Genesta köper 101.000 kvm logistik i Västerås från Ica

Genesta har köpt en logistikfastighet på 101.000 kvm i Västerås, genom en off-market-transaktion med Ica Fastigheter. Fastigheten huserar Ica:s centrallager och i samband med köpet har Ica Fastigheter tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Genesta. Priset är 1,2–1,4 miljarder kronor, enligt FV:s bedömning.

Annons

Ica förvärvade fastigheten från Saltängen Property Invest för tre år sedan, i en affär där säljaren var pressad av att hyresavtalet med Ica endast hade tre år kvar av löptiden. Den tappade 25 procent i värde jämfört med värderingen innan försäljningen och såldes då för cirka 1,1 miljarder före avdrag för latent skatt.

Roschier och Svalner var Genestas rådgivare i den nya transaktionen. Colliers och Bright Advokat har varit rådgivare till Ica Fastigheter.

Det här är Genestas sjunde förvärv inom logistiksektorn de senaste två åren, och Genestas logistikportfölj omfattar nu mer än 300.000 kvadratmeter.

– Detta är ett betydande tillskott till vår växande logistikportfölj och i perfekt linje med vår investeringsstrategi. Vi ser nu fram emot att samarbeta med Ica som vår hyresgäst, säger David Neil, vd för Genesta.

Fastigheten Saltängen 1 på Hacksta i Västerås, ligger ungefär en timme väster om Stockholm och mitt i Ica:s distributionsnät.

−Vi är glada över försäljningen och att teckna ett långt hyresavtal, och ser fram emot ett gott samarbete med Genesta. Genom affären frigörs kapital för att minska Ica Gruppens nettoskuld, säger Mattias Lundgren, tf vd Ica Fastigheter.

Nettoeffekten av transaktionen på koncernens kassaflöde uppgår till cirka 1,2 mdr i fjärde kvartalet 2023. Koncernens nettoskuld (exklusive Ica Banken och IFRS 16 leasingskulder) bedöms samtidigt minska med 1,2 mdr. Inklusive IFRS leasingskulder minskar nettoskulden med 0,4 mdr, uppger Ica Fastigheter i ett pressmeddelande.

Under Genestas ägande ska fastighetens ESG-profil stärkas med fokus på ökad energieffektivitet och minskat koldioxidutsläpp. Bland annat planeras en installation av solpaneler för att generera förnybar energi på plats. Ambitionen är att gå från ”Very Good” till ”Excellent” i BREEAM In-Use-certifieringen och uppgradera energiprestandan (EPC) från C till B.

– Genom att förbättra ESG-prestandan på våra fastigheter, minimerar vi den övergripande klimatpåverkan av våra investeringsfonder. Samtidigt hjälper vi våra hyresgäster att uppnå sina egna hållbarhetsmål, säger David Neil.

Genesta kommer att fortsätta leta efter investeringsmöjligheter i etablerade och starka lägen i Norden med fokus på bostäder, handel, kontor och logistiksektorn.

Fastigheten Saltängen 1 i Västerås.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan