Fredrik Ronvall och Rutger Arnhult samt fastigheten Marievik 27.

Castellum säljer till AMF för 962 mkr i Marievik

Det är spurt inför årsskiftet och Castellum gör en ny stor försäljning, denna gång i Stockholm. Det är AMF Fastigheter som miljardköper i Marievik – och som därmed tagit kontroll över alla kontorsytor i området, totalt 130.000 kvm.

Annons

Castellum avyttrar två fastigheter vid Liljeholmen–Marievik. Det är fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30 som säljs till AMF Fastigheter för 962 miljoner kronor. Priset motsvarar cirka 83.000 kr/kvm – och då ingår en byggrätt.

Av detta kommer 80 mkr betalas när en ny detaljplan vinner laga kraft. Underliggande fastighetsvärde som är i linje med bokfört värde uppgår till 962 mkr med marknadsmässigt avdrag för latent skatt.

Marievik 27 innefattar moderna kontorslokaler, om totalt 11.620 kvm, på sju plan med hyresgäster såsom AFRY, Leica Geosystems Technology och Postnord.

Marievik 30 är en byggrätt för kommersiellt ändamål, för närvarande obebyggd ovan mark, och utgörs av en asfalterad markparkering ovanför garage i två plan. Här finns planer för ett något högre kontorshus.

Hyresvärdet uppgår till 45 mkr och uthyrningsgraden är 98 procent.

–Vi är glada att kunna överlämna dessa välskötta fastigheter till AMF Fastigheter som den naturliga tagaren och som kommer att fortsätta driva utvecklingen i området, säger Castellums vd Rutger Arnhult.

Castellum förvärvade de båda fastigheterna från Aberdeen 2015. Priset då var 324 miljoner kronor. När förvärvet ägde rum blev det blev det Castellums mest tullnära fastighet.

Visionsbild Marievik 27. Illustration: Ripellino Arkitekter/Castellum

AMF Fastigheter stärker därmed sin position som majoritetsägare i Marievik. Bolaget är sedan länge största ägare i området och förvärvade sommaren 2022 även fastigheten  Marievik 28 för 1,7 miljarder kronor från tyska DWS. Köpeskillingen då motsvararade 90.100 kr/kvm.

– Marievik har en enorm potential. Med förvärvet av Marievik 27 och Marievik 30 utökar vi vårt innehav ytterligare i en av Stockholms mest intressanta stadsdelar och därmed möjligheten att utveckla stadsdelen. Vi ser fram emot att tillsammans med staden och andra aktörer långsiktigt utveckla Marievik till en levande och attraktiv kajstad, säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter är redan före förvärvet en stor majoritetsägare i Marievik med sju fastigheter och byggrätter i beståndet. Det totala antalet blir nu nio med en total lokalarea om cirka 133.000 kvadratmeter.

– Det här förvärvet är ett strategiskt viktigt steg i vår långsiktiga plan för Marievik. Här vill vi bidra till en ny kajstad med plats för arbetsro och innovation såväl som umgänge och rekreation. Allt i ett oslagbart läge – ett stenkast från Södermalms stadspuls men precis intill naturen och vattnet. En stadsdel som kommer att bidra till att stärka hela Stockholms attraktionskraft, säger Thomas Erséus, vd AMF Fastigheter.

Visionsbild Marievik 30.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan