C&W får stor utmaning att fylla Bankhus 90

Det snart tomställda Bankhus 90 ska fyllas upp efter SEB. Cushman & Wakefield har fått uthyrningsuppdraget om 50.000 kvm lokaler som nu når marknaden.

Vid kommande halvårsskifte flyttar SEB ut ur den stora profilbyggnaden Bankhus 90 i Rissne, i Sundbyberg, för att istället flytta in i den andra SEB-etappen i Arenastaden i Solna.

Fastighetsägaren Nordisk Renting har sedan en längre tid utvärderat olika scenarion för byggnaden för tiden efter SEB. Nu har man gett Cushman & Wakefield uthyrningsuppdraget som omfattar totalt 50.000 kvm lokalarea, varav 40.000 kvm kontor. Fastigheten har samtidigt döpts om till Ursvik Entré.

Byggnaden går enkelt att dela i olika enheter från 5.000 kvm och uppåt. Möjligt tillträde är från första kvartalet 2019. Fastigheten innehåller bland annat en hörsal för 250 personer, restaurang och idrottshall. SEB lämnar dock inte helt utan kommer vara kvar på en förhyrning om 8.000 kvm, för bland annat IT-installationer och även diverse kontorsytor med låg bemanning.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Nordisk Renting övervägt att bygga om den pampiga och bågformade byggnaden för bostadsändamål, men det är inte högaktuellt. Yteffektiviteten anses bli för dålig. Även utökat handelsinnehåll eller logistiksatsningar kan vara intressant för framtiden.

På fastigheten, som heter Stockmakaren 1 och innehåller totalt 76.000 kvm lokaler, finns även byggrätter och dessa försökte Nordisk Renting och Sundbybergs stad använda för att inte bara få storbanken att stanna kvar i Rissne utan även samlokalisera sin sina övriga förhyrningar i Stockholmsområdet (vid Sergels torg och på Södermalm) där.

Polisfacket i Region Stockholm lyfte i våras fram Bankhus 90 som ett potentiellt framtida polishus. Man konstaterade att det därifrån dessutom är nära till flera områden som polisen själv har lyft fram som utsatta, till exempel Tensta/Rinkeby och Rissne/Hallonbergen. Polisen konstaterade även att det finns en McDonalds bredvid Bankhus 90, vilket anses positivt.

Bankhus 90 uppfördes 1989–92 och ligger vid rondellen som knyter ihop Ulvsundaleden och Enköpingsvägen (fd E18). Bromma flygplats ligger ganska nära. Tanken då var att SEB:s huvudkontor skulle flyttas dit, men så blev det aldrig. Även Nordea smed vid tidpunkten planer på att flytta till Rissne.

RBS Nordisk Renting köpte Bankhus 90 i februari 2006 från brittiska London & Regional som i sin tur köpt den från Vasakronan 2003 i en paketaffär om totalt 1,87 miljarder kronor. Vasakronan förvärvade fastigheten från SEB i april 1998 när bolaget förvärvade 44 av bankens rörelsefastigheter för totalt 4,247 miljarder kronor.

SEB flyttade vid halvårsskiftet 2017 ut från Vasakronans lokaler vid Sergels torg och från AMF Fastigheters lokaler vid Södra station. Utflytten från Nordisk Rentings fastighet i Rissne är sista steget i samlokaliseringen i Arenastaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Grand Hôtel sålt

Priset: ca 3,6 miljarder, motsvarande 125.000 kr/kvm. En av de största styckeaffärerna någonsin.

Genesta miljardköper landmärke från Castellum

Ankarhyresgästen flyttar ut. 66 procent vakant.

Tar plats i Oscars styrelse

Entreprenör tar plats i det omstartade bolagets styrelse.

Esteas snabbväxare köper igen – nått totalt 2,3 miljarder

Fortsätter att bygga bestånd genom ett flertal affärer.

Balder och Skanska satsar vid ny playa i syd

Erik Selin: ”Vi ser stora utvecklingsmöjligheter och vi har fått ett trevligt och professionellt bemötande.”

Catella uppmärksammar märklig finansieringseffekt

Kan både strypa utlåning och innebära räntehöjningar

Skola hyr i tidigare Swedbankhus

Köptes som möjligt bostadsprojekt men fortsätter att locka lokalhyresgäster. Hyr ut inom tullarna i Stockholm.

Anders Lago lämnar HSB – tidigare S-topp kan ersätta

Flera föreningar står bakom en nominering till efterträdare. Valberedningen förestår dock en annan person.

Nyfosa vill busa för miljarder utomlands

Gått ihop med partner. Målet är 7 miljarder inom fem, år. ”Vi har en pipeline med affärer som vi utvärderar”.

JLL rekryterar fyra

Värvar från C&W, Croisette och Savills.

Öppnar flaggskeppsbutik vid Sergels torg

FV berättar om två uthyrningar direkt vid Sergels torg.

Newsec värvar två från Savills

Planerar att fortsätta växa teamet ytterligare under året.

Köper för 300 mkr i Alvik

Nära tunnelbanan. 1,6 miljoner kronor per lägenhet.

SBB i mål med köp för 9 mdr – årets största affär klar

Tagit kontroll över 97 procent. FV berättar om beståndet och att delar kan komma att säljas.

Tillbaka till förstasidan