finns ett löpande avtal med EFM, men om man inte lever upp till villkoren så gäller inte avtalet längre. Jag kommer att lyssna på hyresgästerna och höras deras åsikt om EFM och därefter bestämmer jag mig. Men jag kan redan nu säga att jag inte är någon snäll person, säger Söderqvist och konstaterar att bröderna Boultbee inte kommer att han något med förvaltningen att göra och att personal från EFM inte kommer att få medverka vid mötena..

Lars Söderqvist är partner vid advokatfirman Hökerberg & Söderqvist. Han har arbetet med finansiella frågor sedan 1985 och arbetar mycket med obeståndsfrågor som konkursförvaltare och rekonstruktör. Söderqvist räknar med att inom kort såväl anställa personer för att arbeta med Centrumkompaniet (som numera heter Nya Galleriabolaget) och att anlita konsulter.

– Jag skulle bli förvånad om handlarna inte uppskattar förändringen. Den kultur som tidigare funnits måste bytas ut.

Boultbees jätteförvärv av Centrumkompaniet, innehållandes tio köpcentrum, från Stockholms stad för 10,4 miljarder stod klart den 9 maj 2007. Fastighetsvärlden hade redan tidigare avslöjat vem som var köpare, men priset väckte stor uppmärksamhet och politikerna och tjänstemännen i Stockholms stadshus jublade. Köpeskillingen var flera miljarder över den summa de vågat hoppas på ursprungligen. Flera andra investerar var dock ganska nära och enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det norska KLP samt de båda holländska bolagen ING och Eurocommercial som var med och lämnade bud i den andra och slutliga budrundan.

I säljdirektiven sökte Stockholms stad en långsiktig ägare. Att Boultbee i Norden sålt för sju miljarder de senaste åren hade ingen berättat förrän Fastighetsvärlden gjorde det. Steve Boultbee Brook har aldrig gjort någon hemlighet av affärsidén:

– Utnyttja vågens kraft och stanna aldrig kvar vid en strand med lugnt vatten. Det gäller att hoppas från våg till våg, sade Steve Boultbee Brooks i en lång exklusiv intervju med Fastighetsvärlden som ägde rum på företagets huvudkontor i London, som finns på en pråm i Themsen, i samband med förvärvet.

Centrumkompaniet är det sista fastighetsbestånd i Sverige som förknippas med de båda brittiska bröderna Steve och Clive Boultbee Brooks. Bolaget Boultbee har sedan drygt ett år avyttrat resterade köpcentrum. I december såldes Galleria Gränden i Linköping till Lundbergs för 371 miljoner vilket var en förlustaffär. Därefter tvingades Boultbee sätta Centra i Västerås, vilken senare köptes av Niam för 187 miljoner. I juni ifjol köpte Diligentia galleriorna i Uppsala, Norrköping och Skövde för 1.440 miljoner kronor och för några veckor sedan köpte Carlyle de båda återstående köpcentrumen, båda i Västerås, för en köpeskilling som Fastighetsvärlden bedömt till 850 miljoner kronor.

I centrumkompaniet ingår tio köpcentrum i Stockholm där där fyra står för merparten av värdet. Av dessa är Skärholmen Centrum den allra största och de övriga tre ligger inom tullarna och är Ringen (Skanstull, Södermalm), Västermalmsgallerian (Fridhemsplan, Kungsholmen) och Fältöversten (Karlsplan, Östermalm). Övriga köpcentrum som ingår i portföljen är Högdalen, Rinkeby, Tensta, Älvsjö, Hässelby gård och Bredäng.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en stor enhet inom coworking lägger ner

Förhyrning på 4.000 kvm inom tullarna i Stockholm. Samma fastighetsägare drabbas igen – totalt 20.000 kvm.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Tillbaka till förstasidan