Fastigheten Marievik 28 och Fredrik Ronvall.

AMF förvärvar Marievik 28 från tyska DWS för 1,7 mdr

AMF Fastigheter har förvärvat fastigheten Marievik 28 på Liljeholmskajen i Stockholm. Säljer gör tyska DWS. Priset är 1,7 miljarder kronor. Fastigheten innehåller 18.700 kvm lokaler och är fullt uthyrd till The Absolut Company och H&M. Genom köpet ökar AMF Fastigheter sitt bestånd i området till 120.000 kvm.

Köpeskillingen motsvarar 90.100 kr/kvm.

Nordanö har varit DWS säljrådgivare i affären. Newsec, som är DWS lokala partner i Norden, har stöttat det tyska bolaget i försäljningsprocessen.

Marievik 28 är en modern kontorsfastighet omfattande 18.700 kvadratmeter uthyrningsbar area med tillhörande garage (163 platser). Fastigheten ligger vid vattnet med utsikt över Årstaviken och är fullt uthyrd till starka och välrenommerade hyresgäster. Här finns bland annat huvudkontoret för The Absolut Company och H&M som största hyresgäster.

Transaktionen görs till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1.700 miljoner kronor. Säljare är DWS Grundbesitz GmbH på uppdrag av en av bolagets tyska fastighetsfonder och tillträdet skedde den 1 juli 2022.

Fastigheten innehåller 19.000 kvm lokaler. The Absolut Company och H&M är klart största hyresgäster. Fastigheten har adressen Marieviksgatan 19.

Med förvärvet uppgår AMF Fastigheters totala innehav i Marievik till cirka 120 000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

– Vårt fokus är att bidra till stadens attraktionskraft och människors välmående genom att utveckla stadsmiljöer med kontor, handel, service, kultur och utbildning. Marievik 28 ligger i ett attraktivt läge i direkt anslutning till vårt befintliga fastighetsinnehav i Marievik och kompletterar vår portfölj på ett utmärkt sätt, säger Fredrik Ronvall, fastighetsinvesteringschef på AMF Fastigheter.

Marievik 28 har en stark miljöprofil med miljöcertifieringen BREEAM In-Use, nivå ”Excellent”.

Stockholms stad har pekat ut Marievik som viktig för Stockholms utveckling och ambitionen att utvidga innerstaden. Här vill AMF Fastigheter tillsammans med andra aktörer och staden bygga en inbjudande och levande blandstad. Visionen är att Marievik ska bli en plats för boende, arbete, kultur och rekreation som lever under dygnets alla timmar. Läs mer om framtidsplanerna i Fastighetsvärldens reportage från

AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 36 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har ett marknadsvärde om cirka 79 miljarder kronor. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till tjänstepensionsbolaget AMF.

Martin Weikamp ansvarig för Real Estate Transactions Northern Europe på DWS kommenterar affären i Marievik:

– Vi förvärvade fastigheten för snart tjugo år sedan på uppdrag av en av våra tyska öppna fastighetsfonder. Sedan dess har fastigheten genererat en stabil årlig avkastning, kombinerat med deltagandet i den starka utvecklingen av kontorsmarknaden i Stockholm som resulterat i ett försäljningspris långt över anskaffningsvärdet. Under rådande omständigheter var tidpunkten mogen för att genomföra försäljningen av denna attraktiva fastighet och på nedersta raden anser vi att det är varit en framgångssaga, säger Martin Weikamp ansvarig för Real Estate Transactions Northern Europe på DWS.

AMF Fastigheter och bland annat Castellum har stora utvecklingsplaner för Marievik.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Tillbaka till förstasidan