Genesta köper 101.000 kvm logistik i Västerås från Ica

Genesta har köpt en logistikfastighet på 101.000 kvm i Västerås, genom en off-market-transaktion med Ica Fastigheter. Fastigheten huserar Ica:s centrallager och i samband med köpet har Ica Fastigheter tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Genesta. Priset är 1,2–1,4 miljarder kronor, enligt FV:s bedömning.

Annons

Ica förvärvade fastigheten från Saltängen Property Invest för tre år sedan, i en affär där säljaren var pressad av att hyresavtalet med Ica endast hade tre år kvar av löptiden. Den tappade 25 procent i värde jämfört med värderingen innan försäljningen och såldes då för cirka 1,1 miljarder före avdrag för latent skatt.

Roschier och Svalner var Genestas rådgivare i den nya transaktionen. Colliers och Bright Advokat har varit rådgivare till Ica Fastigheter.

Det här är Genestas sjunde förvärv inom logistiksektorn de senaste två åren, och Genestas logistikportfölj omfattar nu mer än 300.000 kvadratmeter.

– Detta är ett betydande tillskott till vår växande logistikportfölj och i perfekt linje med vår investeringsstrategi. Vi ser nu fram emot att samarbeta med Ica som vår hyresgäst, säger David Neil, vd för Genesta.

Fastigheten Saltängen 1 på Hacksta i Västerås, ligger ungefär en timme väster om Stockholm och mitt i Ica:s distributionsnät.

−Vi är glada över försäljningen och att teckna ett långt hyresavtal, och ser fram emot ett gott samarbete med Genesta. Genom affären frigörs kapital för att minska Ica Gruppens nettoskuld, säger Mattias Lundgren, tf vd Ica Fastigheter.

Nettoeffekten av transaktionen på koncernens kassaflöde uppgår till cirka 1,2 mdr i fjärde kvartalet 2023. Koncernens nettoskuld (exklusive Ica Banken och IFRS 16 leasingskulder) bedöms samtidigt minska med 1,2 mdr. Inklusive IFRS leasingskulder minskar nettoskulden med 0,4 mdr, uppger Ica Fastigheter i ett pressmeddelande.

Under Genestas ägande ska fastighetens ESG-profil stärkas med fokus på ökad energieffektivitet och minskat koldioxidutsläpp. Bland annat planeras en installation av solpaneler för att generera förnybar energi på plats. Ambitionen är att gå från ”Very Good” till ”Excellent” i BREEAM In-Use-certifieringen och uppgradera energiprestandan (EPC) från C till B.

– Genom att förbättra ESG-prestandan på våra fastigheter, minimerar vi den övergripande klimatpåverkan av våra investeringsfonder. Samtidigt hjälper vi våra hyresgäster att uppnå sina egna hållbarhetsmål, säger David Neil.

Genesta kommer att fortsätta leta efter investeringsmöjligheter i etablerade och starka lägen i Norden med fokus på bostäder, handel, kontor och logistiksektorn.

Fastigheten Saltängen 1 i Västerås.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan