Förstatliga asylboendet!

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Plötsligt har fastighetsbranschen blivit en central del av migrationspolitiken. Migrationsverket letar med ljus och lykta efter asylboenden och tvingas kalla in giriga entreprenörer som Bert Karlsson för att fixa situationen. Och folk blir med rätta oerhört upprörda över att skattepengar som borde gå till flyktingmottagandet hälls rakt ner i fickorna på en före detta skivbolagskung. Det är delvis samma moraliska dilemma som syns i den allmänna debatten om vinster i välfärden.

Borde asylboendet förstatligas? Ja. Självklart. Det kan visserligen inte ske över en natt, men det borde ha planerats för det för länge sedan.

I skrivande stund hör jag om svagare krav på brandsäkerhet i upphandlingarna av boenden, samtidigt som extremistiska galningar sätter eld på flyktingboenden.

Över en natt går det inte att förstatliga asylboendena. Men Sverige kommer att vara ett land som tar emot flyktingar under många år, sannolikt mer eller mindre för alltid – en dag anländer antagligen klimatflyktingarna – och det är dags att dra upp planerna för ett statligt drivet asyl-boende.

Idealet är att ett statligt bolag tar hand om det. Och planen måste vara att bygga en massa bostäder som både kan användas som asylboenden och, när det inte behövs, kommer ut på den vanliga bostadsmarknaden. Sådana bostäder borde oftast anläggas nära de storstadsregioner där arbetsmarknaden är bäst och allra helst i de kommuner som är mest välbeställda och i dag tar emot skamligt få flyktingar.

Använd flyktingmottagandet för att sätta i gång ett större, statligt bostadsbyggande än någonsin! En gång byggde vi barnrikehus. De blev sedan en del av det kommunala bostadsbeståndet. Sverige skriker efter nya bostäder och flyktingkrisen borde kunna skynda på investeringsviljan.

Göran Greider, krönikör

Krönikan publicerades i FV 11/2015.

Tidigare krönikor

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

I kölvattnet av Rikshem

Lennart Sten

När jag var liten lärde jag mig vad som var rätt och fel av min mamma. Sedan utbildade jag mig …

Ett Saltsjöbadsavtal om staden

Jerker Söderlind

För att få en levande diskussion om villkoren för stadsbyggnad behöver samtalsklimatet förändras från ”idiotförklaring av motståndare” till ”konstruktiv aktivitet”.

Nedanför Trump tower

Göran Greider

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina …

Låt pensionärerna bygga landet

Jan Wifstrand

Arlanda Express ägs till 37,5 procent av Australiens offentligt anställda och till lika stor del av kinesiska staten. Kastrups flygplats …

En normlös ny stadsdel

Malin Siwe

Ordning och reda är normalt en lysande ledstjärna. Men vi lever i en tid när oordning och oreda kan vara …

Hisnande slätstruket

Johan Hakelius

Om historien hade känsla för det väsentliga skulle Otis Redding vara världens mest inflytelserika Otis. Men historien är inte konstnärssjäl, …

Tillbaka till förstasidan