Fastigheten Marievik 28 och Fredrik Ronvall.

AMF förvärvar Marievik 28 från tyska DWS för 1,7 mdr

AMF Fastigheter har förvärvat fastigheten Marievik 28 på Liljeholmskajen i Stockholm. Säljer gör tyska DWS. Priset är 1,7 miljarder kronor. Fastigheten innehåller 18.700 kvm lokaler och är fullt uthyrd till The Absolut Company och H&M. Genom köpet ökar AMF Fastigheter sitt bestånd i området till 120.000 kvm.

Köpeskillingen motsvarar 90.100 kr/kvm.

Nordanö har varit DWS säljrådgivare i affären. Newsec, som är DWS lokala partner i Norden, har stöttat det tyska bolaget i försäljningsprocessen.

Marievik 28 är en modern kontorsfastighet omfattande 18.700 kvadratmeter uthyrningsbar area med tillhörande garage (163 platser). Fastigheten ligger vid vattnet med utsikt över Årstaviken och är fullt uthyrd till starka och välrenommerade hyresgäster. Här finns bland annat huvudkontoret för The Absolut Company och H&M som största hyresgäster.

Transaktionen görs till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1.700 miljoner kronor. Säljare är DWS Grundbesitz GmbH på uppdrag av en av bolagets tyska fastighetsfonder och tillträdet skedde den 1 juli 2022.

Fastigheten innehåller 19.000 kvm lokaler. The Absolut Company och H&M är klart största hyresgäster. Fastigheten har adressen Marieviksgatan 19.

Med förvärvet uppgår AMF Fastigheters totala innehav i Marievik till cirka 120 000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

– Vårt fokus är att bidra till stadens attraktionskraft och människors välmående genom att utveckla stadsmiljöer med kontor, handel, service, kultur och utbildning. Marievik 28 ligger i ett attraktivt läge i direkt anslutning till vårt befintliga fastighetsinnehav i Marievik och kompletterar vår portfölj på ett utmärkt sätt, säger Fredrik Ronvall, fastighetsinvesteringschef på AMF Fastigheter.

Marievik 28 har en stark miljöprofil med miljöcertifieringen BREEAM In-Use, nivå ”Excellent”.

Stockholms stad har pekat ut Marievik som viktig för Stockholms utveckling och ambitionen att utvidga innerstaden. Här vill AMF Fastigheter tillsammans med andra aktörer och staden bygga en inbjudande och levande blandstad. Visionen är att Marievik ska bli en plats för boende, arbete, kultur och rekreation som lever under dygnets alla timmar. Läs mer om framtidsplanerna i Fastighetsvärldens reportage från

AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 36 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har ett marknadsvärde om cirka 79 miljarder kronor. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till tjänstepensionsbolaget AMF.

Martin Weikamp ansvarig för Real Estate Transactions Northern Europe på DWS kommenterar affären i Marievik:

– Vi förvärvade fastigheten för snart tjugo år sedan på uppdrag av en av våra tyska öppna fastighetsfonder. Sedan dess har fastigheten genererat en stabil årlig avkastning, kombinerat med deltagandet i den starka utvecklingen av kontorsmarknaden i Stockholm som resulterat i ett försäljningspris långt över anskaffningsvärdet. Under rådande omständigheter var tidpunkten mogen för att genomföra försäljningen av denna attraktiva fastighet och på nedersta raden anser vi att det är varit en framgångssaga, säger Martin Weikamp ansvarig för Real Estate Transactions Northern Europe på DWS.

AMF Fastigheter och bland annat Castellum har stora utvecklingsplaner för Marievik.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan