Lennart Sten och Thomas Holm, vd respektive vice vd vid SHF.

Svenska Handelsfastigheter säljer norska delen i rekordköpet

Svenska Handelsfastigheter avyttrar de norska fastigheter som ingick i förvärvet av Tre Kronor. Köpeskillingen uppgår till strax över en miljard kronor. Köparen är kanadensiska Slate Asset Management.

Det var under försommaren som Svenska Handelsfastigheter van budskapen om Tre Kronor, mot Tophi. I beståndet ingick 150 fastigheter om totalt 218.000 kvm, med Systembolaget och Ica som största hyresgäster. Fastighetvärdet i den affären var cirka 3 miljarder kronor.

I beståndet ingick även 25 detalhandelsfastigheter i Norge. Och det är alltså dessa som SHF nu väljer att avyttra. Och SHF gör det med ett bra ekonomiskt resultat som följd.

Vid årsskiftet ingick 24 norska fastigheter i Tre Kronor. Dessa värderades till cirka 760 miljoner kronor. Därefter han en mindre fastighet om lägre än 10 miljoner kronor förvärvats.

SHF gör alltså, enligt FV:s summering, en vinst på 230 miljoner kronor på det korta innehavet, eller motsvarande 30 procent.

Under tiden som budkampen pågick förhandlade Tre Kronor om förvärv av ytterligare tio fastigheter i Norge. De processerna avbröt SHF.

Försäljningen av bolaget 3KR Norwegian Retail till Slate Asset Management kommer göra det möjligt för Svenska Handelsfastigheter att fokusera på sin existerande portfölj i Sverige och fortsätta sina satsningar på att utveckla och miljöanpassa den.

– Vi är mycket glada över att ha ingått avtal med vår partner Slate Asset Management avseende 3KR Norwegian Retail. Slate Asset Managements aktiva fokus på hyresgästen samt långsiktiga syn på ägande stämmer väl överens med vår syn på vad hyresgästerna kräver i framtiden. Försäljningen kommer möjliggöra för oss att fokusera på att utveckla och miljöanpassa Svenska Handelsfastigheters befintliga fastigheter i Sverige, vilket är i linje med vår strategi, säger Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Brady Welsh, grundare och partner av Slate Asset Management:

– Vi är glada över att kunna utöka vår närvaro i Europa genom detta förvärv. Vår praktiska approach till förvaltningen fokuserar på att skapa värde genom fastighetsmoderniseringar, hållbarhetsförbättringar och stark leasing. Vi ser betydande möjligheter att tillämpa vår strategi med denna portfölj i Norge till förmån för våra hyresgäster och våra partners.

Advokatfirmaet Selmer AS, Akershus Eiendom AS samt Deloitte är Svenska Handelsfastigheters rådgivare i processen hänförlig till försäljningen.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Tillbaka till förstasidan