Konjunkturen för utedass
Grannen tillverkar utedass och säljer dem över nästan hela Sverige – till denna lilla Västerdalsby kommer folk från Småland, Värmland och alla möjliga ställen.
Eftersom jag är intresserad av ekonomi brukar jag säga till honom att åtminstone höja priset i takt med inflationen, men det bryr han sig inte om: priset han har nu är så jämnt och fint! Inget dåligt argument. Men bilarna som kommer med sina släpvagnar hela sommaren är en bra konjunkturmätare.
Förra året såg jag ofta upp från häckklippningen eller ansandet av mina rabatter när någon långväga kund svängde in på hans gräsplan.
Litet glesare blev besöken den här sommaren. Och nästa? Helt säkert är det att folk alltid måste gå på dass, men viljan att investera i nya lär minska framöver. Nu går vi nedför en brant trappa.
Fastighetskrisen har vi bara sett början på. I våras varnade förre amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan för att den värsta finansiella krisen på årtionden kanske stundar – samme man som ibland kallats mr Bubble, eftersom han själv varit med och drivit fram lånekarusellen. I somras var förre chefen för världsbanken i Almedalen och domedagspredikade om en global finansiell kris. Då lyssnade ingen. Men i augusti, när han sa samma sak i Singapore, föll börserna.
Från USA har det i år kommit delegationer för att höra om hur Sverige löste nittiotalets bankkris; det gav den en gång så snöpligt avgångne moderatledaren Bo Lundgren chansen att berätta sin framgångssaga; han hade hand om det där i Bildt-regeringen. Jag hoppas han berättade att det var skattebetalarna, inte regeringen, som den gången löste bankkrisen. Dock tvivlar jag på att han sa något om åttiotalets kreditavregleringar som orsakade eländet från början.
Men att se världsekonomin i ett utedass är lika fascinerande som att se världsanden till häst.