Marievik. Foto: Johan Tunebjer

Brunnberg & Forshed och BAS ID vann tävling om ”nya” Marievik

Nu står det klart att Brunnberg & Forshed och BAS ID ska vägleda gestaltningen av AMF Fastigheters stadsutvecklingsprojekt Marievik vid Liljeholmskajen i Stockholm.

Annons

AMF Fastigheter äger, efter två köp de senaste åren, samtliga nio kontorsfastigheter i Marievik. De har en total lokalarea om cirka 133.000 kvadratmeter. FV har tidigare berätta att AMF Fastigheters plan är att addera cirka 30.000 kvm lokaler genom bland annat påbyggnation.

Under hösten deltog ett flertal byråer i en skissprocess för koncept- och arkitekturutvecklingen i området och en enig bedömningsgrupp med representanter från bland andra AMF Fastigheter och Stockholms stad har nu valt att gå vidare med ett av teamen.

─ Det ska bli superkul att utveckla gestaltning av Marievik med det här starka, multidisciplinära teamet. De har en god förståelse för platsen, för detaljplanens intention och vår vision. Deras lekfulla förhållningssätt och höga hållbarhetsambitioner är övertygande och tillsammans kommer vi kunna skapa något unikt utifrån områdets postmoderna arkitektur, säger Per Helgesson, Fastighetsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Fortsatt uppdrag för Brunnberg & Forshed och BAS ID innebär att tillsammans med AMF Fastigheter skapa en koncept- och arkitekturmanual för Marievik som ska vara vägvisande för områdets kommande utveckling – en slags ”kokbok” för stadsliv, arkitektur, innehåll och upplevelse. Visionen är att Marievik ska gå från att vara en anonym kontorsstad till en dynamisk plats där välmående, hållbarhet och mötet mellan människor är i fokus. Biltrafiken begränsas och bottenvåningar öppnas upp och skapar plats för bland annat kultur, hälsa, butiker och restauranger.

─ Att utveckla Marievik tillsammans på detta sätt är helt i linje med vad framtidens stadsutveckling behöver i större uträckning: att utgå från befintliga miljöer och bygga vidare på platsens starka identitet. Nyckeln för framgång har varit, och kommer att fortsätta vara, ett starkt multidisciplinärt team och en tät dialog med beställaren, säger Alessandro Lucca som är arkitekt och partner på Brunnberg & Forshed arkitektkontor.

Marie Wollbeck, creative director på BAS ID, fortsätter:

─ Marievik kommer att bli en stadsdel som generöst delar med sig av upplevelser, en stadsdel som är visuellt kontrastrik och minnesvärd. Platsen kommer att involvera människor på helt nya sätt, utgöra ett sammanhang för människor som tillsammans vill söka nya vägar för välmående och hållbarhet. Jag ser verkligen att Marievik har stor potential att bli en sådan plats.

Fyra koncept- och arkitekturteam har deltagit i en parallell workshop – och skissprocess gällande gestaltning, innehåll och upplevelse. Genom processen har AMF Fastigheter fördjupat sina frågeställningar och nya spännande perspektiv har tillförts till arbetet.

Bedömningsgruppen har bestått av representanter från AMF Fastigheter, Stockholms stads stadsarkitekt Torleif Falk och stadsträdgårdsmästare Elisabet Elfström, samt Joakim Kaminsky, Kaminsky Arkitektur, och Mattias Gustafsson, Urbio, i egenskap av externa experter inom arkitektur och landskap.

Per Helgesson, AMF Fastigheter, Marie Wollbeck, BAS ID, Alessandro Lucca, Brunnberg & Forshed och Rebecka Hero AMF Fastigheter.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fyra bolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan