Fastigheten Marievik 28 och Fredrik Ronvall.

AMF förvärvar Marievik 28 från tyska DWS för 1,7 mdr

AMF Fastigheter har förvärvat fastigheten Marievik 28 på Liljeholmskajen i Stockholm. Säljer gör tyska DWS. Priset är 1,7 miljarder kronor. Fastigheten innehåller 18.700 kvm lokaler och är fullt uthyrd till The Absolut Company och H&M. Genom köpet ökar AMF Fastigheter sitt bestånd i området till 120.000 kvm.

Köpeskillingen motsvarar 90.100 kr/kvm.

Nordanö har varit DWS säljrådgivare i affären. Newsec, som är DWS lokala partner i Norden, har stöttat det tyska bolaget i försäljningsprocessen.

Marievik 28 är en modern kontorsfastighet omfattande 18.700 kvadratmeter uthyrningsbar area med tillhörande garage (163 platser). Fastigheten ligger vid vattnet med utsikt över Årstaviken och är fullt uthyrd till starka och välrenommerade hyresgäster. Här finns bland annat huvudkontoret för The Absolut Company och H&M som största hyresgäster.

Transaktionen görs till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1.700 miljoner kronor. Säljare är DWS Grundbesitz GmbH på uppdrag av en av bolagets tyska fastighetsfonder och tillträdet skedde den 1 juli 2022.

Fastigheten innehåller 19.000 kvm lokaler. The Absolut Company och H&M är klart största hyresgäster. Fastigheten har adressen Marieviksgatan 19.

Med förvärvet uppgår AMF Fastigheters totala innehav i Marievik till cirka 120 000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

– Vårt fokus är att bidra till stadens attraktionskraft och människors välmående genom att utveckla stadsmiljöer med kontor, handel, service, kultur och utbildning. Marievik 28 ligger i ett attraktivt läge i direkt anslutning till vårt befintliga fastighetsinnehav i Marievik och kompletterar vår portfölj på ett utmärkt sätt, säger Fredrik Ronvall, fastighetsinvesteringschef på AMF Fastigheter.

Marievik 28 har en stark miljöprofil med miljöcertifieringen BREEAM In-Use, nivå ”Excellent”.

Stockholms stad har pekat ut Marievik som viktig för Stockholms utveckling och ambitionen att utvidga innerstaden. Här vill AMF Fastigheter tillsammans med andra aktörer och staden bygga en inbjudande och levande blandstad. Visionen är att Marievik ska bli en plats för boende, arbete, kultur och rekreation som lever under dygnets alla timmar. Läs mer om framtidsplanerna i Fastighetsvärldens reportage från

AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 36 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har ett marknadsvärde om cirka 79 miljarder kronor. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till tjänstepensionsbolaget AMF.

Martin Weikamp ansvarig för Real Estate Transactions Northern Europe på DWS kommenterar affären i Marievik:

– Vi förvärvade fastigheten för snart tjugo år sedan på uppdrag av en av våra tyska öppna fastighetsfonder. Sedan dess har fastigheten genererat en stabil årlig avkastning, kombinerat med deltagandet i den starka utvecklingen av kontorsmarknaden i Stockholm som resulterat i ett försäljningspris långt över anskaffningsvärdet. Under rådande omständigheter var tidpunkten mogen för att genomföra försäljningen av denna attraktiva fastighet och på nedersta raden anser vi att det är varit en framgångssaga, säger Martin Weikamp ansvarig för Real Estate Transactions Northern Europe på DWS.

AMF Fastigheter och bland annat Castellum har stora utvecklingsplaner för Marievik.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan