Experterna om Amazons etablering

Vad innebär det att världens största företag lanseras i Sverige? Möjligheter eller hot? FV summerar vad ett antal experter tror.

Annons

Johan Anselmsson, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet:

Det blir en utmaning för befintliga aktörerna i Sverige. Det kan verkligen skaka om detaljhandeln. Med tanke på hur corona har ökat tillväxten online så är det här bland det mest spännande som kan hända. Jag tror svenskarna i stort sätt kommer köpa samma saker som Amazon säljer internationellt. En bra profetia är att kolla på hur det ser ut i Tyskland, säger Anselmsson till Aftonbladet.

Karolin Forsling, stadsutvecklingsexpert som under hösten tillträder vid Alecta:

– Klart intressant aktör med muskler att skaka om marknaden. Tror de bland annat skulle kunna ge oss en behövlig skjuts gällande logistik och snabba leveranser för e-handeln där vi inte varit i topp i ärlighetens namn. Sedan tycker jag vi ska ha i minne att utländskt automatiskt inte blir en självklar succé i Sverige, det kommer att krävas en del jobb även för dem. Gällande den Svensk fysisk handels påverkan hade den sina utmaningar redan före corona och än mer under corona – och att amazon kommer gör bara frågan än mer aktuell, vad är fysisk handel i framtiden? Och hur kan den bli ett stark komplement till e-handeln och ge kunderna mer än ”ett klick”? Jag tror att det alltid  kommer att finnas ett behov av fysiska butiker, vilket även flera e-handlare upptäckt. Folk vill uppleva både produkter och varumärken IRL. Branschen genomgår en transformation precis som många andra branscher  som är kan upplevas jobbig men jag har tilltro till att vi kommer se fysiska butiker redo att möta konsumenten i ny tappning framöver och Amazon kommer oavsett möjlighet eller hot vara en gamechanger som ger oss en skjuts framåt det är upp till oss vad vi väljer att göra av det, säger Forsling till Fastighetsvärlden.

Sten Selin, styrelseordförande för E-handelsstaden Borås:

– Man ska nog vara orolig inför den här etableringen, speciellt inom vissa produktsegment som elektronik, kontorsmaterial och prylar. Amazon är en prispressare och har många innovativa lösningar som kan vara ett hot, säger Selin till Borås Tidning.

Anders Parment, som forskar om framtidens handel vid Stockholms universitet:

– Jag tror inte det blir så dramatiskt som många tror. Så fort de gör något blir många oroliga och rädda. Men vi har en välfungerande e-handel i Sverige och Amazon har inte alltid lyckats bra utomlands. Dessutom har de fått kritik för sitt hållbarhetstänk och för de anställdas villkor, säger han till Aftonbladet.

Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord:

– Under coronakrisen har vi sett att e-handeln tagit ett skutt uppåt, och med Amazons svenska inträde på marknaden tror jag att e-handeln kommer få ytterligare en skjuts, säger han till Göteborgs-Posten.

Investeraren och e-handelsprofilen Sïmon Saneback:

– Med risk för att låta som en domedagsprofet, vågar jag påstå att retailindustrin aldrig kommer att bli sig lik igen. Frågan är hur lång tid det kommer att ta tills vi når den kritiska brytpunkten, säger Sïmon Saneback till EHandel.

Emma Hernell, vice vd på HUI Research:

– De behöver göra en analys på vad man ska göra med sitt sortiment, sina priser och bestämma sig för hur man ska förhålla sig till Amazon. Det är ju både en konkurrent och en plattform som kan skapa möjligheter för många, säger Hernell till DN.

Urban Lindstedt, som driver podden Ehandelstrender:

– Jag tror inte att vi kommer att märka så stor skillnad det första året efter lanseringen. Men på några års sikt, när Amazon trimmat in sin svenska logistik och många svenska företag etablerat sig på plattformen, då kommer Amazon att pressa marginalerna för svensk detaljhandel. Jag tror framför allt att det är detaljhandlare som inte satsar på sin egen e-handel som kommer att ta stryk, säger Lindstedt till EHandel.

Nicklas Storåkers, vd vid Pricerunner:

– De kommer inte svepa in och bli störst. Jag tror de tar en marknadsandel på 1-10 procent de första tre åren, säger han till DI.

Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag:

– Vad branschen är rädd för är att Amazon ska försöka sänka priserna på ett dramatiskt sätt för att ta marknadsandelar. Företaget har inget superbra rykte som arbetsgivare. För att bli en del av ekosystemet i den svenska bokbranschen behövs också strategier kring hållbar utveckling när det gäller till exempel logistik och distribution, säger Sandström till DN.

Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen:

– Vi har två starka aktörer i Adlibris och Bokus som båda har ett brett utbud, bra kundservice och snabba leveranser. Så där tillför inte Amazon något nytt, säger hon till DN.

Per Ljungberg, vd vid Svensk Digital Handel:

– Vi är positiva till Amazons etablering och är övertygade om att den ökade konkurrens leder till en ännu starka tillväxt för e-handeln i Sverige. Samtidigt sätter det ännu större press på våra svenska politiker att driva på inom EU för en ny lagstiftning för plattformsansvar. Vi räds inte konkurrens men vill att den ska ske på lika villkor. Som handlare måste du även ta ställning till om du ska se Amazon som ett hot eller möjlighet. Amazon kan öppna upp nya möjligheter för framgångsrika svenska e-handlare att snabbare nå utanför sveriges gränser”, skriver Ljungberg i ett pressmeddelande.

Fler Nyheter från förstasidan

Stiftelsen 1, Vasaparken, Stockholm

Stockholm får ett stadshotell – på Söder

Historisk byggnad får liv igen.

Känt väskvarumärke öppnar i cityläge

Öppnar sin fjärde butik i Stockholm.

Så blir ledningen vid nya Besqab/Aros

Läs om vilka som ingår i ledningsgruppen vid samgåendet och vilka som inte gör det.

Kilenkrysset förlorar mot kommun i hovrätten

Långdragen tvist om mark avgjord – kan komma att överklagas.

Bilder: Storsatsning öppnar – oskadat av tragisk brand

Upplevelsecentret på över 20.000 kvm redo att slå upp portarna.

Kamp om innerstaden när befolkningen blir äldre

Antal över 85 år dubblas till 2040. Men alla får inte plats.

Trafikverket köper för 200 mkr

Fastighet i södra Stockholm förvärvas.

Försäljning i Nacka ger Fastator möjlighet att amortera lån

Genom en försäljning av en utvecklingsfastighet i Nacka kan Fastator lösa lån på 70 miljoner.

Aros Bostad i mål med köpet av Besqab

Läs om det nya bolagets styrelse.

Grönt, smått dopat och snackisen om montern

FV summerar fastighetsmässan Mipim 2024. Den förbjudna bilden Trafikverket inblandat? Rätt tänkt, men fel utfört? Saknaden efter festen.

Finska succén siktar på nytt område i Stockholm

FV berättar om den nya läget i central del av huvudstaden. Är även intresserade av Göteborg och Malmö.

K-Fastigheter gör nyemission om 128 mkr

Sex befintliga aktieägare går in med nytt kapital i bostadsutvecklaren.

Ruby Hotels öppnar första i Sverige – hyr 8.000 kvm

Stor förhyrning inom tullarna i Stockholm.

Får byggrätt om 50.000 kvm i norra Stockholm

Förvärvade stor fastighet hösten 2022. Nu ska den bli ännu större.

Tillbaka till förstasidan