Fredrik Ronvall och Rutger Arnhult samt fastigheten Marievik 27.

Castellum säljer till AMF för 962 mkr i Marievik

Det är spurt inför årsskiftet och Castellum gör en ny stor försäljning, denna gång i Stockholm. Det är AMF Fastigheter som miljardköper i Marievik – och som därmed tagit kontroll över alla kontorsytor i området, totalt 130.000 kvm.

Castellum avyttrar två fastigheter vid Liljeholmen–Marievik. Det är fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30 som säljs till AMF Fastigheter för 962 miljoner kronor. Priset motsvarar cirka 83.000 kr/kvm – och då ingår en byggrätt.

Av detta kommer 80 mkr betalas när en ny detaljplan vinner laga kraft. Underliggande fastighetsvärde som är i linje med bokfört värde uppgår till 962 mkr med marknadsmässigt avdrag för latent skatt.

Marievik 27 innefattar moderna kontorslokaler, om totalt 11.620 kvm, på sju plan med hyresgäster såsom AFRY, Leica Geosystems Technology och Postnord.

Marievik 30 är en byggrätt för kommersiellt ändamål, för närvarande obebyggd ovan mark, och utgörs av en asfalterad markparkering ovanför garage i två plan. Här finns planer för ett något högre kontorshus.

Hyresvärdet uppgår till 45 mkr och uthyrningsgraden är 98 procent.

–Vi är glada att kunna överlämna dessa välskötta fastigheter till AMF Fastigheter som den naturliga tagaren och som kommer att fortsätta driva utvecklingen i området, säger Castellums vd Rutger Arnhult.

Castellum förvärvade de båda fastigheterna från Aberdeen 2015. Priset då var 324 miljoner kronor. När förvärvet ägde rum blev det blev det Castellums mest tullnära fastighet.

Visionsbild Marievik 27. Illustration: Ripellino Arkitekter/Castellum

AMF Fastigheter stärker därmed sin position som majoritetsägare i Marievik. Bolaget är sedan länge största ägare i området och förvärvade sommaren 2022 även fastigheten  Marievik 28 för 1,7 miljarder kronor från tyska DWS. Köpeskillingen då motsvararade 90.100 kr/kvm.

– Marievik har en enorm potential. Med förvärvet av Marievik 27 och Marievik 30 utökar vi vårt innehav ytterligare i en av Stockholms mest intressanta stadsdelar och därmed möjligheten att utveckla stadsdelen. Vi ser fram emot att tillsammans med staden och andra aktörer långsiktigt utveckla Marievik till en levande och attraktiv kajstad, säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter är redan före förvärvet en stor majoritetsägare i Marievik med sju fastigheter och byggrätter i beståndet. Det totala antalet blir nu nio med en total lokalarea om cirka 133.000 kvadratmeter.

– Det här förvärvet är ett strategiskt viktigt steg i vår långsiktiga plan för Marievik. Här vill vi bidra till en ny kajstad med plats för arbetsro och innovation såväl som umgänge och rekreation. Allt i ett oslagbart läge – ett stenkast från Södermalms stadspuls men precis intill naturen och vattnet. En stadsdel som kommer att bidra till att stärka hela Stockholms attraktionskraft, säger Thomas Erséus, vd AMF Fastigheter.

Visionsbild Marievik 30.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan