Lennart Sten och Thomas Holm, vd respektive vice vd vid SHF.

Svenska Handelsfastigheter säljer norska delen i rekordköpet

Svenska Handelsfastigheter avyttrar de norska fastigheter som ingick i förvärvet av Tre Kronor. Köpeskillingen uppgår till strax över en miljard kronor. Köparen är kanadensiska Slate Asset Management.

Annons

Det var under försommaren som Svenska Handelsfastigheter van budskapen om Tre Kronor, mot Tophi. I beståndet ingick 150 fastigheter om totalt 218.000 kvm, med Systembolaget och Ica som största hyresgäster. Fastighetvärdet i den affären var cirka 3 miljarder kronor.

I beståndet ingick även 25 detalhandelsfastigheter i Norge. Och det är alltså dessa som SHF nu väljer att avyttra. Och SHF gör det med ett bra ekonomiskt resultat som följd.

Vid årsskiftet ingick 24 norska fastigheter i Tre Kronor. Dessa värderades till cirka 760 miljoner kronor. Därefter han en mindre fastighet om lägre än 10 miljoner kronor förvärvats.

SHF gör alltså, enligt FV:s summering, en vinst på 230 miljoner kronor på det korta innehavet, eller motsvarande 30 procent.

Under tiden som budkampen pågick förhandlade Tre Kronor om förvärv av ytterligare tio fastigheter i Norge. De processerna avbröt SHF.

Försäljningen av bolaget 3KR Norwegian Retail till Slate Asset Management kommer göra det möjligt för Svenska Handelsfastigheter att fokusera på sin existerande portfölj i Sverige och fortsätta sina satsningar på att utveckla och miljöanpassa den.

– Vi är mycket glada över att ha ingått avtal med vår partner Slate Asset Management avseende 3KR Norwegian Retail. Slate Asset Managements aktiva fokus på hyresgästen samt långsiktiga syn på ägande stämmer väl överens med vår syn på vad hyresgästerna kräver i framtiden. Försäljningen kommer möjliggöra för oss att fokusera på att utveckla och miljöanpassa Svenska Handelsfastigheters befintliga fastigheter i Sverige, vilket är i linje med vår strategi, säger Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Brady Welsh, grundare och partner av Slate Asset Management:

– Vi är glada över att kunna utöka vår närvaro i Europa genom detta förvärv. Vår praktiska approach till förvaltningen fokuserar på att skapa värde genom fastighetsmoderniseringar, hållbarhetsförbättringar och stark leasing. Vi ser betydande möjligheter att tillämpa vår strategi med denna portfölj i Norge till förmån för våra hyresgäster och våra partners.

Advokatfirmaet Selmer AS, Akershus Eiendom AS samt Deloitte är Svenska Handelsfastigheters rådgivare i processen hänförlig till försäljningen.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan