Det mest ökända huset


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de mest långvariga autograferna i historieböckerna. Men vilken är Sveriges vackraste byggnad? När omröstningar görs brukar ringmuren i Visby, Drottningholms slott, Höga Kusten-bron och till och med Turning Torso i Malmö hamna i topp.

Ännu roligare vore emellertid frågan: Vilken är Sveriges mest ökända byggnad? Även ökända byggnadsprojekt ingår i tidens självbiografi. Ta tunneln genom Hallandsåsen. Den blev ett begrepp. Men jag tror att Nya Karolinska sjukhuset i Solna just nu överlägset leder ökändhetsligan: inget byggnadsprojekt symboliserar så starkt en tid där nyliberalism och offentlig sektor paras ihop med en muterad katastrof som resultat.

”Detta marknadsprojekt är politiskt drivet och bärs fram av politiska partier på den borgerliga sidan som länge förespråkat och drivit igenom privata finansieringslösningar i Stockholms sjukvård.” Så beskrevs NKS i en rapport från Stockholms universitet nyligen.

Inget byggprojekt symboliserar så starkt en tid där nyliberalism och offentlig sektor paras ihop med en muterad katastrof som resultat.

Offentlig-privat samverkan (OPS) eller mer allmänt Private-Public- Partnership (PPP) är modeller som sedan ett bra tag hemsöker olika delar av världen: i ett fattigt afrikanskt land finns ett av världens dyraste sjukhus (det upptar halva Lesothos hälsobudget) och i Sverige har vi alltså Nya Karolinska.

Jag har faktiskt inte ens sett byggnaden annat än på bild. Men den har förtjänat rollen som bärare av just vår tids samlade vanvett.

Nya Karolinska är en materialiserad symbol för hur det kan gå när privata intressen äter sig in i det offentliga. En dag åker jag dit bara för att stå där och titta på eländet: monumentet över det olyckliga äktenskapet mellan privat och offentligt.

Fler Krönikor

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Tillbaka till förstasidan