Fredrik Ronvall och Rutger Arnhult samt fastigheten Marievik 27.

Castellum säljer till AMF för 962 mkr i Marievik

Det är spurt inför årsskiftet och Castellum gör en ny stor försäljning, denna gång i Stockholm. Det är AMF Fastigheter som miljardköper i Marievik – och som därmed tagit kontroll över alla kontorsytor i området, totalt 130.000 kvm.

Castellum avyttrar två fastigheter vid Liljeholmen–Marievik. Det är fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30 som säljs till AMF Fastigheter för 962 miljoner kronor. Priset motsvarar cirka 83.000 kr/kvm – och då ingår en byggrätt.

Av detta kommer 80 mkr betalas när en ny detaljplan vinner laga kraft. Underliggande fastighetsvärde som är i linje med bokfört värde uppgår till 962 mkr med marknadsmässigt avdrag för latent skatt.

Marievik 27 innefattar moderna kontorslokaler, om totalt 11.620 kvm, på sju plan med hyresgäster såsom AFRY, Leica Geosystems Technology och Postnord.

Marievik 30 är en byggrätt för kommersiellt ändamål, för närvarande obebyggd ovan mark, och utgörs av en asfalterad markparkering ovanför garage i två plan. Här finns planer för ett något högre kontorshus.

Hyresvärdet uppgår till 45 mkr och uthyrningsgraden är 98 procent.

–Vi är glada att kunna överlämna dessa välskötta fastigheter till AMF Fastigheter som den naturliga tagaren och som kommer att fortsätta driva utvecklingen i området, säger Castellums vd Rutger Arnhult.

Castellum förvärvade de båda fastigheterna från Aberdeen 2015. Priset då var 324 miljoner kronor. När förvärvet ägde rum blev det blev det Castellums mest tullnära fastighet.

Visionsbild Marievik 27. Illustration: Ripellino Arkitekter/Castellum

AMF Fastigheter stärker därmed sin position som majoritetsägare i Marievik. Bolaget är sedan länge största ägare i området och förvärvade sommaren 2022 även fastigheten  Marievik 28 för 1,7 miljarder kronor från tyska DWS. Köpeskillingen då motsvararade 90.100 kr/kvm.

– Marievik har en enorm potential. Med förvärvet av Marievik 27 och Marievik 30 utökar vi vårt innehav ytterligare i en av Stockholms mest intressanta stadsdelar och därmed möjligheten att utveckla stadsdelen. Vi ser fram emot att tillsammans med staden och andra aktörer långsiktigt utveckla Marievik till en levande och attraktiv kajstad, säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter är redan före förvärvet en stor majoritetsägare i Marievik med sju fastigheter och byggrätter i beståndet. Det totala antalet blir nu nio med en total lokalarea om cirka 133.000 kvadratmeter.

– Det här förvärvet är ett strategiskt viktigt steg i vår långsiktiga plan för Marievik. Här vill vi bidra till en ny kajstad med plats för arbetsro och innovation såväl som umgänge och rekreation. Allt i ett oslagbart läge – ett stenkast från Södermalms stadspuls men precis intill naturen och vattnet. En stadsdel som kommer att bidra till att stärka hela Stockholms attraktionskraft, säger Thomas Erséus, vd AMF Fastigheter.

Visionsbild Marievik 30.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan