Lennart Sten och Thomas Holm.

En miljard till Svenska Handelsfastigheter och ny vd

Svenska Handelsfastigheter går in i nästa fas i sin resa. För att möjliggöra det tillförs bolaget totalt 1 miljard kronor genom kapitalåtaganden som nuvarande ägare Fjärde AP-fonden och Kåpan Pensioner tillskjutit. I samband med detta föreslås vice vd Thomas Holm att utses till ny vd att efterträda Lennart Sten. Bolaget lyckas även med det unika att få förbättrad rating.

Svenska Handelsfastigheter äger fastigheter för 15,4 miljarder kronor. Av hyresintäkterna kommer 53 procent från dagligvaruhandel. Bolaget grundades sommaren 2015 genom att förvärva fastigheter för 2,7 miljarder kronor. Bolaget har i genomsnitt vuxit 28,4 procent per år (CAGR) under sjuårsperioden.

Kapitalåtagandet skapar förutsättningar för att kunna fortsätta göra förvärv och vidareutveckla bolaget i linje med fastlagd strategi.

I samband med att bolaget går in i nästa fas föreslås Thomas Holm till ny vd. Holm är en av bolagets grundare och har haft rollen som vice vd sedan bolaget bildades 2015.

– Styrelsen bedömer att Thomas är den självklara kandidaten att överta vd-posten. Samtidigt respekterar styrelsen Lennart Stens beslut att lämna sin post som vd och jag vill å styrelsens vägnar tacka honom för den fantastiska insats han har gjort för att skapa bolaget och utveckla det till vad det är i dag, säger Svenska Handelsfastigheters styrelseordförande Arja Taavenikku.

Svenska Handelsfastigheter ägs av Fjärde AP-fonden, Kåpan Pensioner, Länsförsäkringar Liv samt ledningen för Svenska Handelsfastigheter.

Kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating, NCR, höjer utsikterna för Svenska Handelsfastigheter samt bekräftar kreditbetyget BBB-, så kallad investment grade. Höjningen sker efter beskedet om en nyemission om 1 miljard kronor samt minskad osäkerhet kring bolagets ägarförhållanden och ledning. Som en följd av nyemissionen hade skuldsättningsgraden, LTV, varit 46 procent vid årsskiftet proforma, istället för 52 procent, enligt NCR:s beräkningar. Vidare förväntar sig NCR att Svenska Handelsfastigheter kommer att ha en skuldsättningsgrad under 50 procent framöver.

Avgående vd Lennart Sten:

– För mig personligen känns det givet att Thomas ska ta över som vd. Han är en kunnig affärsman med lång erfarenhet av fastighetsbranschen som har varit högst delaktig när vi tillsammans byggt upp det här bolaget till en årsomsättning på över 1 miljard kronor.

SHF:s nya vd Thomas Holm:

– Jag är stolt över det fortsatta förtroende som våra ägare visar bolaget och mig. Vi agerar i ett intressant marknadssegment och jag ser en betydande långsiktig tillväxtpotential. Jag ser fram emot att tillsammans med alla mina duktiga kollegor ta nästa steg i vår fortsatta expansion. Vår bedömning är att det kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter i denna marknad.

Avsikten är att Thomas Holm ska utses och tillträda sin nya roll den 1 april 2023. Som en följd av att bolaget tar nästa kliv i sin utveckling kommer Lennart Sten att stå till bolagets förfogande under en övergångsperiod varefter han lämnar bolaget senare under våren.

Knappt två tredjedelar av utestående lån om cirka 8,3 miljarder kronor var banklån vid årsskiftet.

Lennart Sten var tidigare vd för jätten GE Real Estate Europe, 2011–2014. Dessförinnan hade han olika ledande roller inom GE. Han är utbildad jurist. Lennart Sten är idag styrelseordförande i brittiska CLS och han är även styrelseordförande i KlaraBo. Tidigare har han varit styrelseledamot vid InterIkea, Victoria park och NREP.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan