Bröderna Boultbee borta och EFM varnas

Bröderna Boultbee har nu ingen som helst makt över de tio köpcentrum i Stockholm som de förvärvade försommaren 2007. Makten ligger nu helt hos det bankkonsortium som leds av Royal Bank of Scotland. Det meddelade advokaten Lars Söderqvist  under måndagseftermiddagen. Han har sedan i torsdags ersatt den tidigare styrelsen i Boultbee (Stockholm) Holding AB och är den enda styrelseledamoten.

– Det egna kapitalet är nu återställt genom den nya lösningen. Det finns nu tillräckligt kapitalstyrka för att driva vidare och utveckla köpcentrumen, säger Lars Söderqvist till Fastighetsvärlden och tillägger att den nya finansiella lösningen innehåller medel som fungerar för långsiktig investerarhorisont.

Söderqvist ville vid pressträffen inte berätta vilka banker utöver Royal Bank of Scotland som finns med i bankkonsortiet, om det är samma som tidigare eller om det tillkommit nya aktörer. Den finansiella strukturen hamnade under rejäl ekonomisk press när Lehman Brothers gick i konkurs.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har bankkonsortiet under en längre tid försökt sälja de tio köpcentrum som ingår i Centrumkompaniet och som nu berörs.

– Det försäljningsarbetet påverkas inte av den nya ägarkonstellationen, säger Söderqvist och tillägger att det som nu sker inte på något sätt är en ”tvångsförvaltning”.

Bröderna Steve och Clive Boultbee har ställt sina aktier till förfogande och har därmed inget inflytande över bolaget. Rent formellt är dock bröderna kvar vid makten eftersom några juridiska spörsmål återstår att lösa, men Söderqvist ser inte det som något problem.

Förvaltningen kommer tillsvidare att skötas av den befintliga fastighetsförvaltaren EFM. Det är ett dotterbolag som ägs av bröderna Boultbee.

– Jag räknar med att inom två till tre veckor träffa samtliga hyresgäster vid olika möten. Det finns kritik mot EFM och det måste jag beakta inför mina kommande beslut. Det finns ett löpande avtal med EFM, men om man inte lever upp till villkoren så gäller inte avtalet längre. Jag kommer att lyssna på hyresgästerna och höras deras åsikt om EFM och därefter bestämmer jag mig. Men jag kan redan nu säga att jag inte är någon snäll person, säger Söderqvist och konstaterar att bröderna Boultbee inte kommer att han något med förvaltningen att göra och att personal från EFM inte kommer att få medverka vid mötena..

Lars Söderqvist är partner vid advokatfirman Hökerberg & Söderqvist. Han har arbetet med finansiella frågor sedan 1985 och arbetar mycket med obeståndsfrågor som konkursförvaltare och rekonstruktör. Söderqvist räknar med att inom kort såväl anställa personer för att arbeta med Centrumkompaniet (som numera heter Nya Galleriabolaget) och att anlita konsulter.

– Jag skulle bli förvånad om handlarna inte uppskattar förändringen. Den kultur som tidigare funnits måste bytas ut.

Boultbees jätteförvärv av Centrumkompaniet, innehållandes tio köpcentrum, från Stockholms stad för 10,4 miljarder stod klart den 9 maj 2007. Fastighetsvärlden hade redan tidigare avslöjat vem som var köpare, men priset väckte stor uppmärksamhet och politikerna och tjänstemännen i Stockholms stadshus jublade. Köpeskillingen var flera miljarder över den summa de vågat hoppas på ursprungligen. Flera andra investerar var dock ganska nära och enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det norska KLP samt de båda holländska bolagen ING och Eurocommercial som var med och lämnade bud i den andra och slutliga budrundan.

I säljdirektiven sökte Stockholms stad en långsiktig ägare. Att Boultbee i Norden sålt för sju miljarder de senaste åren hade ingen berättat förrän Fastighetsvärlden gjorde det. Steve Boultbee Brook har aldrig gjort någon hemlighet av affärsidén:

– Utnyttja vågens kraft och stanna aldrig kvar vid en strand med lugnt vatten. Det gäller att hoppas från våg till våg, sade Steve Boultbee Brooks i en lång exklusiv intervju med Fastighetsvärlden som ägde rum på företagets huvudkontor i London, som finns på en pråm i Themsen, i samband med förvärvet.

Centrumkompaniet är det sista fastighetsbestånd i Sverige som förknippas med de båda brittiska bröderna Steve och Clive Boultbee Brooks. Bolaget Boultbee har sedan drygt ett år avyttrat resterade köpcentrum. I december såldes Galleria Gränden i Linköping till Lundbergs för 371 miljoner vilket var en förlustaffär. Därefter tvingades Boultbee sätta Centra i Västerås, vilken senare köptes av Niam för 187 miljoner. I juni ifjol köpte Diligentia galleriorna i Uppsala, Norrköping och Skövde för 1.440 miljoner kronor och för några veckor sedan köpte Carlyle de båda återstående köpcentrumen, båda i Västerås, för en köpeskilling som Fastighetsvärlden bedömt till 850 miljoner kronor.

I centrumkompaniet ingår tio köpcentrum i Stockholm där där fyra står för merparten av värdet. Av dessa är Skärholmen Centrum den allra största och de övriga tre ligger inom tullarna och är Ringen (Skanstull, Södermalm), Västermalmsgallerian (Fridhemsplan, Kungsholmen) och Fältöversten (Karlsplan, Östermalm). Övriga köpcentrum som ingår i portföljen är Högdalen, Rinkeby, Tensta, Älvsjö, Hässelby gård och Bredäng.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan