C&W får stor utmaning att fylla Bankhus 90

Det snart tomställda Bankhus 90 ska fyllas upp efter SEB. Cushman & Wakefield har fått uthyrningsuppdraget om 50.000 kvm lokaler som nu når marknaden.

Vid kommande halvårsskifte flyttar SEB ut ur den stora profilbyggnaden Bankhus 90 i Rissne, i Sundbyberg, för att istället flytta in i den andra SEB-etappen i Arenastaden i Solna.

Fastighetsägaren Nordisk Renting har sedan en längre tid utvärderat olika scenarion för byggnaden för tiden efter SEB. Nu har man gett Cushman & Wakefield uthyrningsuppdraget som omfattar totalt 50.000 kvm lokalarea, varav 40.000 kvm kontor. Fastigheten har samtidigt döpts om till Ursvik Entré.

Byggnaden går enkelt att dela i olika enheter från 5.000 kvm och uppåt. Möjligt tillträde är från första kvartalet 2019. Fastigheten innehåller bland annat en hörsal för 250 personer, restaurang och idrottshall. SEB lämnar dock inte helt utan kommer vara kvar på en förhyrning om 8.000 kvm, för bland annat IT-installationer och även diverse kontorsytor med låg bemanning.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Nordisk Renting övervägt att bygga om den pampiga och bågformade byggnaden för bostadsändamål, men det är inte högaktuellt. Yteffektiviteten anses bli för dålig. Även utökat handelsinnehåll eller logistiksatsningar kan vara intressant för framtiden.

På fastigheten, som heter Stockmakaren 1 och innehåller totalt 76.000 kvm lokaler, finns även byggrätter och dessa försökte Nordisk Renting och Sundbybergs stad använda för att inte bara få storbanken att stanna kvar i Rissne utan även samlokalisera sin sina övriga förhyrningar i Stockholmsområdet (vid Sergels torg och på Södermalm) där.

Polisfacket i Region Stockholm lyfte i våras fram Bankhus 90 som ett potentiellt framtida polishus. Man konstaterade att det därifrån dessutom är nära till flera områden som polisen själv har lyft fram som utsatta, till exempel Tensta/Rinkeby och Rissne/Hallonbergen. Polisen konstaterade även att det finns en McDonalds bredvid Bankhus 90, vilket anses positivt.

Bankhus 90 uppfördes 1989–92 och ligger vid rondellen som knyter ihop Ulvsundaleden och Enköpingsvägen (fd E18). Bromma flygplats ligger ganska nära. Tanken då var att SEB:s huvudkontor skulle flyttas dit, men så blev det aldrig. Även Nordea smed vid tidpunkten planer på att flytta till Rissne.

RBS Nordisk Renting köpte Bankhus 90 i februari 2006 från brittiska London & Regional som i sin tur köpt den från Vasakronan 2003 i en paketaffär om totalt 1,87 miljarder kronor. Vasakronan förvärvade fastigheten från SEB i april 1998 när bolaget förvärvade 44 av bankens rörelsefastigheter för totalt 4,247 miljarder kronor.

SEB flyttade vid halvårsskiftet 2017 ut från Vasakronans lokaler vid Sergels torg och från AMF Fastigheters lokaler vid Södra station. Utflytten från Nordisk Rentings fastighet i Rissne är sista steget i samlokaliseringen i Arenastaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

Tillbaka till förstasidan