AMF hyr ut hela 9.000 kvm till Alstom

AMF Fastigheter har i Marievik tecknat ett hyresavtal om hela 9.000 kvm med Alstom i fastigheten Marievik 14, kan FV berätta. Det blir även den första fastigheten att projektutvecklas enligt de stora stadsutvecklingsplaner som AMF Fastigheter har för området.

Alstom, i form av Bombardier, har varit hyresgäst i området ända sedan 1992. För några år sedan var det mer eller mindre klart att det stora transporttillverkaren skulle lämna Marievik, som ligger nära Södermalm i Stockholm, men efter att AMF Fastigheter kunnat visa sina projektplaner för en närbelägen fastighet i Marievik, liksom planerna för hela området, så ändrade sig Alstom.

– Det är fantastiskt kul att vi kan göra ett så fint projekt av en fastighet som hamnat i skymundan. Vi bygger bland annat om gatuplanet för attraktiva lokaler och skapar en tydlig och fin entré. Vi bygger även på byggnaden med ett våningsplan och skapar terrasser. Vi utvecklar kvaliteter som gör den till en modern kontorsfastighet. Det kommer bli superfint, säger Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef vid AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Alstom hyr 9.000 kvm i fastigheten Marievik 14. Montage: Fastighetsvärlden

Alstom kommer hyra de sex våningsplanen högst upp plus entréplan. Det handlar om den del av fastigheten som ligger i riktning mot Södermalm. Genom hyreskontraktet med Alstom är fastigheten Marievik 14 (M14) fullt uthyrd. Övriga ytor hyrs till stora delar ut för utbildningsverksamhet.

Alstom tillträder de nya lokalerna under andra kvartalet 2025. AMF Fastigheter inleder byggproduktion nu under hösten. Alstom lämnar genom flytten cirka 13.500 kvm lokaler i fastigheten Marievik 24 (hela) och Marievik 25 (delar). Alstom bantar alltså sin förhyrning med en tredjedel.

– Vi har haft verksamhet i området sedan 1992 och är väl förankrade här. Nu ser vi verkligen fram emot att vara en del av den spännande utvecklingen av det här området, säger Fredrik Ahlen, säkerhets- och fastighetschef på Alstom i Sverige.

Cushman & Wakefield var rådgivare till Alstom i processen. Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden var en fastighet i Hammarby Sjöstad länge Alstoms andra alternativ.

Terrasserar skapas i samband med ombyggnationen. Illustration: Oido Arkitekter

AMF Fastigheter har ägt Marievik 14 sedan 2008. Fastigheten har tidigare internt kallats för skolhuset till följd av att den verksamheten upptagit stora delar av lokalerna. Idag marknadsför fastighetsbolaget byggnaden som Urverket, som en följd av den urtavla som tidigare fanns på byggnaden och den verkstadsindustri som historiskt funnits i huset, bland annat stålgrossisten Söderberg & Haak. Fastigheten Marievik 14, som är en tegelfastighet, uppfördes 1944. Den byggdes om och på i slutet av 90-talet.

AMF Fastigheter är den största fastighetsägaren inom Marievik och äger numera samtliga nio kommersiella fastigheter, efter att tidigare i år tillträtt Marievik 27 & 30. Lyftet och utvecklingen av Marievik de kommande åren kommer att innebära 27.000 tillkommande kvadratmeter kontors- och verksamhetslokaler samt 1.100 nya bostäder, förskolor, upprustade gator och parker med bl.a. allmänna bryggor. AMF står för tillförseln av lokaler. För bostadsutvecklingen står JM och även Klövern (som nyligen fick Nrep som storägare).

Fastigheten Marievik 15/Urverket är först ut när AMFFastigheter ska lufta hela kontorsområdet vid Marievik. Glasatrium. Illustration: Oido Arkitekter

Detaljplanen för Marievik vann laga kraft i april 2023. Målsättningen är att den planerade stadsdelsutvecklingen ska vara klar runt år 2030.

Bland de större hyresgästerna i AMF Fastigheters bestånd i Marievik finns H&M, The Absolut Company (Pernod Ricard), Cisco, Afry, Postnord, ISS, PE Teknik & Arkitektur, Ahlsell, HeidelbergCement och Stenhus Fastigheter.

Alstom, tidigare Bombardier, har haft alltså haft sitt kontor i fastigheten länge. I början av 2021 slutfördes franska Alstom köp av kanadensiska Bombardiers tågverksamhet (Bombardier Transportation).

Alstom har även några större förhyrningar i Västerås, bland annat en stor hos Nyfosa i fastigheten på Östra Ringvägen 2 – som snart lämnas. I Västerås ska bolaget om några veckor flytta till ett snart färdigställt projekt, för ett nytt test- och innovationscenter, om 10.400 kvm som Round Hill Capital uppfört, på fastigheten Finnslätten 6. Alstom har även större närvaro i Göteborg och Hässleholm. Alstom har 2.100 anställda i Sverige och är den största aktören inom svensk järnvägsindustri, med över 1.000 tåg levererade.

Glasatrium. Illustration: Oido Arkitekter
Alstom hyr hela 9.000 kvm i projektfastigheten. Illustration: Oido Arkitekter
Den aktuella fastigheten.
Ny entré.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Tillbaka till förstasidan