C&W får stor utmaning att fylla Bankhus 90

Det snart tomställda Bankhus 90 ska fyllas upp efter SEB. Cushman & Wakefield har fått uthyrningsuppdraget om 50.000 kvm lokaler som nu når marknaden.

Vid kommande halvårsskifte flyttar SEB ut ur den stora profilbyggnaden Bankhus 90 i Rissne, i Sundbyberg, för att istället flytta in i den andra SEB-etappen i Arenastaden i Solna.

Fastighetsägaren Nordisk Renting har sedan en längre tid utvärderat olika scenarion för byggnaden för tiden efter SEB. Nu har man gett Cushman & Wakefield uthyrningsuppdraget som omfattar totalt 50.000 kvm lokalarea, varav 40.000 kvm kontor. Fastigheten har samtidigt döpts om till Ursvik Entré.

Byggnaden går enkelt att dela i olika enheter från 5.000 kvm och uppåt. Möjligt tillträde är från första kvartalet 2019. Fastigheten innehåller bland annat en hörsal för 250 personer, restaurang och idrottshall. SEB lämnar dock inte helt utan kommer vara kvar på en förhyrning om 8.000 kvm, för bland annat IT-installationer och även diverse kontorsytor med låg bemanning.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Nordisk Renting övervägt att bygga om den pampiga och bågformade byggnaden för bostadsändamål, men det är inte högaktuellt. Yteffektiviteten anses bli för dålig. Även utökat handelsinnehåll eller logistiksatsningar kan vara intressant för framtiden.

På fastigheten, som heter Stockmakaren 1 och innehåller totalt 76.000 kvm lokaler, finns även byggrätter och dessa försökte Nordisk Renting och Sundbybergs stad använda för att inte bara få storbanken att stanna kvar i Rissne utan även samlokalisera sin sina övriga förhyrningar i Stockholmsområdet (vid Sergels torg och på Södermalm) där.

Polisfacket i Region Stockholm lyfte i våras fram Bankhus 90 som ett potentiellt framtida polishus. Man konstaterade att det därifrån dessutom är nära till flera områden som polisen själv har lyft fram som utsatta, till exempel Tensta/Rinkeby och Rissne/Hallonbergen. Polisen konstaterade även att det finns en McDonalds bredvid Bankhus 90, vilket anses positivt.

Bankhus 90 uppfördes 1989–92 och ligger vid rondellen som knyter ihop Ulvsundaleden och Enköpingsvägen (fd E18). Bromma flygplats ligger ganska nära. Tanken då var att SEB:s huvudkontor skulle flyttas dit, men så blev det aldrig. Även Nordea smed vid tidpunkten planer på att flytta till Rissne.

RBS Nordisk Renting köpte Bankhus 90 i februari 2006 från brittiska London & Regional som i sin tur köpt den från Vasakronan 2003 i en paketaffär om totalt 1,87 miljarder kronor. Vasakronan förvärvade fastigheten från SEB i april 1998 när bolaget förvärvade 44 av bankens rörelsefastigheter för totalt 4,247 miljarder kronor.

SEB flyttade vid halvårsskiftet 2017 ut från Vasakronans lokaler vid Sergels torg och från AMF Fastigheters lokaler vid Södra station. Utflytten från Nordisk Rentings fastighet i Rissne är sista steget i samlokaliseringen i Arenastaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Skanskas nästa spektakulära 08-projekt

20.000 kvm kontor. 11 våningsplan. Se visionsbilder!

Stänger sin ”lila” satsning på flaggskeppsenhet i CBD

Fastighetsägaren öppnar för butik. Ett stenkast från Stureplan.

Hyr ut i bottenplan på kungligt projekt

Ska öppna upp slutet kvarter.

Fabege öser på i Flemingsberg – köper 35.000 kvm

Byggrätt som kompletterar tidigare förvärv.

Succéköpet – snabbt hyrt ut 5.400 kvm inom tullarna

Köpte fastighet i kanonläge – som ändå länge haft vakanser.

Köper projekt som omvandlats till hyresrätter

Köparen, som tidigare gjort flera förvärv i innerstaden, berättar för FV.

Så mycket återstår att hyra ut i rekordhöga skrapan

Sveriges och Nordens högsta kontorshus om 36 våningar. FV går igenom Skanskas uthyrningar.

Hon lämnar Stenvalvet – får ny roll på Rikshem

Tar plats i ledningsgruppen.

SBB:s iskalla projekt – kan bygga i norr

Idrottsklubb driver projekt mot kommunen.

Hon blir ny Sverigechef hos Newsec

”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren och ha marknadens nöjdaste kunder”.

Överraskande: Säljer 13 fastigheter för 2,1 miljarder

”Stabil lönsamhet och klok tillväxt”. Motiverar affären för FV. Läs om vilka fastigheter som ingår i affären.

Måndagen blev rysardag för fastigheter på börsen

Flera stora fastighetsbolag drogs med i den kraftigt negativa kursutveckling som Stockholmsbörsen hade under måndagen.

Klubbat: De får bygga i "naturbana" centrumet

Ska utveckla lokaler och bostäder i hett område.

Bilder: Så ser Fabeges plan för 67.000 kvm ut

Bolaget hoppas på fortsatt succé.

Tillbaka till förstasidan