Så här kan det komma att se ut framöver. Illustration: AMF Fastigheter/ Walk the Room

AMF bjuder in arkitektteam för att utveckla Marievik

AMF Fastigheter bjuder in koncept- och arkitektteam att delta i Marieviks utveckling. AMF, som äger alla kommersiella fastigheter efter två förvärv, planerar att utöka den utbytbara ytan med 27.000 kvm lokaler i området.

Per Helgesson vid AMF Fastigheter.
Visa faktaruta

Marievik ligger vid Liljeholmkajen i Stockholm och är ett område som inom en snar framtid kommer att ses som en del av innerstaden, enligt AMF Fastigheters vision. I april tidigare i år godkändes detaljplanen för Marievik och AMF Fastigheter har höga ambitioner för området:

– Vi vill att Marievik ska bli en dynamisk stadsdel full av liv. Här vill vi skapa en plats som attraherar talanger och ger tillgång till nätverk, kunskap, inspiration, kultur och aktiviteter, både på och utanför arbetet, säger Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Exakt hur Marievik kommer att utvecklas är ännu inte klart och nu bjuder AMF Fastigheter in med en intresseanmälan, att delta i en kommande workshop- och skissprocess som syftar till att få fram konceptuella idéer för området. Syftet är också att hitta ett team som genom ett fortsatt uppdrag ska utarbeta en koncept- och arkitekturmanual tillsammans med AMF Fastigheter.

– Parallelluppdraget är ett viktigt steg mot framtidens Marievik. Jag tror och hoppas att det finns ett stort intresse, hos koncept – och arkitektteam, att vara med på resan och vidareutveckla ett område som Marievik, säger Per Helgesson fastighetsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Koncept- och arkitekturmanualen ska säkerställa en sammanhållen idé för området, identifiera övergripande gestaltningsprinciper och ge anvisningar för hur fastigheter och kvarter kan bidra till en helhetsbild, med särskilt fokus på kopplingar, flöden och vistelsemiljöer. Ambitionen är att skapa en cirkulär, identitetsstark och levande stadsdel, som engagerar och skapar tillhörighet för dem som arbetar, bor i eller besöker Marievik.

Koncept – och arkitektteam har fram till den 27 juni att anmäla sitt intresse. Därefter kommer en urvalsgrupp, bestående av representanter från AMF Fastigheter, Stockholms stad och en sakkunnig arkitekt, att välja ut tre till fyra team som bjuds in till att delta i workshop- och skissprocessen. Arbetet pågår i två steg under hösten och utvalt team får i uppdrag att arbeta vidare med koncept- och arkitekturmanualen.

Marievik är en växande stadsdel vid Liljeholmskajen i Stockholm alldeles intill Mälaren och bara ett stenkast från Södermalm. AMF Fastigheter, JM och Klövern ska tillsammans omvandla området till en levande blandstad för boende, arbete, kultur och rekreation. Fram till 2030 väntas framtidens Marievik växa med 27 000 tillkommande kvadratmeter kontor – och verksamhetslokaler, 1100 nya bostäder, allmänna bryggor, parker och gångstråk.

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Tillbaka till förstasidan