Budkrig: Trophi lämnar bud på Tre Kronor

Trophi, som ägs av Tredje AP-fonden, lägger bud på hela Tre Kronor. Därmed utmanar man Svenska Handelsfastigheter som tidigare lämnat ett bud. Styrelsen i Tre Kronor rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera det nya budet.

I Tre Kronor ingår cirka 150 fastigheter värderade till cirka 3 miljarder kronor. Systembolaget och Ica är de största hyresgästerna.

Budet är för 160 kronor kontant per aktie. Aktierna i Tre Kronor är noterade på Nasdaq First North Growth Market. JLL har varit rådgivare till Tre Kronor.

– Vi har följt Tre Kronors utveckling under lång tid och vi är imponerade över den portfölj av handelsfastigheter som bolaget och dess ledning har byggt upp. Vi på Trophi delar Tre Kronors syn på långsiktig förvaltning och utveckling samt delar målsättningen att skapa attraktiva handelsplatser, och våra respektive bestånd utgör en operationellt attraktiv kombination. Med detta erbjudande ger vi aktieägarna i Tre Kronor möjligheten att realisera sin investering och rekommendationen från styrelsen i Tre Kronor är ett kvitto på att budet är attraktivt för alla aktieägare i Tre Kronor. Tillsammans med vår ägare Tredje AP-fonden bygger vi en ledande aktör inom handelsfastigheter i Norden, säger Jan Björk, vd Trophi.

Erbjudandet i sammandrag:

  • Trophi erbjuder 160 kronor kontant för varje aktie i Tre Kronor. Erbjudandet innebär att Tre Kronors aktier värderas till cirka 1.645 miljoner kronor.
  • Det erbjudna vederlaget motsvarar en premie om cirka 7,4 procent jämfört med det offentliga uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i Tre Kronor för 148,95 kronor per aktie som Svenska Handelsfastigheter lämnade den 13 april 2021 (151,00 kronor före justering för den vinstutdelning om 2,05 kronor som enligt beslut vid årsstämman i Tre Kronor den 27 april 2021 ska betalas ut i dag den 4 maj 2021),
  • cirka 21,2 procent jämfört med betalkursen om 132,10 kronor under de senaste 30 handelsdagarna före den 13 april 2021 (då SVH lämnade sitt bud).

Länsförsäkringar Fondförvaltning som kontrollerar cirka 7,9 procent av aktierna i Tre Kronor har uttryckt att de avser att acceptera erbjudandet. Även Citifa AB (som ägs av Olof Andersson, Jan Barchan och Mats Cederholm) som kontrollerar cirka 9,6 procent av aktierna i Tre Kronor har uttryckt att de avser att acceptera erbjudandet (förutsatt att Svenska Handelsfastigheter inte matchar erbjudandet). Varken Länsförsäkringar eller Citifa har genom avtal eller på annat sätt förbundit sig att acceptera erbjudandet.

Trophis fullföljande av erbjudandet är villkorat av bland annat att erbjudandet accepteras av aktieägare i sådan utsträckning att Trophi blir ägare till mer än 90 procent av det totala antalet aktier i Tre Kronor.

Styrelsen i Tre Kronor har enhälligt rekommenderat aktieägarna i Tre Kronor att acceptera erbjudandet. Styrelsen har tidigare nobbat budet från Svenska Handelsfastigheter.

Trophi är Nordens största fastighetsägare av dagligvarubutiker och har verksamhet i Sverige och Finland. Trophis fastighetsportfölj hade per den 31 mars 2021 ett fastighetsvärde om cirka 15 miljarder kronor och bestod till cirka 83 procent av dagligvaruhandel med cirka 70 procent exponering mot Sverige.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion hos Svenska Bostäder på Södermalm

Stor avspärrning vid Barnängsgatan.

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Ny käftsmäll för bolagen på börsen

Fem bolag tappat mer än 4 procent.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Bilder: Så blir centrala Sundbyberg i framtiden

Fyra centrala områden ska utvecklas.

Tillbaka till förstasidan