Det mest ökända huset


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de mest långvariga autograferna i historieböckerna. Men vilken är Sveriges vackraste byggnad? När omröstningar görs brukar ringmuren i Visby, Drottningholms slott, Höga Kusten-bron och till och med Turning Torso i Malmö hamna i topp.

Ännu roligare vore emellertid frågan: Vilken är Sveriges mest ökända byggnad? Även ökända byggnadsprojekt ingår i tidens självbiografi. Ta tunneln genom Hallandsåsen. Den blev ett begrepp. Men jag tror att Nya Karolinska sjukhuset i Solna just nu överlägset leder ökändhetsligan: inget byggnadsprojekt symboliserar så starkt en tid där nyliberalism och offentlig sektor paras ihop med en muterad katastrof som resultat.

”Detta marknadsprojekt är politiskt drivet och bärs fram av politiska partier på den borgerliga sidan som länge förespråkat och drivit igenom privata finansieringslösningar i Stockholms sjukvård.” Så beskrevs NKS i en rapport från Stockholms universitet nyligen.

Inget byggprojekt symboliserar så starkt en tid där nyliberalism och offentlig sektor paras ihop med en muterad katastrof som resultat.

Offentlig-privat samverkan (OPS) eller mer allmänt Private-Public- Partnership (PPP) är modeller som sedan ett bra tag hemsöker olika delar av världen: i ett fattigt afrikanskt land finns ett av världens dyraste sjukhus (det upptar halva Lesothos hälsobudget) och i Sverige har vi alltså Nya Karolinska.

Jag har faktiskt inte ens sett byggnaden annat än på bild. Men den har förtjänat rollen som bärare av just vår tids samlade vanvett.

Nya Karolinska är en materialiserad symbol för hur det kan gå när privata intressen äter sig in i det offentliga. En dag åker jag dit bara för att stå där och titta på eländet: monumentet över det olyckliga äktenskapet mellan privat och offentligt.

Fler Krönikor

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Tillbaka till förstasidan