C&W får stor utmaning att fylla Bankhus 90

Det snart tomställda Bankhus 90 ska fyllas upp efter SEB. Cushman & Wakefield har fått uthyrningsuppdraget om 50.000 kvm lokaler som nu når marknaden.

Annons

Vid kommande halvårsskifte flyttar SEB ut ur den stora profilbyggnaden Bankhus 90 i Rissne, i Sundbyberg, för att istället flytta in i den andra SEB-etappen i Arenastaden i Solna.

Fastighetsägaren Nordisk Renting har sedan en längre tid utvärderat olika scenarion för byggnaden för tiden efter SEB. Nu har man gett Cushman & Wakefield uthyrningsuppdraget som omfattar totalt 50.000 kvm lokalarea, varav 40.000 kvm kontor. Fastigheten har samtidigt döpts om till Ursvik Entré.

Byggnaden går enkelt att dela i olika enheter från 5.000 kvm och uppåt. Möjligt tillträde är från första kvartalet 2019. Fastigheten innehåller bland annat en hörsal för 250 personer, restaurang och idrottshall. SEB lämnar dock inte helt utan kommer vara kvar på en förhyrning om 8.000 kvm, för bland annat IT-installationer och även diverse kontorsytor med låg bemanning.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Nordisk Renting övervägt att bygga om den pampiga och bågformade byggnaden för bostadsändamål, men det är inte högaktuellt. Yteffektiviteten anses bli för dålig. Även utökat handelsinnehåll eller logistiksatsningar kan vara intressant för framtiden.

På fastigheten, som heter Stockmakaren 1 och innehåller totalt 76.000 kvm lokaler, finns även byggrätter och dessa försökte Nordisk Renting och Sundbybergs stad använda för att inte bara få storbanken att stanna kvar i Rissne utan även samlokalisera sin sina övriga förhyrningar i Stockholmsområdet (vid Sergels torg och på Södermalm) där.

Polisfacket i Region Stockholm lyfte i våras fram Bankhus 90 som ett potentiellt framtida polishus. Man konstaterade att det därifrån dessutom är nära till flera områden som polisen själv har lyft fram som utsatta, till exempel Tensta/Rinkeby och Rissne/Hallonbergen. Polisen konstaterade även att det finns en McDonalds bredvid Bankhus 90, vilket anses positivt.

Bankhus 90 uppfördes 1989–92 och ligger vid rondellen som knyter ihop Ulvsundaleden och Enköpingsvägen (fd E18). Bromma flygplats ligger ganska nära. Tanken då var att SEB:s huvudkontor skulle flyttas dit, men så blev det aldrig. Även Nordea smed vid tidpunkten planer på att flytta till Rissne.

RBS Nordisk Renting köpte Bankhus 90 i februari 2006 från brittiska London & Regional som i sin tur köpt den från Vasakronan 2003 i en paketaffär om totalt 1,87 miljarder kronor. Vasakronan förvärvade fastigheten från SEB i april 1998 när bolaget förvärvade 44 av bankens rörelsefastigheter för totalt 4,247 miljarder kronor.

SEB flyttade vid halvårsskiftet 2017 ut från Vasakronans lokaler vid Sergels torg och från AMF Fastigheters lokaler vid Södra station. Utflytten från Nordisk Rentings fastighet i Rissne är sista steget i samlokaliseringen i Arenastaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan